1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Kolsyremaskin: 11 modeller i test

Hanna Rönnqvist

Dricks det stora mängder kolsyrat vatten hemma? Då kan det vara en god idé att börja bubbla vattnet hemma själv, i stället för att bära hem tunga flaskor från affären. Vi har testat 9 kolsyremaskiner och utsett en modell till testvinnare.

A glass of water in front of several bottles of carbonated water

Så utfördes testet

Testerna som vi utför är oberoende och består endast av våra egna och uppriktiga synpunkter på produkterna. Tillverkare, återförsäljare och andra utomstående parter kan inte påverka vilka produkter som används eller vilka omdömen de får. Produkterna har använts så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av kolsyremaskiner har maskinerna använts i vardagen i vanliga hushåll. Sedan har modellerna utvärderats av testfamiljerna.

Vi har utvärderat följande kriterier som grund för vårt omdöme:

  • Funktion: Hur monteras flaskan i kolsyremaskinen? På vilket sätt kolsyras vattnet?
  • Design: Är kolsyremaskinen snygg nog för att ha stående framme? Får den plats på en köksbänk under ett köksskåp?
  • Användarvänlighet: Är det lätt att förstå hur maskinen funkar? Hur tydliga är reglagen? Hur enkel är rengöringen av flaskorna?

Resultaten på dessa kriterier har sedan fått ett totalbetyg efter att ha vägts mot maskinens pris – sedan har modellerna rankats och vi har utsett en testvinnare.

1. SodaStream Spirit – BÄST I TEST

Kolsyremaskin till bra pris som kan hanteras med en hand och är snygg på köksbänken

Prisklass: Mellan Energikälla: Manuell Ingår kolsyrepatron: Ja

SodaStream Spirit

SodaStreams modell Spirit har en både snygg och smidig design och tar inte upp onödigt mycket plats. Den kommer in flera färger för att det ska vara lätt hitta en maskin som passar in i ditt kök oavsett inredningsstil och eftersom den drivs manuellt är den väldigt lättplacerad. Spirits flaskdesign känns något lyxigare än många av de andra SodaStream-modellerna och det går även att köpa till flaskor som tål att diskas i maskin.

Automatisk fästning av flaskan

SodaStream Spirit är väldigt lätt att montera ihop genom att öppna luckan som sitter baktill, och skruva fast kolsyrepatronen i fästet. Sedan är det bara att stänga luckan och börja kolsyra! En flaska följer med maskinen och den går lätt att fästa även med ett enhandsgrepp, då den hamnar på plats automatiskt. Det finns ingen indikator för mängden kolsyra, det styrs i stället manuellt med olika antal knapptryck. Rekommendationen är tre tryck under två sekunder för normal mängd bubblor och fem gånger i två sekunder för en större mängd kolsyra.

Vatten med små, fina bubblor

Till en början kan det kännas ovant att stå och räkna antal tryck och tid, men man lär sig hur många tryck som passar den egna smaken. Bubblorna är många och små, och det är behagligt att dricka.

Vi uppskattar att SodaStream Spirit är lätthanterlig med sitt enhandsgrepp, är lättplacerad och har en snygg design till ett bra pris. Det fina resultatet av bubblandet gör att vi utser till Sprit till den testvinnande SodaStream-modellen.

Bra prissnyggsmidigt formatlätthanterlig med en hand
Ingen indikator för bubbelmängd

Prisjämförelse

Jämför alla priser

SodaStream Easy vattenbubbla med CO2-cylinder, 1 L PET-flaska (BPA fri), svart

1 222 kr

2. SodaStream Power – BÄSTA PREMIUMVAL

Kolsyremaskin med eldrift som perfekt för storkonsumenter av bubbelvatten

Prisklass: Premium Energikälla: Eldriven Ingår kolsyrepatron: Ja

SodaStream Power

Med SodaStream Power får du en kolsyremaskin som drivs på el, och i paketet ingår en kolsyrepatron och en flaska. Den långa sladden gör modellen lättplacerad och är dessutom så pass dold på baksidan att det ger ett mer ordningsamt intryck på köksbänken.

Automatisk dosering spar på kolsyran

Det är rimligt att ifrågasätta varför en eldriven SodaStream som behöver tillgång till ström och dessutom tar mer plats är ett bättre val framför en billigare modell som ger samma slutprodukt. Faktum är att SodaStream Power snabbt blir en favorit som man inte vill byta bort när man har använt den ett tag. Det smidiga enhandsgreppet som både klickar i och ur flaskan imponerar, och tack vare att knapparna är placerade framtill på maskinen så kan man både se och nå dem enkelt även om den är placerad under ett köksskåp. Det går att välja mellan tre nivåer av kolsyra och den smarta doseringen gör att kolsyrecylindern räcker längre än med en manuell modell där man kanske trycker lite mer än nödvändigt.

Rejäl men inte klumpig

Det är en dyr maskin, men som ger mycket för pengarna. Det minus som adderas till denna annars korta lista är att man ofta blir lite lurad i väntan på att doseringen ska bli klar. Innan den sista avslutande pysningen blir det nämligen en paus som är precis så lång att man tror att doseringen är klar och därför gör sig redo att plocka bort flaskan – och då kommer den sista puffen kolsyra. Power-modellen är aningens större än sina syskonmodeller hos SodaStream men ger ändå ett smidigt intryck och den snygga designen gör att den absolut kan stå framme jämt utan att skämmas för dig. Det finns dessutom flera färger att välja mellan. Prislappen är rejäl för märket, men det snabba och enkla handhavandet ihop med den dryga doseringen av kolsyran gör att det absolut är värd sitt pris.

Enhandsgrepp för att ansluta och ta bort flaskanväldesignadeldriven
Kräver eluttagdyr

3. SodaStream Spirit One Touch

Exklusiv kolsyremaskin som är eldriven, räcker länge och kan hanteras med en hand

Prisklass: Premium Energikälla: Eldriven Ingår kolsyrepatron: Ja

SodaStream Spirit One Touch

Att ha ännu en köksmaskin som kräver sladd och därför blir mindre lättplacerad känns kanske inte optimalt, men faktum är att Spirit One Touch ger ett så bra resultat att det kommer bli svårt att byta ut den när man väl testat den här modellen.

Bra storlek och snygg design

SodaStream Spirit One Touch har en behändig storlek och går enkelt in under ett köksskåp vilket gör den lättplacerad i köket. Monteringen är snabbt avklarad, designen är snygg och modellen inger ett kompakt intryck. Den medföljande enlitersflaskan klickas enkelt fast i maskinen med ett enhandsgrepp, och sedan väljer man vilken mängd kolsyra som önskas via tre knappar ovanpå maskinen. Modellen har även flaskor som tål maskindisk som går att köpa utöver den som medföljer, ett bra tips för den som ofta bubblar mycket vatten.

Kolsyrepatronen räcker länge

Eftersom kolsyrandet sker automatisk med hjälp av knappar så används exakt lagom mängd kolsyra vid varje bubbling, något som leder till att patronen också håller under en längre tid. Att inte trycka lite för många gånger och därför slösa bubblor i onödan visar sig vara ett bra koncept, och vattnet blir perfekt kolsyrat med fina bubblor. Även om priset är lite högre än en del liknande modeller kommer det säkert löna sig i längden att byta kolsyrecylinder mer sällan och den som är en riktig storkonsument av bubbelvatten kommer tycka att SodaStream Spirit One Touch är ett riktigt toppenköp.

Bubblar snabbt med enhandsgreppbra dosering av kolsyrapatronen håller länge
Behöver eldyr

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

4. MySoda Woody

En enkel, prisvärd kolsyremaskin i träkomposit för den som vill undvika plast

Prisklass: Budget Energikälla: Manuell Ingår kolsyrepatron: Ja

MySoda Woody

Mysoda Woody är en kolsyremaskin i biokomposit som gör precis det den ska: bubblar vatten på ett smidigt sätt. Tack vare vinklad insättning av flaskan går den att hantera med en hand.

Hade Mysoda Woody varit tillverkad i plast, hade den troligtvis beskrivits som just ”plastig” med begreppets negativa konnotationer. Men den lätt melerade ytan på kompositen gör intrycket mjukare – på bilderna ser den nästan ut att vara 3D-animerad. Det finns egentligen ingenting utöver materialet som får maskinen att sticka ut, på ett positivt sätt. Designen är enkel, den testade modellen är i en lätt grönskiftande ”duvgrå” ton, men den finns även i fyra ytterligare färger – bland annat rosa, för den som vill ha en karamell i köket.

Enkel hantering till bra pris

Även hanteringen är enkel och det går med lite vana att manövrera maskinen helt med en hand. Eftersom flaskan sätts in snett vinklad utåt, går den att skruva i utan att hålla fast maskinen med den andra. Flaskan trycks sedan inåt i lodrätt läge och kolsyras med hjälp av den stora knappen på ovansidan, och vinklas sedan ut igen för att tas loss. Det går riktigt smidigt när man gjort det ett par gånger.

Utöver ett miljömedvetet tillverkningsmaterial där enbart flaskan är i konventionell plast, är Woody också väldigt bra prissatt jämfört med konkurrensen. Visst finns det lyxigare modeller som slår Woody designmässigt, och modeller med fler funktioner eller eldrift, men vill man ha en enkel och lättskött maskin till det bra pris är Woody ett riktigt bra val.

Ingen droppuppsamlare och lite slarvig flaska

Woody saknar droppuppsamlare i botten, så råkar man fylla i för mycket vatten kan det pysa över och stänka – den bör därför inte stå på något känsligt underlag, som trä. Flaskan är i bra storlek och i en bred cylinderformad variant. Det enda negativa vi har att säga om den är att den löstagbara botten på flaskan lossnar alltför lätt. Den flyger av lite då och då när flaskan tas ut ur kylen, skickas över bordet eller skruvas loss ur maskinen.

Att installera den medföljande kolsyrepatronen går lätt genom att den skruvas i maskinens ovandel och sedan förs ned i ”kroppen”. Riktigt smidigt! På det stora hela är Woody alltså ett bra, prisvärt val för del som vill ha en välfungerande och enkel kolsyremaskin.

Billigmiljövänligenkel manövrering
Saknar droppuppsamlareonödiga lösa delar på flaskan

5. AGA Aqvia Exclusive

Enkel manuell kolsyremaskin i snygg design

Prisklass: Premium Kraftkälla: Manuell Kolsyrepatron: Ingår

Aga Aqvia Exclusive

AGA:s kolsyremaskin Aqvia Exclusive är en stilren kolsyremaskin i rostfritt stål. Det är enkelt att anpassa mängden kolsyra och flaskan är lätt att fästa – det kräver dock två händer. Den manuella kolsyrningen gör att du slipper sladdar i köket så att du kan ställa den precis där du vill.

Aga-aqvia

Enkelt att fästa flaskan, kräver dock två händer

Flaskan är lätt att fästa i maskinen genom att den trycks uppåt och vrids ett halvt varv motsols. Det är inte svårt att få gängorna att haka i, och flaskan kan heller inte skruvas i snett. Enligt beskrivningen ska detta gå att göra med en hand, men vår testpanel tycker att maskinen lätt flyttar sig då och behöver därför ha den andra handen på maskinen för stadga.

Vattnet kolsyras genom att man håller ned ett reglage på maskinens framsida. Det är en stor knapp som är lätt att både trycka ned och hålla nedtryckt de 3–4 sekunder som krävs. Därefter hörs ett pysande ljud av att säkerhetsventilen öppnas. Önskas mer kolsyra trycker man en eller två kortare tryck till på knappen.

En stilfull maskin som håller sig fin år efter år

Aqvia Exclusive är menad att stå på bänken. Det kan tyckas självklart, men när vår testpanel tillfälligt önskar stuva undan den liggande på nedersta hyllan i ett skåp blir det tydligt att detta inte riktigt fungerar. Spillkoppen ramlar loss och man riskerar påfresta bottenplattan när den tas fram och stoppas undan. Maskinen i sig är som tur är inte särskilt stor. Den ryms lätt under ett överskåp och upplevs som smäcker i bredd. Den rostfria ytan håller sig också lika fin under de många år som testfamiljen har haft kvar den i sin ägo.

Ska man klaga på något så är det att det är något bökigt att byta patron. Bakstycket behöver plockas av genom att en hård metallsprint trycks in, vilket ärligt talat gör en smula ont i fingret och kräver kraft att få av. Patronen förs in och ut undertill genom ett hål, vilket gör att maskinen måste läggas ned. Detta gör förstås att maskinen kan vara lägre än den annars hade varit ¬– men helst skulle vi önska oss en lite smidigare lösning.

Snygg design som hållerlätt att anpassa mängden bubblor efter smaksladdlös
Något dyrgår inte att läsa av mängden tillsatt kolsyra

6. Aarke Carbonator PRO

Kolsyremaskinen för dig som älskar design och vill ha glasflaskor

Typ: Manuell Flaska: Glasflaska (0,7 L) Kolsyrepatron ingår: ja

Aarke Carbonator Pro

Premiumdesign med motsvarande prislapp

Med Carbonator PRO har Aarke satsat på snygga glasflaskor som verkligen känns kul att ställa fram på middagsbordet. Flaskor i glas innebär att kolsyrningen måste ske inneslutet i något, men Aarke har skött det snyggt med sin trendiga industriella stil och maskiner i stål, där en rejäl kupa sänks ned över flaskan.

Maskinen passar kanske bäst på tjusiga designbänkar snarare än i Svenssonköket, men är också en av få maskiner man verkligen vill ha framme. Aarke Carbonator PRO är 51 cm hög, vilket kan göra den för hög för att stå under överskåpet. Eftersom maskinen är manuell behöver du inte tänka på eluttag, men den kan upplevas något skrymmande, då framför allt basplattan kräver sin plats.

Vi säger det redan nu: den är riktigt dyr. Det finns klara anledningar: det är hållbara kvalitetsmaterial och den produceras i Stockholms innerstad. Men det blir också en mastig utgift (om inte omöjlig) för många konsumenter. Att köpa till flaskor kostar även det en slant, särskilt jämfört med plastflaskor.

Greppvänlig glasflaska och enhandshantering

På grund av den tjocklek som krävs kan flaskor i glas lätt bli tunga och svårhanterade – den här väger 0,65 kg tom, 1,35 kg med vatten. Men här har man tänkt igenom designen: flaskan är fasetterad runt om med tydliga avlånga partier som gör den väldigt greppvänlig och samtidigt ger en snygg retrodesign – som pricken över i är korken i högblankt stål. Det är riktigt välgjort, och många middagsgäster kommenterar den snygga flaskan.

Även kolsyrningen är genomtänkt och det går att sköta maskinen med en hand. Ställ flaskan i den lilla skålen (som även samlar upp vattenspill utan att skada köksbänken), skjut ned kupan med ena handen tills den klickar fast, och tryck några gånger på knappen på ovansidan. För att få kupan att åka upp igen använder du den lilla spaken på sidan av maskinen – enkelt och riktigt smidigt. Ibland kan det samlas lite vatten i spillkoppen som enkelt torkas ut med den medföljande trasan.

Det enda egentliga problemet med Carbonator PRO är priset. Det finns många manuella maskiner som ger lika fina bubblor för några hundralappar istället för tusenlappar, men vill du ha en designmaskin som klarar av glasflaskor kan denna vara värd att spara till.

Snygggreppvänlig glasflaskabra bubblor
Väldigt dyrkan upplevas som skrymmande

7. Aarke Carbonator 3

Manuell, lättskött kolsyremaskin för den designintresserade

Prisklass: Premium Kraftkälla: Manuell Kolsyrepatron: Ingår ej

Aarke Carbonator III

Aarke är ett självklart val för dig som gillar design och kan tänka dig att lägga en extra slant på en riktigt snygg maskin. Du kan välja mellan flera olika färger och finish på ett sätt som gör att den kommer att passa in i och pryda de flesta kök. Eftersom den är sladdlös är den även lätt att placera.

Enkel manövrering men lite opraktisk fästning av flaskan

Man kolsyrar vattnet genom att dra i en spak som hålls ned tills en ventil öppnas och ett pysande ljud hörs. Vill du ha mer kolsyra kan du dra ett par kortare gånger till. Det finns ingen indikator för hur mycket kolsyra du har tillsatt, men man lär sig snabbt hur länge man ska dra för en lagom mängd. Det känns faktiskt ganska lyxigt att dra i spaken och ger lite känslan av att ha en öltapp hemma – men för kolsyrat vatten då.

Flaskan fästs genom att man skruvar in den i maskinens överdel. Det krävs ganska många varv och du behöver använda två händer, vilket kan kännas något bökigt när många andra maskiner har snabbfästen. Tyvärr är det också lätt att råka skruva i flaskan snett, vilket märks först när man kommit halvvägs och måste lossa flaskan för att börja om. Det är inget enormt problem, men blir lätt ett irritationsmoment. Att byta patron är väldigt lätt och görs från undersidan genom att lägga maskinen ned, utan att några delar behöver tas bort.

Passar fint i designerköket och pryder köksbänken

Medan många kolsyremaskiner känns plastiga så är det här en robust maskin man vill och ska ha framme. Den är oväntat smäcker och upplevs inte som skrymmande på köksbänken. Den ryms lätt under överskåpet om du skulle vilja placera där den, och tar inte upp något eluttag.

Det här är en stilig pjäs som ger ett lyxigt intryck. Men där maskinen är lyxig känns flaskan oväntat enkel och går inte att skilja från andra fabrikats PET-flaskor. Det är inte något större problem men ändå en kommentar som kom in från en av de testande familjerna. Andra fabrikat har exempelvis flaskor i glas, vilket kanske hade passat Aarkes potentiella målgrupp av designälskare lite bättre. När flaskan fylls upp till den rekommenderade nivån rymmer den 800 ml, vi hade föredragit om man åtminstone fick en liter vatten per kolsyrning, för att slippa spring mellan bord och kök.

Hade det bara varit en skönhetstävling hade Aarke varit okrönt regent, men till det höga priset förväntar vi oss också alla funktioner. Bortsett från hur man fäster flaskan är det en riktigt bra manuell kolsyremaskin där du får betala en slant extra för snygg design och känslan av en riktigt lyxig maskin på bänken hemma.

Stilren design och bra färgalternativlättmanövreradsladdlös
Dyrflaskan hamnar lätt snettnågot liten flaska

8. SodaStream Source

Smidig och prisvärd kolsyremaskin för hemmabubblaren

Prisklass: Mellan Energikälla: Manuell Ingår kolsyrepatron: Ja

SodaStream Source

Även om många av SodaStreams modeller verkar lika till både utseende och funktion så finns det skillnader i användning om man börjar granska dem lite närmare. Utvecklingen har gått framåt de senaste åren och den nyare generationen är mer uppdaterade och också mer användarvänliga. Dessutom är det enkelt att köpa flaskor till då många passar de flesta av de olika modellerna.

Flaskan fästs med enhandsgrepp

Det är lätt att komma igång då det inte är några konstigheter kring att montera kolsyrepatronen. Det går även väldigt lätt att bubbla vattnet, även de gånger du endast har en hand över. Med en hand placerar man flaskan i rätt vinkel i maskinen, för att sedan trycka den in och upp. När de hamnar i stående position har man även låst fast den, och kolsyrandet kan börja. Du kolsyrar genom att manuellt pressa på ovansidan av maskinens framstycke, och små ljusindikatorer visar sedan på en nivå mellan 1 och 3 hur mycket kolsyra du har tillsatt, så att du kan sluta när du är nöjd. Här är det lätt att ta lite extra, vilket såklart påverkar hur ofta man behöver byta kolsyrecylinder.

Lättavläst och smart placerad display

De nya modellerna har ofta både knappar och indikatorer placerade framåt och inte ovanpå maskinen vilket underlättar vid både hantering och avläsning, även om maskinen skulle vara placerad under ett köksskåp. Den slimmade designen är enkel och stilren och modellen är även väldigt lättplacerad tack vare sin manuella konstruktion som inte kräver eluttag. Om man vill ha en kolsyremaskin utan extra finesser, och bara är intresserad av att på ett smidigt sätt kunna göra eget bubbelvatten hemma, då är SodaStream Source en prisvärd modell att kolla på.

Smidig designbra grepp med en handbra displayplacering
Kolsyran kan lätt slösas med extra tryck

9. SodaStream Genesis

Kolsyremaskin i snygg design som gör gott bubbelvatten

Prisklass: Budget Energikälla: Manuell Ingår kolsyrepatron: Ja

SodaStream Genesis

Kolsyremaskinen SodaStream Genesis är en snygg köksapparat som gärna kan stå framme på köksbänken tack vare sin lättplacerade storlek och enkla design.

Kräver att flaskan skruvas fast innan man bubblar

Att montera ihop SodaStream Genesis för en första användning är inga problem, det är bara att fästa kolsyrecylindern på baksidan och sedan komma igång. Den medföljande standardflaskan fungerar bra och vill man ha flaskor som är diskmaskinssäkra så går det att köpa till det vid sidan av. Flaskhalsen skruvas fast i det övre fästet vilket kan vara lite pilligt eftersom det gäller att gängorna hakar i rätt. Även om man inte har fyllt flaskan mer än vad måttstrecket anger så kan den även pysa över en del vatten när det kolsyras.

Svårdoserad och krångligt grepp

Överst på maskinen sitter en bred tryckknapp som trycks ner upprepade gånger tills man tycker att mängden kolsyra är lagom. Hur många tryck som är lagom lär man sig uppskatta relativt snabbt. Att få till kolsyrat vatten hemma är egentligen inte krångligt, men när detaljerna runt själva processen känns bökiga så drar det också ner upplevelsen en aning. Med en SodaStream Genesis får du en snygg maskin att placera i köket, men själva handhavandet som kräver ett tvåhandsgrepp för att gänga fast flaskan känns aningen gammaldags.

Snygg designgott bubbelvattenyteffektiv
Kräver fastskruvning av flaskansvårt att veta vilken mängd kolsyra som använts

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

10. Bubliq kolsyremaskin

Stilren och festlig kolsyremaskin för den som vill kunna kolsyra allt

Kraftkälla: Manuell Kolsyrecylinder: Ingår inte Tillbehör: Extra packningar

bubliq Matt Svart Drink Carbonator

Danska Bubliq är en snygg kolsyremaskin som tar liten plats i köket. Utöver de mest särpräglade flaskorna på marknaden sticker företaget ut genom att lova att du kan kolsyra allt (som inte har hög viskositet). Du kan till exempel addera bubblor till vitt vin, men inte en smoothie (ifall du nu skulle få för dig det).

Bubliq är en slående lätt och nätt maskin. Patronen (som inte ingår) installeras enkelt i den övre, löstagbara delen av maskinen och förs sedan ned i ”kroppen”. Det är ett väldigt smidigt sätt som gör att du inte behöver lägga den ned eller skruva loss något bakstycke.

Flaskan sticker ut rejält. Den är smal, cylinderformad från kork till botten och 37–38 cm hög, beroende på vilken kork du använder:

  • Den ena korken är 4,5 cm hög och innehåller den ventil som kopplas till kolsyremaskinen när du ska kolsyra.

  • Den andra korken är 3,5 cm hög och är till för förvaring – med eller utan innehåll.

Kolsyrningen sker väldigt smidigt, eftersom du redan har skruvat fast ventilen i flaskan. Du ställer den på plats, trycker ned handtaget så att en pigg går in i ventilen, och pssscht – färdigt.

Kolsyran doseras effektivt, och man lär sig snabbt hur lång tid det tar för att vattnet ska bli precis så bubbligt som man själv vill ha det. Flaskans innehåll på 800 ml är lagom för 2–4 personer, men vill man ha påfyllning går det på ett kick att bubbla mer.

Som nämnt ovan är det en väldigt praktisk detalj att ventilen sitter i den ena korken, så att det går både snabbt och lätt att kolsyra. Å andra sidan innebär det också att du plötsligt har en lös maskindel som riskerar att tappas bort om du önskar lämna kvar ventilen hemma och bara ta med dig flaskan ut.

Snygg men otymplig och lite opraktisk flaska

Flaskans design är riktigt snygg, och ger helt nya möjligheter att skapa kolsyrat vatten med smak. Du kan nämligen lägga i citronskivor, myntablad, frukt- eller isbitar i den stora öppningen och kolsyra därefter.

Men flaskan upplevs också lite otymplig. Höjden gör den lite svår att fylla i en normalstor diskho, och den ryms inte liggandes i testpanelens kylskåp om vi vill kunna stänga dörren. I stället får vi lägga den horisontellt, med risk för att den rullar ut när dörren öppnas – så mät noga utrymmet där du vill förvara flaskan. Eftersom den är så hög och med stor öppning behöver du också hälla försiktigt, eftersom det är lätt att spilla.

På det stora hela är det en riktigt bra kolsyremaskin, när man vant sig vid den. Den passar bättre för partyt än som vardagsmaskin, så om du är den som gärna har ett par extraflaskor klara i kylskåpet bör du välja en annan modell.

Den allra största fördelen är att det är riktigt trevligt att kunna kolsyra allt möjligt: vin, saft, färdigblandade drinkar – ja, nästan allt.

Snyggfestliggår att kolsyra allt
Dyringen patron ingårotymplig flaska som inte ryms i kylen

11. SodaStream Crystal

Lyxig kolsyremaskin i rostfritt med medföljande snygga flaskor i glas

Prisklass: Premium Energikälla: Manuell Ingår kolsyrepatron: Ja

SodaStream Crystal

Redan när man läser modellnamnet på förpackningen så inser man att Soda Streams modell Crystal tillhör de mer exklusiva varianterna av SodaStreams utbud. Crystal är en påkostad modell i rostfritt som kommer med snygga designglasflaskor på köpet.

Lyxig flaska som håller sig snygg

Flaskan som följer med är en glasflaska med plats för drygt 60 centiliter vatten. Den är snygg och fungerar utmärkt på middagsbordet för att servera direkt ur flaskan. Rengöringen är lätt och eftersom glas håller sig snyggt med tiden så blir inte flaskan solkig eller repig som en del plastflaskor kan bli efter ett tag. Minuset är att de inte är lika tåliga, de är lite tyngre än plastvarianterna och kan så klart gå sönder om de åker i golvet. De rymmer inte heller lika mycket som SodaStreams standardflaskor. Crystal är även endast kompatibel med just sina egna flaskor, inga andra.

Utrymmeskrävande men bubblorna blir bra

Det kolsyrade vattnet blir verkligen helt perfekt, med massor av pigga små bubblor. Handhavandet är enkelt och maskinen kan lätt skötas med en hand tack vare att flaskan ställs i en behållare som sedan vrids till stängt läge. Nackdelen är att hela överdelen av denna behållare behöver lyftas upp för att placera flaskan, vilket gör att kolsyremaskinen även behöver tolv extra centimetrar friyta ovanför sig vid användning. Detta gör att den inte kan stå under alla köksskåp och därför också blir svårare att placera. Även om vattnet blir perfekt så kan inte den modellen väga upp för den rejäla prislappen och betyget sätts tyvärr därefter.

Vattnet blir perfektsnygga flaskor i glaslyxig design
Skrymmandedyrej kompatibel med andra flaskor från SodaStream

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

Vanliga frågor om kolsyremaskiner

Vilken kolsyremaskin är bäst?

I vårt test har SodaStream Spirit utsetts till testvinnare. Egenskaper som våra testpersoner har uppskattat är enhandsgrepp, bra bubblor, snygg design och en storlek som är lättplacerad.

Hur funkar kolsyremaskiner?

En kolsyremaskin låter dig kolsyra vanligt kranvatten upphällt på flaska genom att pressa ned kolsyregas i vattnet. I stället för att köpa kolsyrat vatten i affären kan du få gott bubbelvatten direkt hemma i köket på nolltid. För att bubbla vatten hemma behövs en kolsyremaskin med tillhörande flaska och en kolsyrepatron/-cylinder. Dessa säljs i stort sett alltid tillsammans som ett kit.

Hur använder man en kolsyremaskin?

De flesta har samma grundprincip. Maskinen laddas med en kolsyrecylinder som i de flesta fall placeras i en lucka på baksidan genom att enkelt skruvas fast i ett munstycke. På framsidan fästs en flaska med vatten och sedan väljer man önskad mängd kolsyra genom att trycka på en knapp, antingen en förinställd mängd, eller ett visst antal sekunder.

Hur många tryck behövs på kolsyremaskinen?

Fler tryck ger fler bubblor men exakt hur många trycks som behövs är ofta angett på maskinen för att det ska vara lättare att hitta sin nivå. Många bubbelvattenmaskiner är automatiska och sköter doseringen själv.

När ska man byta kolsyrepatronen?

Det märks när kolsyran börjar ta slut, dels krävs det betydligt fler tryck för att få vattnet ordentligt kolsyrat, men maskinen låter inte heller riktigt på samma sätt. Det går att ta med patronen till de flesta livsmedelsaffärer eller bensinstationer och byta ut dem mot en ny för en mindre summa, istället för att köpa en helt ny.

Kan man smaksätta bubbelvatten?

Den som har barndomsminnen av sötsliskiga varianter av låtsasläsk kopplade till kolsyremaskiner kan vara lugn. Idag finns det flera goda smaksättningar att blanda i sitt bubbelvatten, och med rätt mängder smakar det faktiskt precis som originalet på märkesläsken. Det finns både samarbeten mellan kända läskmärken och kolsyremakinernas egna smaksättningar.

Hur gör man smaksatt bubbelvatten?

Först bubblar man vattnet som vanligt. Sedan häller man i smaksättningen i den mängd som anges på flaskan, skruvar på korken och vänder försiktigt flaskan upp och ner ett par gånger så att allt blandas ordentligt. Vill man ha starkare eller svagare smak får man testa sig fram till en lagom styrka.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss