1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Trådlösa Hörlurar: 16 modeller i test

Elina Blom

Vill du ha lite mer rejält ljud när du lyssnar på musik? Vi testar löpande hörlurar från kända företag som Bose, Philips och Sony. För att ett par trådlösa hörlurar ska bli bäst i test måste de ge bästa möjliga ljud, ha bra funktioner och maximerad komfort.

hörlurar täckande bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. De trådlösa hörlurarna har testas på en rad olika sätt och i flera olika miljöer, exempelvis knäpptyst inomhusmiljö, i lugn utomhusmiljö och på promenad i stimmig stadsmiljö. Handlar det om hörlurar med brusreducering testas de även intill motorväg, och är det istället hörlurar avsedda för gaming testar vi dem i spel tillsammans med andra.

Om hörlurarna har flera olika typer av uppkoppling testar vi dem med samtliga, men är de trådlösa är det i första hand ljudkvaliteten vid trådlös uppkoppling som vägs in i bedömningen. Vi använder även en rad olika uppspelningskällor. Likaså testas de med olika typer av musikgenrer för att vi ska kunna bedöma deras allsidighet.

Några viktiga aspekter som vi väger in i testet är:

  • Ljudkvalitet: Hur låter hörlurarna? Är ljudet balanserat? Är diskanten klar och ren? Hur bra bas får du? Hur bred är ljudbilden? Kommer mellanregistret fram på ett bra sätt?

  • Ergonomi: Hur sitter hörlurarna? Vilka inställningsmöjligheter finns det? Känns de sköna även efter ett par timmars användning?

  • Användarvänlighet: Går det att justera ljudvolym och andra funktioner direkt på kåpan? Finns det liknande möjlighet på sladden? Hur lång är sladden? Är det enkelt att justera storleken?

Men även andra aspekter testas och viktas in i betyget - sådant som räckvidd om hörlurarna är trådlösa, byggkvalitet och materialval samt medföljande tillbehör. Vi tar även hänsyn till priset på produkterna i bedömningen – dyra hörlurar bedöms hårdare än billiga. Betyget avspeglar hur prisvärda vi anser att hörlurarna är.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste hörlurar. Jämför pris på samtliga listade hörlurar på PriceRunner.

1. Philips PH805 - BÄST I TEST HÖRLURAR

Innovativ och kaxig uppstickare

Typ: Brusreducerande over ear-hörlurar Brusreducering: Ja Anslutning: Trådlös (bluetooth 5.0), trådad (3,5 mm) Räckvidd: 11 meter (uppmätt) Headset: Ja Vikt: 278 g Batteritid: 30 h (25 med ANC aktiverad) Övrigt: Touchstyrning på kåpan, snabbladdning (15 min ger 6 h)

Philips TAPH805

Philips PH805 är ett par riktigt kompetenta hörlurar. Dels låter de riktigt bra sett till prisklassen, dels har de utrustats med lyxiga touchkontroller på kåpan.

Du styr brusreduceringen genom att knacka en gång och justerar volymen genom att svepa med fingret över kåpan. Detta fungerar utmärkt. Du kan även nå din röstassistent genom att vila fingret mot kåpan, och på så vis snabbt byta låt eller ringa en bekant.

Touch blir allt vanligare även i over ear-segmentet, men då främst i premiumklassen. Philips modell placerar sig i skrivande stund i mellanklassen och det gör dem på så vis lite unika.

Så ska det låta

Ljudmässigt gör PH805 som sagt ett riktigt bra jobb - även om balansen och stunsen är bättre i premiumhörlurar så har du i Philips mellanklassmodell ett riktigt prisvärt alternativ. Du har en djup bas, ett rikt mellanregister och en härligt klar diskant. Det är i skrivande stund det bästa ljudet vi hört i den här prisklassen.

Det du “förlorar” på att gå ner i mellansegmentet är brusreduceringen. Philips modell har brusreducering, omvärldens stök och brak dämpas helt klart. Men det är ingen bruseliminering såsom hos dyrare modeller. Framför allt har de svårt för skrikiga ljud. Flygplansmotorn hörs tydligt, likaså samtal i vår omedelbara närhet.

Vi upplever också ett visst sus med brusreduceringen igång. Hörlurarna får godkänt på den här punkten men inte mer.

Vad som däremot får massor av plus är batteritiden. Vi kan utan problem lyssna tre arbetsdagar innan det börjar bli dags att ladda. De flesta använder bara sina hörlurar ett par timmar per dag, och då räcker det att du laddar dessa en gång i veckan, vilket är grymt bra.

Hörlurarna känns ganska plastiga. Materialet är främst plast och de gnekar en del när vi drar i dem. Men de sitter lätt och ledigt på huvudet.

Uppladdning sker via mikro-USB. Vi hade föredragit USB-C eftersom de flesta mobiltelefoner levereras med det idag och då hade man kunnat använda samma sladd, men å andra sidan är mikro-USB fortfarande också vanligt.

Philips PH805 passar dig som framför allt är ute efter bra ljud till en rimlig kostnad (under 2 000 kronor). Här har man kapat kostnader genom att välja enkla material och genom att skära ner lite på brusreduceringen. Men samtidigt har man dragit på svängarna när det kommer till styrningen, passformen och ljudkvaliteten. Det känns genomtänkt sett till målgruppen.

Grym batteritidMycket bra ljudVälfungerande touchkontroll
Ganska plastigaSparsam brusreducering

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Philips PH805 - Svart

1 690 kr

PHILIPS Taph805Bk Headset Wireless

2 336 kr

Taph805Bk Headset Wireless

2 344 kr

2. Sennheiser Momentum Wireless 4 - BÄSTA PREMIUMVAL

Vansinnigt välljudande med rejäl batteritid

Typ: Trådlösa bygellurar med aktiv brusreducering Vattentåligt: Nej Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.2), 2,5mm Batteritid: 60 timmar (med ANC) Vikt: 293 g

Sennheiser Momentum 4 Wireless

Sennheiser Momentum Wireless 4 är inte bara Sennheisers fjärde runda med premiumlurar, de är också det största steget framåt. Medan vi ärligt talat föredrog den lite mer sobra designen hos föregångarna är Momentum 4 en knockout i övrigt.

Tygdesign

Den här gången har läderdesignen bytts ut mot matt plast och samma tygklädsel som återfinns på batterifodralet till företagets lyxiga true wireless-lurar. Det är fint och stilrent och framför allt bekvämt, men tyg ger inte riktigt samma nivå av lyxkänsla som lädret.

Eftersom vi testar Momentum 4 under sommaren har vi goda möjligheter att testa hur varma de blir. Heltäckande hörlurar kan ju lätt kännas bastu om de inte ventilerar tillräckligt. Momentum 4 gör oss såklart varma, men stillasittande i kontors- och hemmamiljö är ändå relativt svettfritt – något som är lite av en bedrift i sig. Samtidigt är det ett par riktigt bekväma lurar även under längre tid.

Styrning funkar helt okej, med touchkontroller på höger kåpa. Tyvärr kan du inte ställa in kontrollerna själv i appen. Däremot är det riktigt trevligt att appen ställer in ljudet åt dig med hjälp av din egen favoritmusik i stället för testtoner och liknande.

Rejäl batteritid

Vi hör inte direkt några tydliga förbättringar av ljudet i Momentum 4 gentemot föregångarna. Inte för att det riktigt behövs, just när det kommer till rent, klart och detaljrikt ljud har Sennheisers toppmodeller alltid legat i topp. I stället är det omkring det vanliga ljudet som vi hittar en hel del uppdateringar.

Till att börja med funkar de riktigt bra att prata i, långt bättre än föregångarna. Här används även den aktiva brusreduceringen för att släppa igenom lite av din egen röst, så att du inte känner dig fullt så mycket som att du pratar inuti en burk. Just brusreduceringen har förbättrats även den och är numera bland de bättre du kan hitta för den här typen av lurar. En skock skrikiga barn tränger fortfarande igenom, men för det mesta håller lurarna det tyst omkring dig.

Mest imponerande är ändå batteritiden. 60 timmar utlovar Sennheiser, det i trådlöst läge (trådat drar inget batteri ens) och med brusreduceringen påslagen. Med tanke på att det är dubbla batteritiden mot många av konkurrenterna är det inget annat än imponerande. Kom bara ihåg att stänga av dem med knappen, för vi är inte alls kompis med hur den automatiska avstängningen funkar (och framför allt hur lurarna väcks igen).

Sennheiser Momentum Wireless 4 är ruskigt bra i sig. Med den rejäla batteritiden är de svårslagna bland lyxigare over ear-lurar.

Fantastiskt klart och detaljerat ljudbatteritidenbra ANC och kringliggande funktioner
Fin, men inte lika lyxig design som föregångarnalite svajig auto-avstängning

3. Sony WH-1000XM3

Extremt bra brusreducering och förträffligt ljud

Typ: Brusreducerande over ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv och passiv Anslutning: Trådlös (bluetooth), trådad (3,5 mm), NFC Räckvidd: 14,5 meter (uppmätt) Headset: Ja Vikt: 255 g Batteritid: 30 h Övrigt: Touchstyrning på kåpan

Sony WH-1000XM3

Sony WH-1000XM3 är intressanta - inte bara för att styrningen är inbyggd som touch direkt på kåpan utan även för den fina balansen i ljudet. Prislappen må vara saftig, men du får verkligen vad du betalar för.

Brusreduceringen är i världsklass. Den som sitter på ett kontor kommer inte att ha några problem att stänga ute ljudet runtomkring sig, inte heller den som går längs en motorväg. Dessutom läcker de i princip inget ljud alls. Vi måste maximera volymen för att personer i ett helt tyst rum - ståendes precis bredvid - över huvud taget ska uppfatta att det kommer ljud från dem.

Det tar ett tag att vänja sig vid att du styr volym, låtbyten med mera via touch direkt på kåpan. Hörlurarna har faktiskt bara två fysiska knappar, det är av/på - som även aktiverar blåtandsparning vid längre knapptryck. Samt en som styr brusreducering av/på och ett läge som kallas ambient sound control. Det senare innebär att du kan styra styrkan på brusreduceringen och justera equalizern via en app. Det är viktigt att du förstår de här inställningarna för att du ska kunna anpassa brusreduceringen efter dina behov, men det lär du dig å andra sidan snabbt.

Vi upplever att touchstyrningen för övriga inställningar fungerar bra, men det är mer en cool funktion än en förbättring av det standardiserade knappsystemet.

Batteritiden är däremot långt över standard. 1000XMX3 klarar utan problem två fulla arbetsdagar med alla funktioner igång. Räckvidden för blåtandsuppkopplingen mäter vi till cirka 15 meter vilket är klart godkänt.

Maxade hörlurar för ljudnördar

Sony WH-1000XM3 har även riktigt bra ljudkvalitet. Dessa hörlurar passar dig som är en musikalisk allätare. De fungerar exempelvis mycket bra ihop med klassisk musik, men lika bra till pop eller RnB. Det är bara om du är en riktig basälskare som lyssnar på hardstyle och liknande som du kanske skulle vilja skruva upp basen lite. Den är dock punchig och omslutande så det är egentligen en väldigt bra bas även för dessa genrer.

Vidare håller diskanten en lagom nivå. Detaljer i mellanregistret kommer igenom fint, och det uppstår inte distorsion vid högre volym.

Enda egentliga nackdelen med 1000XM3 är mikrofonen. Ljudet upplevs lite burkigt och distanserat av de vi pratar med. Det är dock vanligt hos headset utan mikrofon som kan placeras framför munnen. De vi samtalar med hör oss ändå bra så detta är kritik på detaljnivå.

Passformen är god och det är enkelt att ställa in lurarna. Kanske kunde materialvalen varit lite mer varierade än övervägande plast för att rimma bättre med priset. Å andra sidan är de väldigt lätta viktmässigt.

Dessa hörlurar utgör ett mycket bra köp för dig som vill ha den bästa brusreduceringen på marknaden, riktigt bra ljudkvalitet med ett väl avvägt ljud som passar många genrer och dessutom skön passform.

Extremt bra brusreduceringmycket bra ljudkvalitet & batteritidförsumbart ljudläckagelång räckvidd
Burkig mikrofon

4. Philips Fidelio X3

Urbra ljudkvalitet för den som ska sitta i studio

Typ: Öppna hörlurar Brusreducering: Nej Anslutning: Trådad (3,5 mm kontakt) Headset: Nej Vikt: 380 g

Philips Fidelio X3

Philips Fidelio X3 är ett par trådade hörlurar med extremt bra ljudkvalitet. Ljudet är brett, balanserat och har fin textur. Lyssnar du mycket på klassisk musik kommer du att tycka om hur fint varje del i orkestern kommer igenom. Möjligen att vi skulle kunna slå ner lite på diskanten som vi finner något anonym, men det handlar ändå helt klart om ett ljud som lever upp till prislappen.

Fidelio X3 placerar sig i premiumskiktet prismässigt och där är det väldigt tuff konkurrens, men de har inga problem att tävla i toppklassen. Detta förutsätter förstås att du lyssnar på musik från en högupplöst ljudkälla. Det räcker inte med att dra på Spotify och hoppas på underverk - då finns det billigare och mer lämpliga lurar för detta ändamål. Dessa hörlurar riktar sig snarare till dig som är en finsmakare, eller som sysslar med ljudproduktion.

Världens längsta kabel?

Designen på både hörlurarna och paketet de levereras i osar kvalitet. Kåporna på lurarna är ganska stora och hörlurarna väger en del, men det tillför egentligen bara till premiumkänslan. De sitter riktigt skönt på huvudet även över tid.

Hörlurarna ser ut som stängda over ear-lurar, men är egentligen öppna. Det innebär att de läcker en del ljud, men det bidrar också till att lyfta ljudkvaliteten.

Lurarna är som sagt trådade. Det följer med en kabel som ansluts till respektive kåpa, och därefter till en ljudkälla. Sladdarna är väldigt långa vilket är både positivt och negativt. Sett till priset hade de gärna fått ha en normallång sladd som standard, och att Philips även skickat med en förlängning i samma kit så att man vid behov kan förlänga räckvidden.

Philips Fidelio X3 passar dig som vill ha studiokvalitet på ljudet. Du får stå ut med en lång kabel och en dyr prislapp, men oftast befinner man ju sig på en och samma plats när man mixar eller spelar in musik och då är dessa riktigt bra.

Mycket fin byggkvalitetpremiumkänsla rakt igenomsitter otroligt skönt på huvudetkanonfin ljudkvalitet
Väldigt långa sladdar

5. Huawei Freebuds Studio

Bekväma så att öronen smälter

Typ: Trådlösa bygellurar med aktiv brusreducering Vattentåligt: Nej Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.2) Batteritid: 24 timmar (utan ANC) Vikt: 260 g

Huawei FreeBuds Studio

Huawei Freebuds Studio är ett riktigt bra försök att ta sig från små in ear-hörlurar upp till fullstora bygellurar. Framför allt är de otroligt bekväma. Batteritiden kunde förvisso varit bättre, men samtidigt lyckas Huawei fläckfritt med de annars så bångstyriga touchkontrollerna.

Otroligt bekväma

Väl ur sin förpackning känner vi oss en smula besvikna över designen. Det är egentligen inget fel på den överlag, men samtidigt känns det som att vi sett den här ganska anonyma designen förr.

Det omdömet ändras däremot så snart vi får på oss dem, för de är nämligen helt obeskrivligt bekväma. Huvudbygeln känns knappt, och även efter en längre session sitter kåporna fortfarande som väldigt mjuka kuddar över öronen. Bygellurar brukar ofta vara en av två extremer, antingen obekväma eller omärkbara. Freebuds Studio märker du av att du har på dig men i positiv bemärkelse, just för att de faktiskt är riktigt sköna att ha på sig.

Samtidigt lyckas Huawei bra med att göra relativt svala hörlurar som inte känns som att du sitter i en bastu efter en halvtimme.

Batteritiden är godkänd, men inte mer. 24 timmar utan brusreducering är dugligt, men knappast lysande i den här prisklassen.

Bra touch

Uppkopplingen mot telefonen fungerar riktigt stabilt. Har du en Iphone fungerar de som ett par vanliga Bluetooth-lurar. Android-användare kan göra ännu fler inställningar i Huaweis app, medan Huawei-användare får ytterligare lite hjälp med uppkopplingen.

På själva lurarna är det sparsmakat med knappar. Ström och kontroll av brusreducering är vad som återfinns. Brusreduceringen fungerar riktigt bra i de flesta lägen och du kan snabbt ändra till att släppa igenom ljud om så behövs. Brusreduceringen ska även finnas med vid samtal. Det är inget vi märker av i någon större utsträckning, men samtidigt har vi inga problem med talkvaliteten vare sig för vår del eller hos mottagaren.

Styrningen i allmänhet sköts med touchkontroller på kåporna. Så snart vi fått lite grepp om hur Huawei tänkt sig styrningen blir vi förvånade över hur exakt den är i de allra flesta lägen.

Ljudet när det kommer till musik är riktigt bra utan att vara överdrivet. Mellanregistret släpper fram ovanligt många detaljer och varken bas eller diskant gör bort sig alls. Samtidigt är ljudet väldigt neutralt. Så pass att vi nästan saknar någon slags identitet här, även om det låter riktigt bra.

Huawei Freebuds Studio är något anonyma i både design och ljud. Samtidigt är ljudkvaliteten riktigt bra och de är några av de mest bekväma hörlurar vi har testat.

Otroligt bekvämabra touchkontrollerfina detaljer i ljudet
Lite anonym designbra, men inte klockren batteritidInga inställningar till Iphone

6. Jabra Evolve 75

Makalös ljudkvalitet förenad med mycket bra brusreducering

Typ: Brusreducerande on ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv och passiv Anslutning: Trådlös (bluetooth), trådad (USB) Räckvidd: 30 meter (uppmätt) Headset: Ja (med mikrofonarm) Vikt: 177 g Batteritid: 30 h Övrigt: Laddningsställ

Jabra Evolve 75 UC Stereo

Jabra Evolve 75 utmärker sig genom att kombinera mycket bra ljud, skön design och imponerande brusreducering. Brusreduceringen sväljer i stort sett allt utan att försämra ljudkvaliteten nämnvärt - även om de inte riktigt når upp till samma klass som testvinnaren.

Också som mobilt headset levererar de här hörlurarna hela vägen, med svårslagen ljudkvalitet hos båda samtalsparter. Det finns inte en tillstymmelse till artefakter eller förvrängningar.

Och det finns ytterligare en sak som talar för de här hörlurarna som headset, nämligen att de har en fantastisk räckvidd. I vårt inomhustest kunde vi inte bara gå de 10 meter som krävs för godkänt resultat, utan vi fick bege oss ned i trapphuset en våning och lite till innan signalen ens gjorde en antydan till att börja spricka. Uppgiven räckvidd är 30 meter, och det stämmer också.

Ska man hitta något tillkortakommande är det möjligen att knappar och reglage stundtals kan vara lite svåra att hitta på kåporna, men å andra sidan är det i detta fallet främst en vanesak.

Mäktig ljudupplevelse

Jabra Evolve 75 har ett förhållandevis anspråkslöst utseende. De är absolut inte fula, bara enklare designade än de flesta andra produkter i det här segmentet. De har även förhållandevis små kåpor. Det innebär att de sitter oerhört skönt, utan att det trycker eller skaver någonstans. Rimligtvis borde den saken även innebära ett sämre ljud än vad hörlurar av mer omslutande karaktär är kapabla till. Men här förvånar Jabra enormt.

Evolve 75 bjuder nämligen på en riktigt mäktig lyssningsupplevelse av den typ man primärt förknippar med större kåpor. Vi känner oss verkligen omslutna av ljudet. Diskanten är extremt väldefinierad och basen bjuder på en direkt imponerande spänst. Möjligen är mellanregistret en aning tillbakahållet, men det känns mer som en tanke än som ett tillkortakommande, eftersom det ger ett behagligt ljud.

Ett tjusigt laddningsställ medföljer dessutom, som kan kopplas till en USB-port.

Underbar ljudkvalitetskön passform god handsfree-prestandabra brusreducering
Anspråkslöst utseendelite malplacerade knappar

7. Bose QuietComfort 35 II

Mycket bra ljud och grym brusreducering

Typ: Brusreducerande on ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Anslutning: Trådlös (bluetooth), trådad (3,5 mm, USB) Räckvidd: 11 meter (uppmätt) Kabellängd: 1,2 m Headset: Ja Vikt: 234 g Batteritid: 20 h Övrigt: NFC, FM-radio, vändbara kåpor

Bose QuietComfort 35 2

Bose QuietComfort 35 II är bekväma och håller hög ljudkvalitet rakt igenom.

De har mycket bra brusreducering men är inte bäst i klassen. Brusreduceringen är dock långt över standard och det är inga problem att blockera ut dova ljud, såsom trafikbuller och liknande. I kontorsmiljöer kan det slinka igenom ljud från människor som samtalar med varandra, speciellt ljusa röster. Men det är kritik på detaljnivå för det är fortfarande väldigt lite av ljudet som slinker igenom.

För den som vill ha koll på omgivningen är det lätt att ställa ner styrkan på brusreduceringen. Detta gör du med ett simpelt knapptryck och det finns hela tre olika nivåer.

På-knappen sitter direkt på kåpan och har kombinerad blåtandsparningsfunktion. Placeringen gör det väldigt lätt att urskilja knappen så att du snabbt kan stänga av för att spara batteri. Batteritiden är godkänd, men hade gärna fått vara några timmar längre med tanke på priset.

Något vi gillar skarpt är att du kan starta Siri eller Google Assistant med ett simpelt knapptryck. I praktiken är dessa hörlurar så pass genomtänkta att du väldigt sällan behöver plocka fram mobiltelefonen.

Riktigt bra allroundheadset

Bose QuietComfort 35 II har mycket bra passform och hög byggkvalitet. Vi kan stretcha och snurra i dem utan att det känns ömtåligt eller kommer missljud. Storleken på dem - för att vara over ear-hörlurar - är dessutom mycket kompakt vilket uppskattas.

Ljudkvaliteten i själva lurarna är extremt bra. Ljudet är välbalanserat med en spänstig bas som märks samtidigt som den inte tar överhanden. Mellanregistret kommer fram fint och detaljerna i diskanten är inte överdrivna.

Ett annat plus i protokollet är appen där du bland annat kan detaljstyra brusreduceringen. Dessutom kan två personer ansluta samtidigt, så har du en kompis med likadana hörlurar kan ni lyssna på en och samma spellista tillsammans.

Bäst av allt är att Bose inte har snålat på mikrofonen. Ljudet är klart och tydligt för mottagaren i andra änden trots att mikrofonen inte är visuellt synlig och därmed inte placerad framför munnen. Räckvidden för hörlurarna mäter vi till strax över 10 meter vilket är godkänt.

Bose QuietComfort 35 II passar dig som söker mycket bra ljudkvalitet men samtidigt vill ha en bra headsetfunktion och brusreducering i ett.

Mycket bra brusreducering & mikrofonutmärkt ljudkvalitetskön passform
Relativt kort batteritid

8. Marshall Monitor II ANC

Rockmarathon med brusreducering

Typ: Trådlösa bygellurar med aktiv brusreducering Vattentåligt: Nej Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0), 3,5 mm Batteritid: 30 timmar (med ANC), 45 timmar (utan ANC) **Vikt:**320 g Övrigt:

Marshall Monitor II A.N.C.

Marshall Monitor II ANC följer utstakad väg när det kommer till Marshall-lurar numera. Släpp en version först, följ upp med samma version med brusreducering. I det här fallet rör det sig om toppmodellen Monitor II som begåvats med aktiv brusreducering.

Rock rakt igenom

Designen känns igen från tidigare versioner och även den populära Major-serien. Här är allt lite större och rejälare, men fortfarande med de tydliga Marshall-detaljerna i form av fejkläder, grov design och nitliknande knappar.

All styrning sker via en någorlunda pålitlig joystick, medan en separat knapp vardera sköter brusreduceringen och förinställningar för equalizer. Via tillhörande app kan du ställa in det mesta efter eget tycke och smak.

Där kan du även passa på att ställa in ljudet. Marshalls billigare lurar är inställda för att låta typ som det där förinställda rock-läget du kan hitta på vissa equalizers. Även om det är betydligt mer nedtonat här hörs det ändå och mår bra av en finjustering. Medan ljudet i allmänhet låter riktigt bra, och framför allt rappt, blir vi däremot inte helt kompis med diskanten, som tenderar att sticka iväg åt skrik- och skraphåll stundtals.

Öronmuffar

Ser vi till den aktiva brusreduceringen kan du lika gärna ställa lägena till “av”, “max” eller “släpp in omgivningen”. För även på maxläget ligger Monitor II ANC en bra bit ifrån exempelvis Sonys motsvarade topplurar.

En annan nackdel är att fejklädret gör dem oerhört varma. Det kan vara bra istället för mössa på vintern, men inomhus eller under sommarhalvåret har du dem gärna inte på längre stunder. Knappt ens under en hel långfilm. Något som är lite trist eftersom de har batteritid nog att räcka för en jorden runt-flygning, även med brusreduceringen påslagen.

Marshall Monitor II ANC är det bästa du kan få om du vill ha ett par riktigt rockosande hörlurar. På många sätt är de fantastiska, men helt problemfria är de tyvärr inte.

Riktigt många inställningsmöjligheterRiktigt bra batteritidBra ljud överlag
Inte världens bästa brusreduceringLite småbråkig diskantRejält varma

9. AKG N700NCM2

Premium med sopig ljudisolering

Typ: Trådlösa bygellurar med aktiv brusreducering Vattentåligt: Nej Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0), 3,5 mm Batteritid: 23 timmar Vikt: 277 g Övrigt: 2 samtidigt anslutna enheter

AKG N700NC M2

AKG håller sig i normala fall mest till studiohörlurar och annan proffsutrustning. Därför är det lite kul att de med N700 vill upp och tampas med Sony, Bose och de andra jättarna när det kommer till brusreducerande lurar i det övre konsumentspannet. Resultatet blir lite av en blandad påse.

Sade du brusreducering?

Via tillhörande app kan du, utöver att leka med equalizer-funktioner, ställa vad brusreduceringsknappen ska göra. Brusreducering på, släpp igenom tal eller släpp igenom mycket ljud utifrån är lägen som finns tillgängliga. Att stänga av brusreduceringen går däremot inte, den är alltid påslagen. En aning märkligt kan tyckas. Batteritiden är dock så pass bra att det inte innebär en nackdel för den sakens skull.

Däremot är AKG:s aktiva brusreducering långt ifrån det konkurrenterna lyckas med, faktiskt på den nivån att lurarna i sig nog dämpar mer ljud än vad brusreduceringen gör. Det är lite trist, eftersom de låter bra i övrigt.

Ljudbilden känns väldigt mycket studiohörlurar, där toner och nyanser ska framträda tydligt och korrekt genom hela registret. På så sätt får vi kanske inte det piggaste ljudet, men väldigt nyanserat och detaljerat oavsett musikval.

Rejäla knappar

Hörlurarna i sig ser också ut att vara hämtade direkt från mixerbordet. Det är rakt och rent i alla linjer, nästan på en lite anonym nivå. De sitter bekvämt – även under längre stunder.

Ett stort plus är att alla knappar är fysiska sådana. Längs med kåpornas sidor styrs alla funktioner via riktiga knappar istället för något flimsiga touch-diton. Det tar heller inte lång tid att få koll på alla knapparnas placering och navigeringen känns väldigt naturlig.

AKG N700 må ha en snudd på poänglös brusreducering och ganska anonyma drag. Men de väger upp det med ett bra pris, riktigt bra batteritid och ett väldigt rent och detaljerat ljud.

Bra och detaljerat ljudBra batteritid Tydliga knappar
Poänglös brusreduceringBrusreduceringen går inte att stänga avLite anonym design

10. JBL E65BTNC

Något basförstärkta med okej brusreducering till lågt pris

Typ: Brusreducerande on ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Anslutning: Trådlös (Bluetooth), trådad (3,5 mm) Räckvidd: 12 meter (uppmätt) Headset: Ja . Batteritid: 15 h (med allt igång) Vikt: 258 g

JBL E65BTNC

JBL E65BTNC är ett par prisvärda brusreducerande hörlurar som ger en ganska bra ljudkvalitet för den som söker ett något basförstärkt ljud. Brusreduceringen är godkänd, men här finns helt klart rum för förbättring. Det är just en brusreducering och inte en bruseliminering som det är hos flera av premiumhörlurarna.

Brusreduceringen är tillräcklig för att delvis blockera fläktljudet från datorn samt omgivningen vid mindre trafikerade gator, men inte för att effektivt motverka ljud från samtal på kontoret eller trafiken längs en motorväg. Bäst jobb gör lurarna på mer lågfrekventa ljud än i det övre registret. Brusreducering i kombination med musik på låg volym utgör därför en bra kombination.

Trots en ganska stum bygel sitter E65BTNC bra runt öronen. Möjligen är kåporna något små. Bygeln är textilförsedd vilket ger kvalitetskänsla. Stoppningen runt kuporna är mjuk och skön, men hade gärna fått vara något stummare. De är dock sköna även efter ett par timmars användning.

Räckvidden på angivna 10 meter stämmer bra. Vi lyckas till och med ta oss 12 meter bort med en dörr emellan innan de tappar uppkopplingen.

Djup bas

JBL E65BTNC har ganska stor rymd i ljudet men det är också något dovt och odetaljerat - speciellt om du lyssnar mycket på klassisk musik. Ljudet känns bäst lämpat för pop och RnB, då får du bra punch i basen och ett skönt djup. På hög volym dränks tyvärr detaljerna och basen lägger sig som en hinna över mellanregistret.

Headsetfunktionen fungerar däremot utmärkt. Personer i andra änden upplever ljudet som att vi talar rakt in i mobiltelefonens mikrofon, detta trots att hörlurarnas mikrofon inte sitter direkt framför munnen.

E65BTNC är utrustade med ganska många knappar och det tar ett tag att lära sig alla funktioner utantill. Stort plus för att strömknappen är räfflad så att den är lätt att känna med fingret när hörlurarna sitter på. Den är av skjutreglagetyp med lysdiod så att man även kan se om man glömt att stänga av dem. Detta är bra eftersom de inte har automatisk avstängning när du inte skickar ljud till dem.

Samtliga knappar har en skön haptisk feedback. Batteritiden är bra men vi skulle uppskattat om strömknappen vid uppstart gett röstinformation om återstående batteritid.

JBL E65BTNC passar dig som söker ett par brusreducerande hörlurar i budgetklassen. För att vara just brusreducerande hörlurar har dessa lagt sig på en mycket rimlig nivå prismässigt. De passar musikallätaren som vill ha lite mer lugn och ro runt sig när den sitter på kontoret eller åker kollektivt.

Bra ljudkvalitet (dock viss basförstärkning)prisvärd brusreducering
Många knappar att lära signågot små kupor

11. Bose QuietComfort 45

Uppföljarna alla väntat på

Typ: Brusreducerande over ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Anslutning: Trådlös (bluetooth 5.1), trådad (3,5 mm, usb-c) Räckvidd: 9 meter Kabellängd: 1,2 m Headset: Ja Vikt: 240 g Batteritid: 24 h (10 h uppmätt med aktiv brusreducering) Övrigt: Adapter för 3.5 mm till 2.5 mm

Bose QuietComfort 45

Bose QuietComfort 45 ersätter de enormt populära föregångarna QC 35 II. De nya lurarna är utseendemässigt nästan identiska med föregångarna, med undantag för en lite tydligare logga samt att de utrustats med USB-C istället för mikro-USB för uppladdningen.

En snabbladdning på 15 minuter ger hela 3 timmar batteritid. För full batteritid behöver du ladda dem i drygt 2,5 timmar, vilket är normalt för den här typen av hörlurar.

Drifttiden uppges vara 24 timmar. Våra hörlurar drar cirka tio procent batteri per timme med musik och full brusreducering igång. Det innebär att de snarare håller 10 h och att drifttiden på 24 timmar troligen är mätt på lägre volym och aware aktiverat.

En bra funktion hos Bose QC 45 är att du kan ha dem anslutna till två olika källor samtidigt. Du kan till exempel ha dem anslutna till din telefon och till din dator, så att du kan ha möten i Teams och ändå ta ett telefonsamtal utan att behöva växla mellan enheter i blåtandsinställningarna.

Mycket är sig likt

Bose håller fast vid fysiska knappar istället för de touchkontroller som kommit att bli populära på de lite dyrare hörlurarna. Här handlar det mycket om tycke och smak. Vi uppskattar knappar framför touchkontroller på kåpan eftersom det blir färre “missförstånd”. Det är inte lika enkelt att du råkar svepa med fel vinkel och få ut ett annat kommando än tänkt, eller att du kommer åt touchen av misstag.

Men det gäller att knapparna är tydligt märkta så att du känner direkt med fingret vilken knapp som gör vad. Det konststycket har Bose lyckats bra med. Sedan gäller det att du har knappar för alla funktioner. Där är det värre ställt. Det finns ingen dedikerad knapp för att byta låt, då får du istället använda den inbyggda röstassistenten.

Hörlurarna är ganska kompakta och har små kåpor. Det är många som uppskattade det hos föregångaren, och konstruktionen består hos dessa. De är bekväma över tid och riktigt smidiga.

Nytt hos QC45 är aware-läget. Ena knappen aktiverar antingen full brusreducering, eller läget aware som innebär att du hör omgivningen runt dig. Föregångarna hade istället tre olika nivåer av brusreducering varav det ena innebar att du stängde av det helt. Det sistnämnda saknar vi lite.

Det nya läget fungerar dock bra och är användarvänligt. Brusreduceringen gör ett godkänt jobb med att dämpa störningsljud och brus - inte i paritet med Sonys XM4:or, vi hör exempelvis fortfarande människor som pratar i rummet bredvid när vi har full brusreducering igång, men bra nog för att tillhöra toppklassen.

Dessa hörlurar fungerar bra som headset. Mikrofonen ger tillräckligt bra ljudupptag utan att den du pratar med ska bli störd av miljöljud runtomkring dig.

Ljudkvaliteten i lurarna är överlag bra, men samtidigt finns det helt klart förbättringsmöjligheter. Konkurrenterna i samma prisklass är enormt finslipade, och tiden har lite sprungit ikapp Bose på den här punkten. Quietcomfort 45 ligger exempelvis lite för högt i pris för att ha en så pass vass diskant på hög volym och ett så svagt tryck i basregistret. Mellanregistret är däremot detaljerat och fint. Pianokompositioner och pop låter väldigt bra, speciellt sång. Likaså har du riktigt bra ljud för poddar. Medan genrer som RnB och dancehall aldrig riktigt lyfter, och klassisk musik får heller inte den bredd som den förtjänar.

Det finns en app där du kan göra en del inställningar. Tyvärr saknar den equalizer så du kan inte finjustera balansen. Så QC45 har tyvärr inte det hifi-ljud vi önskar av ett par premiumlurar, men troligen bra nog för att de flesta med normala behov. De passar dig som söker kompakta over ear-hörlurar med goda anslutningsmöjligheter, godkänd batteritid och ett ljud som fungerar med mainstreammusik.

Var ansluten till två källor simultantbra brusdämpningvälfungerande headsetmöjligheter
Vass diskant på hög volymsvagt tryck i basregistretingen equalizer i appengår inte att stänga av brusreduceringen helt

12. Jabra Elite 85H

Välbyggda hörlurar med lång batteritid

Typ: Brusreducerande over ear-hörlurar Brusreducering: Ja Anslutning: Trådlös (bluetooth 5.0), trådad (3,5 mm) Räckvidd: 10 meter Headset: Ja Vikt: 296 g Batteritid: 41 h Övrigt: Stänger av sig när du tar av dem, snabbladdning ger 5 h på 15 min, 2 simultant anslutna enheter

Jabra Elite 85h

Jabra Elite 85H är ett par brusreducerande hörlurar i mellanklassen. De har aktiv brusreducering som kanske inte är klassvinnande, men absolut riktigt bra. Framför allt utmärker de sig på att eliminera högfrekventa ljud. När det kommer till lågfrekventa ljud, ett område som skiljer agnarna från vetet, får de dock svårt att mäta sig mot de allra bästa.

Ljudkvaliteten i lurarna blir riktigt bra när vi laddat ner Jabras app och gått loss i equalizern. I standardutgåva är ljudet nämligen lite obalanserat och basen tenderar att dränka mellanregistret, men det går helt klart att få upp ljudet till toppnivå via appen.

Appen är för övrigt riktigt bra och lättanvänd - en av de bättre på marknaden.

Imponerande batteritid

Elite 85H laddas via den medföljande USB-C-kabeln. Utöver denna följer det även med en 3,5-millimeterskabel, en flygplansadapter och en liten väska att förvara dem i.

När det kommer till byggkvaliteten är Jabra Elite 85h välbyggda. De är en lite större modell av hörlurar med lite mer tyngd. Efter att vi burit dem ett par timmar börjar det göra ont. De blir tunga och obekväma.

Vidare upplever vi att mikrofonen lämnar en del att önska. Den tar upp väldigt mycket miljöljud och du får då svårt att fokusera på samtalet, speciellt i stökiga miljöer.

Som många andra modeller i den här prisklassen kommer 85H med flertalet moderna funktioner. Exempelvis stänger de av sig när du vrider kåporna, vilket är ett tveeggat svärd - men gillar du den lösningen återfinns den här.

Batteritiden på hela 41 timmar är grymt bra och stämmer ganska bra med verkligheten. Slår vi på brusreduceringen får vi ut runt 30 timmar. Dessutom kan du snabbladda dem och få ut hela fem timmar på bara 15 minuter.

Jabra Elite 85H passar dig som söker ett par hörlurar med en välarbetad app, bra ljudkvalitet och lång batteritid.

Grym batteritidvälbyggd app
Obekväma över tidplockar upp bakgrundsljud under samtal

13. Marshall Major IV

För dig som vill ladda hörlurarna sällan

Typ: Hörlurar (on-ear) Batteritid: 80 h Vikt: 165 g Övrigt: Ingen IP-klassning, inget stöd för AI-assistenter, ingen brusreducering

Marshall Major 4

Svenska Zound Industries har onekligen fått en smärre hit med sina produkter med det licensierade namnet Marshall. De här prylarna bär också tydliga visuella drag av den klassiska förstärkarmodellen. Du får väl onekligen gilla rock’n’roll-estetik för att vilja köpa de här produkterna, och hörlurarna Major IV utgör inget undantag. Det är svart och det är fejkläder och det är – javars – ett par rätt tilltalande hörlurar rent estetiskt, om du frågar oss.

Det handlar om hörlurar av så kallad on-ear-typ. De täcker med andra ord inte öronen, utan vilar på örat, något som gör de lämpade att använda när man till exempel tränar och inte vill ha in-ear-hörlurar. Detta under förutsättning att hörlurarna sitter på plats på skallen, och det gör Major IV.

Ljudet påminner lite om det man får med Urbanears-hörlurar. Det är ett gott betyg, utan tvekan. Men kanske är det lite för mycket rummel i basen för att det ska anses vara fantastiskt. Diskant och mellanregister bjuder på fin definition och bra balans. Inget att skriva hyllningssymfonier kring kanske, men helt okej.

Smidiga att ladda men saknar vissa moderniteter

Vi upplever däremot problem när vi använder hörlurarna vid telefonsamtal. Det låter grumligt i det lägre mellanregistret på ett sätt som gör att det är svårt att höra vad mottagaren säger. Å andra sidan är det här inte ett par lurar som är tänkta primärt som ett handsfree-headset. Du ska lyssna på musik i dem. Därför (antar vi) finns inte heller något stöd för AI-assistenter eller dylikt.

En annan sak som saknas, och som börjar kännas som en allt viktigare ingrediens när det gäller alla slags hörlurar är aktiv brusreducering. Det här reflekteras förvisso av priset, men kan vara bra att känna till.

På plussidan noterar vi en smått häpnadsväckande batteritid på hela 80 timmar, som åtminstone tycks stämma. Vi hann bara testa fram till 70 timmar, och det fanns inget som tydde på att hörlurarna var på väg att krokna då. Det går rätt smidigt att ladda de här hörlurarna också, då de har stöd för trådlös laddning utöver USB-C.

Extremt bra batteritidvälbalanserat ljud
Saknar moderna finesserinte bra för samtal

14. Miiego Boom ANC

Bra för träning, men inte för resten

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Brusreducering: Nej Vattentåligt: ja Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0) Räckvidd: 10 m (uppmätt) Headset: ja Batteritid: 36 h (22 med ANC) Vikt: 299 g Övrigt: Utbytbara öronkuddar

MIIEGO Boom ANC

Danska Miiego var helt klart något på spåren med första utgåvan av Boom och med Boom ANC vill de ta det hela ett steg till. Här handlar det om väldigt mångsidiga och stryktåliga hörlurar som dessutom fått sällskap av aktiv brusreducering.

Avtagbara kuddar

Hela grejen med Boom-serien är att öronkuddarna är avtagbara. Med i lådan får du ett par i, ganska svettframkallande, fejkläder och ett par i funktionsmaterial. De senare klickar du snabbt på när det är dags för träning och får då ett par hörlurar som andas bättre och faktiskt sitter riktigt bra under de flesta typer av träningspass.

Bygellurar med den typen av klädsel brukar vara svalare än vanliga hörlurar, men ändå rätt varma. Boom ANC gör däremot ett toppenjobb att leda bort värme och känns inte alls lika varma som den här typen av lurar brukar.

Av någon anledning har vi under testperioden varit osedvanligt klumpiga på gymmet, vilket har resulterat i en hel del stryk för hörlurarna. En misshandel de klarat med bravur utan synliga skråmor eller defekter.

Klen brusreducering

Vi hade gärna sett lite mer av den fenomenala ventilationen även på öronkuddarna i plast, för de blir snabbt ganska varma att ha på sig. Samtidigt kunde den medföljande väskan gärna fått ha plats för både lurar och extrakuddarna.

Ljudet då? Här slipper du helt fundera på samtalsljudet, eftersom mikrofon helt saknas. När det kommer till musik gör de ett godkänt jobb. Övre och mellersta register är relativt detaljerade, men saknar kanske det där extra trycket. Bas klarar de, därav namnet. Men här har vi allt tryck och muller vi kan önska, men saknar istället detaljerna.

Brusreduceringen gör ett fullt godkänt jobb, även om många ljud stängs ute redan innan vi slår på den. Samtidigt är det mer som att omvärldens ljudnivå sänks ganska mycket snarare än att de flesta ljud försvinner helt.

En stor nackdel är däremot att de inte klarar av filmtittande. Då släpar ljudöverföringen så pass mycket att vi håller oss ifrån att använda dem når någon form av synkroniserat ljud krävs.

Miiego Boom ANC är ett par riktigt bra hörlurar för träning, bland de bästa bygellurarna för ändamålet vi testat. Ute i det vanliga livet är de däremot inte fullt så klockrena, men tappar inte bollen helt.

Utbytbara öronkuddaroväntat svala under träningsitter bra under träning
Ljudlagg vid filmtittandeganska tam brusreduceringsaknar mikrofon

15. Adidas RPT - 01

100 procent träningsfokus

Typ: Trådlösa in ear-hörlurar Brusreducering: Nej Vattentåligt: Ja Anslutning: Trådlös (Bluetooth 5.0) Räckvidd: 20 m (uppmätt) Headset: Ja Batteritid: 40 h Vikt: 209 g Övrigt: Avtagbara & tvättbara delar, funktionsknapp

adidas RPT-01

Adidas RPT-01 är det oerhört osexiga namnet på de första hörlurarna signerade Adidas och svenska Zound Industries - tillsammans med lika trist namngivna in ear-lurarna FWD-01. Lite synd, men knappast avgörande för ett par annars riktigt bra sporthörlurar.

Reflexer och tvättbart

Det finns en anledning till att de flesta sportlurar är av in ear-typ. Bygellurar är helt enkelt krångliga att få till rätt placerade på örat. Dels måste de sitta som berget även vid fullt svettpåslag och dels blir det sjukt varmt att ha två öronmuffar på sig under träning.

Adidas lyckas däremot på nästan alla detaljer med RPT-01. Den, i våra ögon riktigt snygga, tygdesignen ventilerar bra nog för att inte bli störande på ett varmt gym. Samtidigt blockerar de utomhuskyla bra nog för att kunna ersätta mössan under kyliga höstlöpturer. Där kommer även reflexerna på sidan av huvudbandet till sin rätt.

Efter träningen kan svettalstrande delar av lurarna plockas bort och skickas i tvätten med övriga träningskläder, smart.

Passformen är stenhård. Det gör att de sitter som en smäck under löpturer och alla former av träningsaktiviteter där ditt huvud är i upprätt läge. Har du börjat svettas och lägger dig ner för någon övning på gymmet vill de däremot gärna glida av. Här hade vi gärna sett att det räfflade gummibandet på bygeln var räfflat på längden istället för bredden för att erbjuda lite mer bromsfunktion.

Samtidigt sitter de som sagt stenhårt. Ett normalt gympass eller löprunda är bekvämt, men bär du dem mer än någon timme börjar de trycka ganska hårt mot öronen.

Joystick som överraskar

Det är lite synd, eftersom batteritiden gör att du skulle kunna ha dem på dig hela dagen utan att få slut på batteri.

När det kommer till ljudet hade vi väntat oss betydligt fler nyanser sett till priset. På det stora hela låter det bra, men vi får inte direkt ut några stora mängder detaljer någonstans i registret. Det är inget dåligt ljud på det stora hela, men ganska platt och oinspirerat. För samtal fungerar de godkänt, förutsatt att miljön runt dig är någorlunda tyst.

Nästan alla funktioner nås genom en överdimensionerad joystick-knapp på högra hörluren. Det ser helt knäppt ut, men visar sig vara riktigt smart gjort för att du enkelt ska kunna styra musiken även med handskar på dig. På vänsterluren sitter en ytterligare knapp. Via Adidas app i telefonen kan du ställa in den till att göra det du vill. Så länge det är att starta en Spotifylista eller aktivera din röstassistent. Lite få funktioner för en dedikerad knapp kan tyckas.

Vill du helst ha bygellurar på dig när du tränar är Adidas RPT-01 ett bra val. Under träning sköter de sig som de ska, men det är samtidigt inga lurar som du kommer vilja ha på dig under hela dagen då de snabbt trycker för hårt.

Tvättbara delarreflexersitter bra under träningbra musikstyrning
Obekväma under längre bärandelite poänglös funktionsknappsamtal funkar bara i tysta miljöer

16. JBL Live 650BTNC

Lätta och nätta med bra batteritid

Typ: Over ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv med transparens Anslutning: Trådlös (bluetooth), trådad (3,5 mm) Räckvidd: 10 meter (uppmätt) Headset: Ja Vikt: 249 g Batteritid: 30 h

JBL Live 650BTNC

JBL Live 650BTNC är huvudpersonen i 2019 års utbud av over ear-hörlurar från det populära märket JBL, och utgör deras flaggskeppsmodell.

Flaggskepp för dock tankarna till lite fel segment. Dessa hörlurarna tillhör både pris- och kvalitetsmässigt mer mellanklassen än premium - vilket är att förvänta med tanke på att det är JBL som står bakom dem. Företaget gör generellt väldigt prisvärda men samtidigt bra produkter. Dessa hörlurar kommer vi dock inte att höja till skyarna.

Vi börjar med det positiva. Hörlurarna har en stilren och välbyggd design. De är lätta och ganska små utan att för den sakens skull få dålig passform runt örat. De sitter skönt även efter en längre tids användning.

Dessutom har de hela 30 timmar batteritid vilket stämmer väl överens med våra mätningar. Kör du med brusreduceringen påslagen mäter vi batteritiden till omkring 18 timmar - fortfarande riktigt bra sett till priset.

Ljudet faller platt

Tyvärr saknar de både bastryck och detaljerat mellanregister - det är inte alls det för prisklassen högklassiga ljud vi brukar förknippa med JBL. Detta gör att musik inte riktigt kommer till sin rätt. Du får aldrig den där mäktiga känslan i genrer såsom klassisk musik, musikaler och filmmusik, inte heller trycket och svänget i R'n'B, soul och liknande. Musiken blir ganska platt och lite tråkig.

Hade hörlurarna varit ytterligare ett par hundralappar billigare hade vi kunnat ursäkta detta, men nu ligger de så pass nära premiumlurar i pris att vi hade förväntat oss mer.

Tittar vi istället på användningsområdet gaming låter explosioner och andra mer bas-krävande ljud mer som smällare än bomber.

Däremot fungerar hörlurarna bra om du låter spelljudet gå genom högtalarna och endast har medspelarna i lurarna. Det är tydligt och distinkt vem som säger vad, och alla vi spelar med upplever att de hör oss bra med. Detsamma gäller om du använder hörlurarna som headset under mobilsamtal.

Dämpar omvärlden

650BTNC kommer med brusreducering vilket är ett kul tillskott. Den är dock med så kallad transparens. Det innebär att det inte är full brusreducering, endast miljödämpande så att du ändå till viss del kan höra omvärlden. Detta är okej sett till prisklassen, och de gör vad vi förväntar oss av dem. Du får en lite lugnare miljö, men kan ändå uppmärksamma saker som händer runt dig.

Med tanke på att du för bara några hundralappar mer kan få ett par premiumlurar med bättre brusreducering och högre ljudkvalitet är det svårt att rekommendera dessa med det pris de i skrivande stund har. JBL Live 650BTNC passar framför allt dig som är på språng och vill ha ett okej ljud i en ganska kompakt och lätt hörlur utan att behöva ladda dem för jämnan.

Välbyggdanätt & lätt hörlurbra samtalsljudgrym batteritid
Dåligt bastryckodetaljerat mellanregister

Allt om hörlurar

Att skaffa sig ett par hörlurar är ett bra sätt att säkerställa att du kan lyssna på musik både på bussen och när resten av familjen sover där hemma. Dagens hörlurar kommer i en rad olika utföranden. Allt från hörsnäckan du stoppar i örat (in ear-hörlurar) till stora kåpor som placeras över öronen (over ear-hörlurar). Mellanmodellen kallas för on ear-hörlurar och det innebär att kåpan ligger mot örat.

I det här testet testar vi täckande hörlurar och i denna kategori ingår både on ear och over ear. Fördelen med dessa är att deras storlek och form gör att du kan få väldigt bra ljudkvalitet i en ergonomisk design.

I de bästa hörlurarna är ljudet balanserat, rikt och detaljerat över hela spektrat. Hörlurarna levererar också i bästa fall enbart musik och ljudeffekter så att du som bär dem hör det, i sämsta fall läcker de ljud så att även omgivningen till viss del hör vad du lyssnar på.

En särskild typ av hörlur är de brusreducerande. Det har tagit tid, men teknikutvecklingen har till slut möjliggjort hörlurar som både kan hålla externt oljud borta och inte kräver någon sladd. Under de senaste tre åren har det skett en smärre explosion på området, i takt med att konsumenterna inte nöjer sig med antingen eller, utan vill ha både och.

Välj rätt hörlurar

När du väljer mellan olika hörlurar är första frågan du bör ställa dig vad för typ av hörlur du är ute efter. Är det kvalitetshörlurar till en riktig ljudfantast som bara ska lyssna i lugn och ro hemma? Är det hörlurar som ska kunna följa med på resor och i stökiga miljöer? Eller är det kanske till och med hörlurar som ska hänga med på gymmet?

Fundera igenom dina behov och besvara sedan följande frågor:

  • Vill jag att hörlurarna ska vara trådlösa? Fördelen är att du slipper trasslande sladdar som begränsar dig. Nackdelen är att du måste komma ihåg att ladda dem, men väljer du ett par med bra batteritid behöver detta inte utgöra en negativ faktor.
  • Vill du att hörlurarna ska kunna filtrera bort ljud från omgivningen? I så fall är det brusreducerande hörlurar, gärna med aktiv brusreducering, som är aktuella.
  • Vill du istället kunna höra omgivningen? Ett par on ear-hörlurar släpper igenom mer ljud än over ear-hörlurar och passar därför bra i exempelvis kontorsmiljö. Over ear-hörlurar skapar en mer sluten miljö men utan brusreducering släpper de flesta igenom en del miljöljud ändå så du blir inte helt isolerad.

Ljudkvalitet och passform är såklart minst lika viktigt när du letar hörlurar. Men det är först när du vet vilken kategori du ska leta i som det är dags att börja tänka på de punkterna.

När det kommer till ljudkvalitet så är devisen att “smaken är som baken”. Vissa gillar mer bas, andra mer diskant. När vi testar hörlurar letar vi därför efter en balanserad ljudbild där samtliga register framträder. Testar vi hörlurar som annonserar att de ska ha lite mer krut i ett visst register, exempelvis basförstärkta, så tar vi hänsyn till det under testet men förväntar oss ändå att samtliga register låter bra.

Passformen är också individuell. Testa gärna flera hörlurar och låt dem sitta på ett tag medan du går runt i butiken. Känn även på stoppningen i kåporna, hur väl vadderade är de? Hur gedigen känns byggkvaliteten i övrigt? Tänk även på hur kompakta de blir i ihopfällt format ifall du reser mycket och lätt vill kunna stoppa undan dem.

Slutligen är det viktigt att du väljer ett par hörlurar som är prisvärda. De ska utifrån din plånboks storlek ha så bra ljudkvalitet och passform som möjligt och vara både användarvänliga och ha alla önskade funktioner. Genom att läsa det här testet får du en bra bild över hur olika produkter presterar på alla dessa punkter.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss