1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Guide: Mesh-system för hemmet

Kai Valtonen

Ett mesh-system kan eliminera döda WiFi-zoner och skapa stabil uppkoppling — så att du kan streama, spela och arbeta effektivt i hemmet. Den här guiden hjälper dig förstå vad en meshrouter är, de potentiella nackdelarna och varför det kan vara rätt lösning för dig. Vi kikar även på de viktigaste funktionerna och hur du installerar ett mesh-nätverk.

Snabb och stabil uppkoppling med mesh-system

Vad är ett mesh-system?

Låt oss börja med grunderna. Ett mesh-system är en typ av WiFi-nätverk som består av flera routerliknande enheter som kallas för noder. De arbetar tillsammans som ett lag för att alltid serva nätverkets användare med stabil uppkoppling — oavsett om du befinner dig i källaren, på övervåningen eller i trädgården.

Varje nod i mesh-systemet fungerar som en individuell router — som samtidigt kommunicerar med de andra noderna i nätverket. Det innebär att systemet kan täcka en större yta och även navigera runt tjocka väggar och andra hinder. Nodernas effektiva samarbete gör att du kan röra dig sömlöst mellan enheterna och få konstant täckning.

Systemet kan enkelt utökas till fler noder om du vill täcka ett ännu större område. Vill du istället ta bort en enhet kommer datatrafiken automatiskt omdirigeras genom de andra noderna istället. Ett mesh-system ger alltså förutsättningar för ett riktigt stabilt WiFi i hemmet.

Varför ska jag välja ett mesh-system?

Ett mesh-nätverk kan vara rätt lösning för dig om:

  • Du har ett stort hem: Systemet kan täcka större områden än en enda router. Varje extra nod utökar WiFi-täckningen.
  • Du har många anslutna enheter: Nätverket kan hantera flera anslutna enheter samtidigt, vilket gör det till ett bra val för hushåll med många användare.
  • Du har döda WiFi-zoner: Det kan eliminera döda zoner genom att använda flera noder som skapar ett sömlöst WiFi-nätverk.

Lista: Kraftfulla mesh-system med tre eller flera noder

Möjliga nackdelar

Trots de många fördelarna finns också några potentiella nackdelar att tänka på:

  • Lägre responstid: En meshrouter har ofta en något lägre responstid jämför med en traditionell router i samma prisklass. Det kan bli märkbart om du spelar online-spel som kräver extremt snabba svarstider. Detta kan till viss del pareras genom att placera en mesh-nod intill din dator och sedan sammankoppla dem genom en ethernet-kabel.
  • Boendets storlek: I mindre bostäder kan en traditionell router vara tillräcklig och i vissa fall överlägsen gällande hastighet.
  • Begränsade inställningsmöjligheter: Mesh-system är normalt utformade för att vara användarvänliga, vilket ibland sker på bekostnaden av anpassningsmöjligheter jämför med traditionella routers.
  • Pris: Mesh-routers är generellt sett dyrare än traditionella routers. Men med tanke på fördelarna de ger kan det vara en god investering.

Lista: Prisvärda alternativ

Svart mesh-system och smart speaker i vardagsrum Vissa mesh-enheter kommer med en inbyggd smart högtalare.

Att tänka på

Innan du slår till finns några överväganden att göra för att passa dig och ditt hushåll optimalt.

  • Antal noder: Större hem kan kräva fler noder för bästa täckning. Många mesh-system levereras i paket om två eller tre, men fler noder kan ofta läggas till efter behov. Ibland är flera enklare typer av noder bättre än ett par riktigt kraftfulla (dyra). Detta gäller speciellt om du vill navigera runt problematiska ytor.
  • Hastighet: Om du strömmar mycket video, spelar online eller laddar ner stora filer, behöver du ett mesh-system som kan erbjuda hög hastighet.
  • Kompatibilitet: Använder du mobilt bredband eller fast fiberanslutning? Dubbelkolla att den tänkta modellen fungerar i ditt fall.
  • Integrerad smart högtalare: Vissa modeller kombineras med smarta högtalare, exempelvis Google Nest eller Amazon's Eero. Utöver WiFi-täckning får du tillgång till Google Assistant eller Amazon Alexa, vilket innebär att du kan styra andra smarta enheter i hemmet. Om du redan äger en smart högtalare kan det vara klokt att välja ett mesh-system i samma ekosystem.
  • Design: Eftersom mesh-system består av flera enheter som placeras runt om i ditt hem, spelar designen en stor roll. Du kanske vill ha ett system som är diskret och smälter in i ditt hem, eller kanske du vill ha något som sticker ut och blir en samtalspunkt.

Lista: Snygga och stilrena mesh-system

WiFi repeater i ett vägguttag på en vit vägg Repeaters kan räcka ibland för att utöka ditt WiFi-nätverk.

Mesh-system vs. repeaters

Går det inte lika bra att skaffa en repeater istället? Svaret är nja — ibland. Båda syftar till att utöka WiFi-räckvidden men fungerar på lite olika sätt.

En repeater tar emot den befintliga WiFi-signalen, förstärker den och sänder den vidare. Detta kan leda till att hastigheten minskar avsevärt vid varje omkoppling, eftersom varje repeater både behöver ta emot och sända signaler samtidigt. När du rör dig mellan din router och repeater kan vissa enheter även få en mindre fördröjning. Dessa problem slipper du med ett mesh-system.

Med det sagt är en repeater ofta det billigaste alternativet för att utöka täckningen till ett enstaka rum.

Hur installerar jag ett mesh-system?

  1. Anslut. Börja med att ansluta en mesh-nod till hushållets fiberuttag (eller modem) med en ethernet-kabel. Denna nod kommer att fungera som huvudnod.
  2. Starta. Anslut noden till ström och slå på den.
  3. Anvisningar. Följ tillverkarens instruktioner för att ställa in noden. Ofta sker det genom en app som du laddar ner i din smartphone.
  4. Placera Sätt ut noderna i hemmet. Så gör du för bäst resultat:
  • Centralt: Huvudnoden bör placeras centralt i hemmet, där den kan nå alla andra noder.
  • Inom räckhåll: Extra noder bör vara tillräckligt nära huvudnoden för att få signal.
  • I utmanande områden: Placera även noder där WiFi-signalen brukar vara svag, t.ex. i källaren eller på övervåningen.

Lycka till

Efter att ha läst denna guide är du troligtvis något av en expert på mesh-system och redo för nästa steg i ditt uppkopplade liv. Men faktum är att du inte behöver vara ett proffs för att kunna njuta av riktigt bra täckning i ditt hem. Det är enkelt för alla att uppnå och det är det som är själva tjusningen.

Tack för den här gången — och adjö till döda WiFi-zoner.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss