1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Headset: 22 modeller i test

Elina Blom

Spelar du spel eller gör många samtal via datorn? Vi testar hela tiden nya headset från kända märken som Razer, Steelseries och Corsair. För att ett headset ska vinna bäst i test ska det vara välljudande och sitta skönt på huvudet.

Headset bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Varje headset har testats under lång tid, med olika typer av källenheter och i olika miljöer. De har testats i allt från tyst inomhusmiljö till tung trafik. Normalmiljön har varit lätt buller såväl inom- som utomhus.

Varje headset har testats i flera veckor av minst två personer. I vår bedömning har vi fokuserat på följande aspekter:

  • Ljudkvalitet: Hur bra ljudkvalitet får du i headsetet? Hur välbalanserat är ljudet? Hur bred ljudbild får du? Försvinner detaljer i ljudet? Hur bra stuns är det i basen? Hur effektivt dämpar headsetet buller från omgivningen?

  • Samtalskvalitet: Hur väl hörs den du samtalar med? Hur bra hörs du för den i andra änden? Hur brett plockar mikrofonen upp ljud? Kommer även omgivningens ljud med i samtalet?

  • Användarvänlighet: Finns de knappar och funktioner man kan önska sig av ett headset? Hur rappt svarar mobilen på kommandon? Om headsetet är trådbundet, hur lång är kabeln? Går headsetkabeln att byta ut? Om headsetet är trådlöst, hur lång är drifttiden och uppladdningstiden? Kan man koppla in en kabel om batteriet tar slut?

Även ergonomi och byggkvalitet väger in tungt på betyget. Det ska sitta skönt under lång tid, och materialvalen ska vara kloka utifrån aspekter såsom god komfort och hållbarhet. Varje headset har betygsatts efter dess prisvärde, det vill säga hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr modell har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste headset. Jämför pris på samtliga listade headset på PriceRunner.

1. Steelseries Arctis 5 - BÄST I TEST HEADSET

Hög komfort och ljudbild som passar brett användningsområde

Typ: Gamingheadset Element: 40 mm Frekvensomfång: 20-20000 Hz Impedans: 32 ohm Anslutning: USB och 3,5 mm Mikrofon: Utdragbar

SteelSeries Arctis 5 2019 Edition

Steelseries Arctis 5 är ett gamingheadset med hög komfort och en ljudprofil som passar många situationer. Det gör att du enkelt hör annalkande fiender, upplever miljöerna som storslagna och samtidigt kan njuta av den härliga spelmusiken.

Dock är detta inte det headset du väljer om du enbart tänkt lyssna på musik. Här blir ljudbilden istället för platt för att passa alla olika genrer. Equalizern gör heller ingen direkt nytta och det är lite synd för hade den gjort det hade du kunnat arbeta fram ett ljud som passar dig på ett mer personligt plan. Exempelvis föredrar vissa en ganska tung bas i vissa musikgenrer.

I situationer där du exempelvis flyger ett skepp eller kastar en granat kan det också vara gynnsamt med en mer kraftfull bas som förstärker upplevelsen. Men basen är inte särskilt kraftfull i det här headsetet, den är snarare väl avvägd. För den som då försöker dra upp basen i equalizern gör det knappt någon skillnad.

Har du önskemål om en mer balanserad ljudbild gör de sig däremot bra direkt ur kartongen. Vi upplever inga problem med distorsion. Mikrofonen presterar bra och de vi spelar med upplever ljudet som klart och tydligt.

Riktigt skön komfort

Komforten på det här headsetet är nästan det som är mest slående, den är mycket hög. De trycker åt precis lagom runt öronen - inte så att de stänger ute omvärlden helt, men lagom för att du inte ska störas av datorns brus. I mer stökiga miljöer kan du däremot behöva höja ganska mycket för att inte bli störd och då läcker de också mycket ljud till omgivningen.

Lurarna är tillverkade av plast, men de har en gummiaktig yta som gör att de inte känns plastiga. Inte heller knakar och knastrar det när vi drar i dem så som det kan göra med lite billigare headset ibland.

Alla viktiga funktioner finns att nå på kåpan. Där justerar du volym och mikrofon på/av, men du kan även justera volym via den medföljande USB-kabeln. Kopplas headsetet in via USB istället för 3,5-millimeterskabel har det dessutom LED-belysning.

Headsetet hålls på plats på huvudet av ett skidband. Detta kan du byta ut mot ett med en annan design om du önskar. Fördelen med skidband kontra stegvis förstoring är att du inte behöver komma ihåg din favoritinställning. Detta kombinerat med den sköna komforten och en balanserad ljudbild gör Arctis 5 till ett prisvärt headset.

Hög komfortvälbalanserat ljudskidbandprisvärt
Dålig equalizerläcker ljud

Prisjämförelse

Jämför alla priser

SteelSeries Arctis 5 Gamingheadset Svart

1 390 kr

Hörlurar med Mikrofon SteelSeries Arctis 5 Svart

1 399 kr

2. HyperX Cloud II Wireless - BÄSTA PREMIUMVAL

Favoriterna kommer i trådlös version

Typ: Gamingheadset Element: 53 mm Frekvensomfång: 15-20000 Hz Impedans: 60 ohm Anslutning: USB dongle Mikrofon: Avtagbar Batteri: 20 timmar Övrigt: 20 meters räckvidd, 7.1 ljud

HyperX Cloud II Wireless

HyperX Cloud II har varit en favorit för många de senaste åren. Detta headset kommer med schysst byggkvalitet, bra ljud, krispig mikrofon och ett bra pris. Nu har de släppts i trådlös version och vi älskar dem.

Det som är nytt på den trådlösa versionen av Cloud II är att volymknapp och mute sitter bak på höger kåpa. Dessa kan vara lite svåra att känna av, de kunde varit bättre texturerade. På kåpan finner du även en powerknapp och en LED-diod som indikerar om lurarna är av eller på. Den varnar även när batterinivån är låg.

HyperX Cloud II Wireless är inget undantag när det kommer till ljudkvaliteten. Precis som hos sitt trådade syskon är ljudet riktigt bra sett till priset. Här får du fin återgivning av detaljer och bra balans. Visst, basen kunde haft ett lite mer djup, men det är inget vi egentligen stör oss på när vi spelar. Det blir överlag en mäktig och äkta upplevelse.

Clouds II:s mikrofon är så pass ren och tydlig att det blir en fröjd att spela. Den har en klarhet och ett djup som varken är överdriven eller i underkant. HyperX har verkligen gjort ett bra jobb med helheten.

Riktigt bra räckvidd

Räckvidden ligger runt 20 meter innan den börjar tryta. Det är klart godkänt. Mycket mer än så behöver du sällan när du streamar - om du inte har väldigt långt mellan kök och kontor lär dessa vara mer än nog.

Batteritiden på HyperX Cloud II Wireless är bra. Under vårt test fick vi ut cirka 25 timmar per laddning, det kunde dock variera beroende på ljudnivå och liknande.

Dessa trådlösa hörlurar från HyperX passar gamers som tycker att ljud och bekvämlighet står högt på agendan. Du får väldigt mycket hörlurar för pengarna.

Riktigt bekvämasolid byggkvalitetbra ljud & mikrofon
Svårt att lokalisera knappar på kåpan

3. Poly Voyager 8200 UC - BÄSTA AFFÄRSHEADSET

Fantastiskt ljud och brusreducering

Typ: Businessheadset Element: 40 mm Frekvensomfång: 20 000 Hz Impedans: 32 Ohm Anslutning: 3,5 mm, Bluetooth Mikrofon: Avtagbar

Poly Voyager 8200 UC

Poly Voyager 8200 UC är rustat med fyra mikrofoner som förutom att bistå med brusreduceringen också ger Voyager 8200 riktigt hög samtalskvalitet oavsett omgivande buller eller väderförhållanden. Vi testade att göra några samtal i de hårda höstvindarna längs med den hårt trafikerade Hornsgatan i Stockholm, och det var mer eller mindre som en konversation med ett sångbås i en studio. Imponerande.

Vi kan väl dock på en gång konstatera att det finns snyggare headset i segmentet än den här heltäckande pjäsen. Den vita versionen känns dock betydligt mer fräsch än den svarta variant som också finns, och kan väl kanske betraktas som lite ”ärtig” tack vara kontrasten mot de röda detaljerna.

Brusreducering av högsta klass

Är man okej med designen så har man en riktigt trevlig upplevelse i övrigt framför sig med de här lurarna.

De är till att börja med oerhört sköna att bära, då de trots att de väger ganska mycket, vilar mjukt och lätt mot både huvud och öron. Den där lite ”svettiga” känslan som många andra headset av den här storleken kan ge, lyser med sin frånvaro.

Brusreduceringen är dessutom minst sagt eminent och kan närmast mäta sig med vad välrenommérade Bose har lyckats åstadkomma med sina brusreducerande hörlurar. Faktum är att vi skulle påstå att brusreduceringen ligger på par med den som Bose erbjuder.

Det finns två nivåer av aktiv brusreducering att välja mellan, men för en omslutande och nästan häpnadsväckande brusfri upplevelse rekommenderar vi att hålla den på max.

En häftig detalj är att de inbyggda sensorerna i hörlurarna pausar och spelar innehållet du för tillfället lyssnar på med automatik om du tar av dig hörlurarna eller om du till och med bara lyfter lite på den ena av dem, till exempel för att höra vad någon säger till dig. Det fungerar dessutom helt klanderfritt.

Som om inte det vore nog så håller det här headsetet också högsta klass när det handlar om ljudkvalitet i största allmänhet. Till och med musik av vitt skilda slag låter nyanserad och detaljrik på ett sätt som vi normalt sett förknippar med snäppet dyrare hörlurar. Att det handlar om ljud via bluetooth glömmer man nästan stundtals.

Sammanfattningsvis så är det här ett par ganska dyra och kanske inte så hippt designade hörlurar, men de gör ett utmärkt jobb när det handlar om allt från samtalskvalitet och brusreducering till att användas för att lyssna på musik.

Fantastiskt ljud och brusreduceringmycket bra samtalsljud
Bulkig design

4. AOC GH401

Kristallklart ljud som passar en bred målgrupp

Typ: Gamingheadset Element: 40 mm Frekvensomfång: 20-20000 Hz Impedans: 39 ohm Övrigt: Fast mikrofon, Mobil, PC, Konsol

AOC GH401

AOC GH401 är ett headset med riktigt bra ljudkvalitet och skön passform.

En nackdel med konstruktionen är att detta headset är något framtungt. Lutar du huvudet över datorn riskerar du att tappa dem. Men det är också det enda negativa vi hittar när det kommer till designen. Kuddarna är mjuka och välstoppade, bygeln har bekväm passform.

Byggkvaliteten är överlag hygglig. Vi gillar att mikrofonen är mjuk och rörlig, och att headsetet har solida knappar och reglage.

Det allra bästa med AOC GH401 är dock ljudet. Detta headset har ett fantastiskt ljud för sitt pris. Ljudet är välbalanserat, klart och passar lika bra till både musik och spel. Detaljer kommer igenom fint i alla register. De kanske inte har den tyngsta basen, men i detta fallet är det bara positivt. Bastrycket är fortfarande ganska bra, och framför allt imponeras vi av hur rikt ljudet är över hela spektrat.

Mikrofonens ljud är däremot inget vi vare sig imponeras eller blir besvikna av. Den gör sitt jobb, men tar tyvärr upp en del miljöljud.

AOC GH401 passar dig som vill ha ett ganska billigt headset med fokus på bra komfort och hög ljudkvalitet.

Grymt välbalanserat & klart ljudskön komfort
Lite framtungatar upp en del miljöljud

5. Roccat Elo 7.1 Air Wireless

Prisvärt gamingheadset för allroundspelare

Typ: Gamingheadset Element: 50 mm Frekvensomfång: 20-20000 Hz Vikt: 345 gram Batteritid: 24 h Anslutning: Trådlös usb-dongel, anslutning på 2,4 GHz, 3,5 mm Mikrofon: Avtagbar Övrigt: 7.1 virtuellt surroundljud

Roccat Elo 7.1 Air

Tyska Roccat är inget nytt märke i gamingvärlden, de är inte bara kända för sin historia i både League of Legends eller CS:Go som ett av de tävlande lagen utan även för sina gaming-produkter.

Roccat Elo 7.1 Air är ett trådlöst gaming-headset som uppges fungera ihop med PC, men som fungerar lika bra tillsammans med PS4. Det blir otroligt prisvärt då man lätt kan hoppa från PC till konsol om man är en sådan som gillar att spela på bägge dessa plattformar, stort plus för detta.

I Roccat Swarm, som är appen för detta headset, kan du konfigurera det mesta. Allt från ljud och ljus till mikrofon. Det är simpelt upplagt, och programmet är användarvänligt. Det finns även en extra funktion där man kan förvränga sin röst, du väljer mellan monster, kvinna eller man. En kul grej, speciellt om man vill vara anonym.

Ljudkvaliteten är vad man förväntar sig från ett headset i denna prisklassen. Det levererar en djup bas, en klar diskant och ett mellanregister som helt klart får godkänt även om det inte är särskilt högupplöst. Man känner i alla fall att man får valuta för pengarna.

Ett prisvärt headset med bra funktionalitet

7.1-ljudet fungerar riktigt bra, i appen Roccat Swarm kunde man klart och tydligt höra en skillnad när man gick från 2.0 till 7.1, och du får även en ljudförbättring när du spelar även om det såklart är milsvid skillnad på detta virtuella 7.1 och äkta surroundljud.

På baksidan av Elo 7.1:s vänstra hörlur hittar du knapparna. Här finns allt du behöver, men tyvärr är det svårt att lokalisera vilken knapp som gör vad enbart genom att känna med fingret. Knapparna kunde gott varit bättre texturerade, som det är nu får du gissa dig fram.

Under vårt test uppmätte vi batteritiden till ungefär 23 timmar, vilket är i linje med vad Roccat utlovar.

Roccat Elo 7.1 Air Wireless är ett prisvärt gaming headset med allt man kan tänkas behöva. Du får bra ljudkvalitet och utmärkt passform. Att de dessutom fungerar med PS4 gör dem lite extra funktionella för en bred målgrupp.

Sköna att ha på sig även vid längre sessionerbra ljudsmidig appPS4-kompatibel
Klumpiga knappar

6. JBL Quantum 610

Lång batteritid och schysst byggkvalitet

Typ: Gaming Element: 50 mm Frekvensomfång: 20 000 Hz Impedans: 100 Ohm Anslutning: 2.4 Ghz dongel, usb-a, 3,5 mm Mikrofon: Fast Batteritid: Upp till 40h

JBL Quantum 610

JBL Quantum 610 är ett headset i mellanprisklassen som riktar sig mot gamers. Det har grymt bra batteritid i jämförelse med sitt småsyskon, men saknar snabbladdning. Uppladdning sker via USB-A, vi saknar USB-C men uppladdningstiden på 3 h är ändå att betrakta som godkänd med tanke på hur många timmar speltid du sedan får ut. De går förstås även att köra via 3,5-millimeterskabel om batteriet tar slut.

Räckvidden är bra. Headsetet kopplas in via dongel till datorn och då startar även RGB-belysningen som lyser upp JBL-loggan på kåporna.

Ljudkvaliteten är helt okej. Ljudet är inte jättebalanserat men däremot hör du dina medspelare bra och det är ganska bra tryck i ljudet. Precis som hos många andra produkter från JBL har detta headset en kraftfull bas. Det lämpar sig bra när du spelar FPS och liknande spel där det förekommer mycket explosioner. Vidare så isolerar kåporna omvärldsljudet bra.

Mikrofonen håller också hög kvalitet. Ljudet kommer igenom fint till de som lyssnar och de störs inte av stök i vår omedelbara omgivning. Dock så är mikrofonen inte avtagbar och den är svår att vika undan helt.

Byggkvaliteten är överlag fin, men mikrofonen känns inte riktigt lika välbyggd som priset antyder att den borde vara, och headsetet kan vid längre spelsessioner klämma åt obekvämt mot käken.

Bortsett från detta har Quantum 610 välstoppade kuddar och spänstigt huvudband. Helhetsintrycket är att detta är ett robust headset.

JBL Quantum 610 passar dig som söker ett headset med rimlig ljudkvalitet i förhållande till priset och med fokus på en ljudprofil med mer bastryck.

Lång batteritidrobust byggkvalitetbra bastryck
Ej avgtagbar mikrofonnågot obekväma under längre spelsessioner

7. Corsair HS80 RGB Wireless

Prisvärt headset för gamers som gillar minimalism

Typ: Trådlöst gamingheadset Element: 50 mm Frekvensomfång: 20-40000 Hz Impedans: 32 ohm Anslutning: USB dongle, USB sladd Mikrofon: Fast Batteri: ca 20 timmar Övrigt: 15 meters räckvidd, RGB

Corsair HS80

Corsair HS80 RGB Wireless är ett headset med hög ljudkvalitet sett till sitt pris, och en helt okej mikrofon. Det är viktigt att du tar dig tid att ställa in ljudet. I standardutförande låter de helt okej, men det är först när du går in och finjusterar som du kan få till ett riktigt krisp ljud både för dig själv och för dina medspelare.

Exempelvis kan inte mikrofonen justeras i sidled, så det är en god idé att själva ställa in känsligheten för den så att ljudet inte blir för högt eller för lågt. Vidare finns det bra inställningar för ljudkvaliteten. När vi justerat klart har vi en riktigt fin balans där alla register kommer igenom utan att äta upp varandra.

Tyvärr är mjukvaran på hela en gigabyte i storlek, vilket känns onödigt stort för ett ändå ganska simpelt program.

Du kan ladda dem under användning!

Själva designen på Corsair HS80 RGB Wireless är ovanligt stilren för att vara ett gamingheadset. De är minimalistiska och gör inte mycket väsen av sig, även om formgivningen är lite egen och ändå ger dem ett signum.

Något vi verkligen uppskattar är volymratten. Det kan låta banalt, men det är faktiskt en av de bästa vi testat. Det är väldigt lättnavigerat, samt enkelt att hitta snabbt med fingret. Det andra reglaget är en on-/off-knapp. I övrigt finns det inga fler knappar. Mikrofonen mutar du lätt genom att lyfta upp den.

Men medan volymratten har en grymt bra utformning har huvudbandet desto sämre sådan. Du får dras med ett kardborreband, vilket gör lurarna onödigt svårinställda jämfört med konkurrenternas lösningar.

Hittar du dock en bra inställning sitter de riktigt bra. De tenderar pressa lite mot käkarna efter ett par timmar, men har fortfarande riktigt bra ergonomi och komfort sett till många andra i samma prisklass.

Batteriet räcker i drygt 20 timmar. Stänger du av RGB kan du få ut någon timme till. Det är klart godkänt. Något vi verkligen uppskattar är att du kan använda hörlurarna medan du laddar dem, något som inte alls är en självklarhet annars. USB-C är också ett plus, eftersom de flesta redan har sådana sladdar hemma.

Räckvidden kunde däremot ha varit bättre. Befinner du dig i samma rum är det inga problem, men så fort det kommer någon vägg ivägen upplever vi att de bryter ibland. Det beror förstås på hur långt bort du går, men många andra modeller i samma prisklass skulle inte ha brytit alls.

Corsair HS80 RGB Wireless är ändå riktigt bra hörlurar och ett bra headset. Du har de knappar du behöver lättåtkomligt, de sitter bra på huvudet och låter schysst. Sett till priset tycker vi att HS80 är ett bra köp.

Bra ljudlättnavigerade reglagegoda inställningsmöjligheter via mjukvarankan laddas & användas samtidigt
Mikrofon kan ej justerasnågot begränsad räckvidd

8. HyperX Cloud Flight S

Headset som både laddar och spelar upp ljud trådlöst

Typ: Gamingheadset Element: 40 mm Frekvensomfång: 10-20000 Hz Impedans: 32 ohm Anslutning: Trådlös Mikrofon: Avtagbar Övrigt: Qi-laddning

HyperX Cloud Flight S

Hyperx Cloud Flight S är ett par trådlösa gaminghörlurar i det lite dyrare segmentet. Dessa lurar kan du både spela med trådlöst (2,4 gHz), och ladda trådlöst (Qi). Så för dig som är ute efter att eliminera kablar i ditt liv är det här ett intressant val av headset.

Men de sticker inte bara ut för att de har så moderna funktioner. Batteritiden på rejäla 30 timmar är också riktigt bra. Åker du iväg och spelar hemma hos vänner eller på lan så räcker det för det mesta att du laddar dem en gång.

Bekväma över tid

Flight S är också ovanligt minimalistiska för att rikta sig mot gamers. De kommer i ett mattsvart utförande, med hög byggkvalitet och riktigt bekväma kåpor. Kåporna är tillräckligt stora för att rymma även lite större öron. Hela headsetet väger en del men sitter skönt även under långa spelsessioner.

Kåporna rymmer volymratt, knapp för att aktivera virtuellt 7.1-ljud samt en avtagbar mikrofon. Här märker vi av ett tillkortakommande. Mikrofonen är, sett till pris och konkurrenter i samma prisklass, långt ifrån en vinnare. Framför allt har den lite dåligt ljudupptag. Den är inte dålig, men för priset tar den sig knappt över godkänt-strecket. 7.1-ljudet tillför heller inte särskilt mycket utan är mer en gimmick. Däremot är det bra ljud i övrigt.

Hyperx Cloud Flight S köper du främst för att du vill gå helt trådlöst. Du som är beredd att betala lite mer för att skippa sladdar och som kanske inte tycker det är superviktigt med en perfekt mikrofon.

Smidig trådlös laddningbra byggkvalitet & batteritidbekväma
Mikrofonen har lite dåligt ljudupptag

9. Logitech G Pro X Wireless

Genomtänkt, diskret headset för bred målgrupp

Typ: Trådlöst gamingheadset Element: 50 mm Frekvensomfång: 20-20000 Hz Impedans: 32 ohm Anslutning: Trådlös, USB-dongel Mikrofon: Avtagbar Batteri: ca 20 timmar Övrigt: 15 meters räckvidd, 7.1 ljud

Logitech G PRO X Wireless

Dessa minimalistiska trådlösa hörlurar från Logitech är ett diskret alternativ för gamers som inte gärna sticker ut med flashiga RGB-detaljer. Headsetet håller samtidigt en hög byggkvalitet. Tyngden skvallrar om ett väl avvägt headset, som varken känns för plastigt eller för tungt. Utseendemässigt påminner de mer om studiolurar än ett renodlat gamingheadset.

Med det sagt så är det ändå gaming som står i fokus. Då vill man ha ett par välljudande hörlurar som stänger ute datorfläktens brus och istället omsluter en med det högkvalitativa ljudet från spelvärlden. Det gör Logitech G Pro X.

Ljudet är välbalanserat och registren tillräckliga för att du ska få både ett djup och en bredd i ljudet. Basen äter heller inte upp mellanregistret så som många andra hörlurar tenderar göra.

Du kan dra upp volymen relativt högt utan att ljudet tappar i kvalitet eller blir obalanserat.

Dock har vi problem med så kallat white noise. Detta headset ger konstant ifrån sig ett lågt men irriterande brus, som tränger igenom när du lyssnar på låg volym eller inte har något ljud på alls. Vissa gillar att spela med enbart kamraternas röster i headsetet, och då blir detta white noise direkt en akilleshäl för detta headset.

På tal om samtal med vänner. Här har du en mikrofon som verkligen levererar. Dina vänner hör klart och tydligt vad du säger, så även i ganska brusig miljö. Och tack vare Blue Voice har du en rad färdiga inställningar för rösten.

Lätt att ställa in sina preferenser

I den medföljande mjukvaran G Hub genomför du alla nödvändiga justeringar, såsom röstinställningar, virtuellt surroundljud och liknande. Du kan antingen sätta dina egna inställningar, eller välja bland de förinställda.

Räckvidden är klart godkänd, du kan gå runt i huset eller lokalen upp till 15 meter utan att tappa uppkopplingen. Vidare är batteritiden på 20 timmar bra.

Logitech G Pro X passar den som vill ha ett diskret headset med gott om inställningsmöjligheter. Kan du leva med det försiktiga bakgrundsbruset är det ett riktigt bra headset. Det är just bruset som drar ner betyget. I övrigt får du bra ljudkvalitet, en schysst mikrofon, skön passform och ett headset som fungerar lika bra på LAN:et som under Zoom-mötet.

Diskret & stilren designbra ljud & mikrofonmånga inställningsmöjligheter
Bakgrundsbrus

10. Asus Rog Theta 7.1

Maffigt headset för de som premierar ljud

Typ: Gamingheadset Element: 30,40 mm Frekvensomfång: 20-96000 Hz Impedans: 32 ohm Anslutning: USB-A/USB-C Mikrofon: Löstagbar Övrigt: 7.1, 8 element, RGB

ASUS ROG Theta 7.1

Asus Rog Theta 7.1 är ett par bitiga hörlurar för dig som inte räds bastryck. Med sina åtta individuella element och sitt 7.1-surroundljud levererar Theta 7.1 klart över förväntan. Surroundljud i headset brukar mest vara något av ett marknadsföringsknep, men i dessa tillför de ändå positivt till ljudbilden. Man kan navigera sig väldigt väl med denna funktion igång. Dessutom blir det ett riktigt bra tillskott ljudmässigt när du kollar på film.

Ljudkvaliteten är som sagt riktigt bra. Det är fin balans mellan de olika registren. Du har ett riktigt bra bastryck utan att basen tar över. För dig som är beredd att betala för ett headset som presterar på den här punkten är Asus Rog Theta 7.1 helt klart en utmanare. För dig som föredrar att basen är lite i överkant finns ett läge för detta där man pressar upp den till en extra nivå - det låter faktiskt fortfarande bra även för en som inte är basfantast.

Stora och bitiga med hög byggkvalitet

Detta trådade headset från Asus är dock inget vi skulle klassa som minimalism. De är faktiskt ett av de största headseten i segmentet. Dessutom väger de in på hela 600 gram så de är nästan dubbelt så tunga som många av konkurrenterna.

Men med vikt kommer oftast också bra byggkvalitet och här gör sig Theta 7.1 inte till något undantag. Byggkvaliteten känns helt klart solid. Dessa lurar känns påkostade både i materialval och i konstruktion. Här förekommer inga missljud och de sitter riktigt bekvämt på huvudet.

Även fast theta 7.1 är i det tyngre laget känns den väldigt väl när man väl sätter på sig headsetet. Det som märks snabbt är den bakåtvända D-formen som gör en förvirrad i början, men när du väl vant dig är det inga problem. De är bekväma även under långa gamingsessioner även om vikten till slut märks av efter ett par timmar. Dock inte så mycket som vi hade förväntat oss.

Det som däremot är irriterande är sladdarna. De är stora och tunga, även för en som är van vid att spela med trådat headset. Splitten av sladdarna är dessutom ganska snäv vilket gör att de upplevs tighta.

I Asus Armoury mjukvara finner du gott om möjligheter att konfigurera allt från surroundljudet till RGB, dock kräver alltid Armoury en omstart vid varje uppdatering för att kunna justeras, vilket är smått störande med tiden.

Theta 7.1:s mikrofon är avtagbar. Den har active noise cancellation, och det fungerar bra. Det är kanske inte den bästa mikrofonen vi har testat, men den gör sitt jobb.

Dessa hörlurar levererar inte bara riktigt bra ljud dom är även multifunktionella då de fungerar lika bra till film som de gör till gaming, speciellt FPS-spel där surroundljudet kan vara skillnaden mellan liv och död. De är även relativt bekväma. Om du inte har något emot trådade headset, eller headset av det tyngre slaget, rekommenderas dessa hörlurar.

Riktigt bra ljudkvalitet7.1-ljud som faktiskt gör skillnadbekväma trots sin storlek & tyngd
Väldigt bitig designstörande sladdar

11. Turtle Beach Stealth 600 gen 2

Gott om funktioner och bra batteritid

Typ: Gamingheadset Batteritid: 15 timmar Element: 50mm med neodymium-magneter Frekvensomfång: 20-20000 Hz Impedans: 32 ohm Anslutning: Trådlösa, usb-dongel Mikrofon: Flip-up omni

Turtle Beach Stealth 600P Gen2

Turtle Beach Stealth 600 är ett av företagets mest populära modeller. Det kvalar in i den lägre delen av mellanklassen, och är ett headset att hålla ögonen på.

Designmässigt har Stealth en relativt klassisk design när det kommer till gaminghörlurar. Den både känns och ser plastig ut. Byggkvaliteten upplevs ändå robust, det är exempelvis inga missljud. Men det märks att man lagt fokus på andra saker än materialval och byggkvalitet.

Stealth 600:s batteritid är enligt Turtle Beach upp till 15 timmar, under vårt test kunde vi använda headsetet cirka 14 timmar på en laddning vilket är bra - speciellt sett till priset.

På baksidan av Stealth 600:s vänsterkåpa hittar du styrningen. Där finns standard saker såsom volymskrollhjul, USB-C och liknande.

Du har tre olika EQ-lägen att välja mellan när du trycker på mode-knappen, som alltså ger lite olika ljudinställningar. Ytterligare en intressant funktion är att powerknappen gömmer vad Turtle Beach valt att kalla för “Superhuman hearing”. Det är en funktion som plockar upp och förstärker viktiga ljud såsom exempelvis motståndarens fotsteg eller när någon laddar om. Det fungerar över förväntan.

Lätt att mute:a mikrofonen

Ljudmässigt håller Stealth 600 bra kvalitet för sitt pris. Basen är något fattig och ljudet därmed lite i obalans, men det är inte ovanligt för prisklassen. Mellanregistret kommer igenom fint.

Hörlurarna är sköna och det finns helt okej utrymme i kåporna även om man har större öron. Ska du ha på dig dem hela dagen kan de upplevas lite obekväma efter ett par timmar, men vid normala spelsessioner sitter de bra.

Stealth 600s mikrofon kommer igenom bra. Ljudet är klart och rent, vill du mute:a fäller du bara in mikrofonen.

Detta headsetet kommer passa till de flesta som mest spelar på kul. Det är ett riktigt prisvärt headset med flera välkomna funktioner och en bra batteritid.

Enkel installationganska lång batteritidbra funktioner
Lite obekväma vid långa sessionernågot fattig bas

12. MSI GH50

Bra ljud, bekväma men otympliga

Typ: Gamingheadset Element: 40 mm Frekvensomfång: 20-20000 Hz Impedans: 2.2k ohm Anslutning: USB Mikrofon: Löstagbar Övrigt: Virtuellt 7.1

MSI Immerse GH50

MSI GH50 är ett headset med en stabil, robust konstruktion sett till att de placerar sig i den lägre delen av premiumsegmentet. Headsetet är ergonomiskt, och kommer i en fin mattsvart färg, vilket alltid är ett säkert kort.

Utöver färgen på materialet är de även utrustade med en kraftfull RGB-belysning (som du dock kan dra ner styrkan på via mjukvaran). På maxnivå är svårt att undgå GH50 på LAN:et eller i det mörka rummet.

Detta är ett trådat USB-headset och sladden är utrustad med kontrolldosa där du kan stänga av mikrofonen, vibrationer och även aktiveringen av MSI inbyggda 7.1-surroundljud.

Tyvärr levererar inte 7.1-ljudet alls. Det ger mer en känsla av att sitta inuti en aluminiumburk. Samtidigt är GH50 starka ljudkvalitetsmässigt när det kommer till vanligt 2.1-ljud, så att utrusta dem med ett virtuellt 7.1 som inte levererar känns som en onödig funktion som bara drar ner intrycket.

Som sagt, utöver det, är ljudet oklanderligt. Basen är djup, men ljudet är ändå klart och tydligt vilket anpassar sig bra för spel som CSGO, PUBG med flera, där man navigerar sig med ljud för att veta var motståndarna befinner sig. Men GH50 passar såklart alla spel då ljudet är klart godkänt sett till priset.

Designen och kuddarna reducerar även en del omvärldsbrus.

Kan plocka bort mikrofonen

GH50:s mikrofon är löstagbar vilket är en fantastisk egenskap, egenskapen att kunna ta av mikrofonen och kunna använda GH50 som vanliga hörlurar men även minska risken för skador på mikrofonen när man vill få ner hörlurarna i en tight väska där risken för att en fast mikrofon lätt kan skadas. Tyvärr går den ej att höja eller vrida i sidled, det är synd då man ibland behöver flytta på den för att komma närmare mun eller flytta bort den från munnen. Detta försvåras på grund av denna egenskap.

Ljudet är klart och tydligt, det är inte den bästa mikrofonen men den gör sitt jobb och alla kan höra tydligt, men det saknas ett djup och även om utgångsljudet är högt satt så känns den kraftlös, vilket gör att den faller lite kort från ett högre betyg men den är helt klart godkänd.

Med sina 300 gram i vikt kommer GH 50 in i den tyngre skalan, det är på både gott och ont - byggkvaliteten blir väldigt bra och robust och det medför såklart extra vikt men vikten gör att headsetet blir tungt att ha på sig i längden.

MSI GH50 passar dig som söker ett robust headset med bra ljudkvalitet för roliga spelsessioner med kompisarna - vare sig du vill synas på LAN:et eller vara mer diskret.

Klart ljud & djup basdämpar en del omvärldsbrusrobust designflashig design
Tungasvårreglerad mikrofonposition7.1-ljudet är burkigt

13. Poly Voyager 5200

Klanderfritt ljud och bra batteritid

Typ: Businessheadset (In Ear) Impedans: IU Anslutning: Bluetooth Mikrofon: Fast monterad

Poly Voyager 5200

Poly Voyager 5200 slår en redan när man plockar fram det ur förpackningen som ett sportfokuserat headset. Men det här är ett headset som fungerar riktigt bra även i proffssammanhang, inte minst på grund av den eminenta samtalskvaliteten.

Rent visuellt för headsetet tankarna lite till de bluetoothheadsets som gjorde hela segmentet populärt i mitten av 00-talet. Det finns förstås både för- och nackdelar med den saken. Passformen kan vara lite sisådär beroende på hur din anatomi är funtad, men samtidigt medger det väldigt rejäla knappar och därmed enkel kontroll. Det finns till exempel en multifunktionsknapp som är riktigt smidig och lätt att justera, något som står i bjärt kontrast till mindre headsets som ofta blir klumpiga att hantera.

Ett intelligent headset med bra brusreducering

Men det sticker ut visuellt i örat, och det är som sagt inte 100-procentig passform. Kan du leva med det är det dock ett riktigt bra headset. Det finns till exempel en hel del smarta funktioner. Inte minst så är headsetet rustat med sensorer som känner av om det sitter i örat eller inte. Plockar man av sig headsetet går samtalen således direkt till telefonens mikrofon och högtalare istället, något som gör det dagliga användandet betydligt smidigare.

Plockar man upp headsetet och placerar det i örat medan det ringer så kopplas samtalsljudet om till headsetet med automatik.

Den fantastiska ljudkvaliteten är resultatet av att man använt sig av fyra mikrofoner med digital brusreducering, något som ger utmärkt samtalsljud även om man befinner sig i en ljudmässigt riktigt stökig miljö - som exempelvis en tågstation.

Headsetet är dessutom rustat med en 20-bands-EQ som är optimerad för röstsamtal och som stoppar irriterande ekon. Och man har försett hedsetet med inte mindre än sex lager av vindskydd. Sammantaget ger detta optimal samtalskvalitet där vi inte störs av saker runtomkring oss, utan kan fokusera 100 procent på det som sägs.

Långa samtal är inga problem

Vi får ut runt 7 timmars taltid med det här headsetet och en dryg vecka standbytid på en full laddning. Det är bra. Att ladda från noll till fullt tar dock 1,5 timmar, så det bör man vara medveten om i händelse av att man är beroende av headsetet.

Det här är sammanfattningsvis kanske inte det snyggaste headset som sett dagens ljus, men för den som letar efter en robust produkt som erbjuder riktigt bra samtalsljud oavsett miljö, så finns inte mycket att anmärka på. Ungefär som vi har kommit att vänta oss från Poly (tidigare Plantronics), med andra ord.

Utmärkt samtalsljudlätthanteratgod batteritid
Aningen otympligtinte ultimat passformingen snabbladdning

14. Corsair HS65 Surround

Minimalistiskt headset med balanserad ljudbild

Typ: Gamingheadset Element: 50 mm Frekvensomfång: 20-20000 Hz Impedans: 32 ohm Övrigt: Fast mikrofon

Corsair HS65

Corsair HS65 Surround är ett minimalistiskt headset med mute inbyggt i en bom-mikrofon och endast ett volymreglage på utsidan. Det är således sparsamt med knappar, men å andra sidan kan detta vara skönt.

Detta headsetet är ganska litet i storleken. Passformen är okej men inte så bra som vi skulle önska av ett headset i den här prisklassen. Har du ett stort huvud bör du testa passformen på dem innan köp. Även om du har ett lite mindre huvud klämmer de efter ett par timmar åt på ett lätt obehagligt vis.

Ljudkvaliteten är däremot väldigt bra. Ljudet är väl avvägt. Det finns en fin klarhet i diskanten och gott om detaljer i ljudet. Basen är inte så djup men upplevs ändå tillräcklig.

Corsair HS65 släpper in en hel del ljud från omgivningen så de bör användas i en lugn miljö om du vill få lugn och ro när du spelar.

Mikrofonen är toppen. Det går att vrida och vinkla den som man vill, vinkeln blir inte jättestor men tillräcklig för att den ska göra skillnad. Ljudupptaget är bra och de andra spelarna har inga problem att förstå vad vi säger.

Balanserad ljudbildinga onödiga knapparbåde USB och 3,5 mm
Obekvämt efter en stunds spelandesläpper in störningsljud

15. JBL Quantum 810

Bra ljud men plastig mikrofon

Typ: Businessheadset Element: 50 mm Frekvensomfång: 20 000 Hz Impedans: 32 Ohm Anslutning: 2.4 Ghz dongel, usb-c, 3,5 mm, Bluetooth Mikrofon: Fast

JBL Quantum 810

JBL Quantum 810 är ett gamingheadset med liknande design som sina föregångare. Det är en design som är bekväm, relativt stilren och X. Dock tycker vi att mikrofonen känns väldigt plastig. Den ser ut att vara böjbar men är så pass stel att den direkt går tillbaka mot ursprungsformen och skyddet på den som ska minska yttre ljud sitter dåligt.

Svettiga

Headsetet är bekvämt både vad gäller övre delen av huvudet och över käkarna. Kåporna formar sig väl. De kan bli lite svettiga om du spelar i flera timmar, men så är det med många headset.

Ljudkvaliteten är bra. Du har en djup bas och en fin bredd i ljudet över alla register. Det är det traditionella JBL-ljudet med lite tyngre bas.

Dålig ANC

Quantum 810 är utrustade med aktiv brusreducering. Tyvärr kommer den inte alls till sin rätt. ANC:n är alldeles för svag, och i princip dämpar den bara ljud väldigt långt bort. Frågan är om det ens är ANC:n som dämpar, eller om det är de stoppade, slutna kåporna.

Batteritiden är okej. Du kan spela drygt ett dygn innan de behöver laddas på nytt. Många tillverkare släpper dock gamingheadset nu med imponerande batteritid som sträcker sig över flera dagar, och eftersom detta headset ligger och gränsar mot premiumpris hade vi kanske förväntat oss ännu mer på denna punkten.

JBL Quantum 810 passar dig som gillar JBL:s signaturljud och en lite mer stilren design på ditt gamingheadset.

Bra ljudkvalitetbekväm design
Kass brusreduceringstel mikrofon

16. Epos H3 Pro Hybrid

Lyxigt ljud i tråkigt skal

Typ: Gamingheadset Element: 50 mm Frekvensomfång: 20-20000 Hz Impedans: 39 ohm Övrigt: Fast mikrofon, ANC, Bluetooth, dongel

EPOS H3 Pro

Epos H3 Pro Hybrid är ett gamingheadset i en lite mastigare prisklass med helt okej batteritid. Vi får ut drygt 20 timmar med brusreduceringen aktiverad.

Brusreduceringen är okej. Inte så att vi imponeras, men tillräcklig för att störa ut ljud från tangentbordet eller andra som spelar i samma rum. Ett bra tillskott till detta headset.

Ljud som lyfter upplevelsen

Ljudkvaliteten på musik och spelljud håller högsta klass. Vi gillar hur fint alla detaljer kommer igenom i registren och hur tydligt våra medspelare hörs.

Ljudet är välseparerat. Basen är lagom kraftfull för att ge ljudeffekterna tryck, men utan att köra över resten av ljudet. Dessutom får ljudet fint fokus tack vare ANC:n.

Plastigt headset

Byggkvaliteten står sig tyvärr inte mot priset. Headsetet är ganska plastigt och vi hade gärna sett lite roligare materialval. Däremot sitter detta headset skönt på huvudet, trots att insidan av huvudbandet är av metall. De passar även personer med större huvuden.

Epos H3 Pro Hybrid är ett bra headset för dig som väljer ljudkvalitet före byggkvalitet.

Bra isoleringutmärkt ljud
Plastig byggkvalitet

17. Asus ROG Delta

Trådat headset med bra ljud samt usb-c

Typ: Gamingheadset Element: 52 mm Frekvensomfång: 20-20000 Hz Impedans: 32 ohm Övrigt: Fast mikrofon

ASUS Rog Delta

Asus Rog Delta är ett trådbundet headset som gränsar till premiumklassen. Det är ett gamingheadset med fantastiskt ljud. De har virtuellt surroundljud i högupplöst variant, vilket tillför mycket känsla när du spelar. Men de har även en jättefin ljudbalans för dig som lyssnar på musik mellan spelsessionerna.

Mikrofonen är bra. Våra medspelare hör oss klart och tydligt. Det blir inte riktigt samma höga ljudkvalitet som med vår externa mikrofon, men klart godkänt.

I mjukvaran Armoury Crate kan man ställa in massor med olika typer av inställningar samt profiler.

Lång kabel (om man vill)

En fördel är att det följer med förlängningskabel. Du kan alltså få upp till 2,5 meter sladd vid behov. Dessutom är det USB-C vilket känns modernt och bra. Kabeln är tyvärr ganska tjock och stel, vilket hamnar på minuskontot. Headsetet är också något dyrt för att vara ett trådbundet sådant samt sitter inte jätteskönt på huvudet.

Öronkuddar anpassar

Designen är däremot läcker och du får med två olika kuddar så att du kan byta om du vill ha en lite lösare passform. I standardutförande upplever vi att de passar bäst på ett lite större huvud.

Asus Rog Delta passar dig som vill ha ett trådbundet headset med lång sladd och USB-C-kompatibilitet.

Fin ljudkvalitetlång sladdbra mikrofon
Stel sladdpassar främst större huvuden

18. Asus ROG Delta S Wireless

Uppgraderat headset med ännu bättre ljud

Typ: Gamingheadset Element: 50 mm Frekvensomfång: 20-20000 Hz Impedans: 32 ohm Övrigt: Avtagbar mikrofon, fast charge, usb-c dongel

ASUS ROG Delta S Wireless

Asus ROG Delta S Wireless är ett bekvämt gamingheadset i premiumsegmentet, som tyvärr inte riktigt lever upp till sin prislapp. Potentialen finns här. Detaljer kommer exempelvis igenom fint i mellanregistret och diskanten. Vi gillar även hur stabilt headsetet sitter på huvudet även om vi rör oss.

Dålig bas

Däremot är basen långt ifrån imponerande, och ljudet är inte så välbalanserat som det skulle behöva vara för att motivera priset.

Även mikrofonen har en del tillkortakommanden. Den kan ibland låta statisk, eller få ett knastrande biljud då och då. Något som irriterar när man spelar längre sessioner tillsammans med andra.

Ingen brusreducering

Detta trådlösa headset har drygt ett dygn i batteritid. Det är okej, men sett till prislappen hade vi önskat ännu mer på denna punkten. Vi saknar även brusreducering.

Snabbladdningen är däremot ett grymt bra tillskott. Du får ut runt 2,5-3 timmar batteritid på 15 minuter laddning.

Bekvämasnabbladdning
Knastrig mikrofontunn basingen brusreducering

19. Astro A20 Wireless

Bekvämt headset med mjuka kåpor

Typ: Gamingheadset Element: 40 mm Frekvensomfång: 20-20000 Hz Impedans: 32 ohm Anslutning: USB-C Mikrofon: Fast

Astro A20 Wireless GEN 2 PS4/PS5

Astros modell A20 Wireless är Astros uppgraderade version av trådade A20. Designmässigt kommer dessa hörlurar i relativt klassiskt gamingutförande. Man ser helt enkelt vilken genre de är byggda för, inte oattraktiva men helt klart riktade mot gamers.

Byggkvaliteten känns lite svajig. Helhetskänslan är att det är lite plastiga och tunna lurar som inte känns särskilt stabila i handen. A20 Wireless gör sig däremot väl på huvudet. De har bekväma kuddar, inte av det mjukaste laget men man kan absolut spela långa sessioner med dessa utan problem.

Det sitter fem knappar och reglage på baksidan där du exempelvis navigerar på/av, ljudinställningar och liknande. Du har tre färdiga lägen som du navigerar mellan genom att klicka på inställningsknappen på baksidan av headsetet.

Konkurrenterna drar ifrån

Ljudmässigt gör sig A20 väldigt väl sett till priset. Ljudet är klart och krispigt, basen är mjuk och lite anspråkslös men räcker gott för de flesta. Visst, det är inte lurarna du tar på dig om du ska sitta och avnjuta musik i soffan. Men de fixar absolut FPS-spel och liknande.

Batteritiden på 15 timmar är okej, men här drar konkurrenterna ifrån. Logitechs G 733 har exempelvis nästan 29 timmars batteritid vilket är dubbelt upp. Uppladdningen på Astro tar dessutom nästan 5 timmar vilket är alldeles för lång tid sett till den drifttid du sedan får ut.

A20 Wireless är ett headset med bra ljud och bekväm passform. Men det finns modeller på marknaden där du får mer headset för pengarna.

Bra ljudlätta & bekväma
Plastiga & instabilalång uppladdningstid

20. Asus Rog Strix Go 2.4

Diskret headset för gamers som inte vill sticka ut

Typ: Gamingheadset Element: 40 mm Frekvensomfång: 20-20000 Hz Impedans: 32 ohm Anslutningar: Trådlös (2,4 GHz), USB-C, USB-A och 3,5 mm Mikrofon: Ja

ASUS ROG Strix Go 2.4

Asus Rog Strix Go 2.4 är ett ovanligt diskret headset för att vara riktat mot gamers. Den svarta gummerade ytan på utsidan ger ett bra grepp samtidigt som den skapar en snygg kontrast mot det högblanka plastmaterial som huvudbandet är gjort av. Vidare är de modernt utrustade med USB-C, vilket är smidigt eftersom allt fler produkter får stöd för detta.

På ena kåpan sitter knappar för att styra volym och uppspelning. Knapparna för uppspelning har bra respons, men volymknappen har en del brister. Det är inget sedvanligt rullhjul. Istället får du vicka knappen upp eller ned beroende på om du ska höja eller sänka ljudet, och tyvärr sker då justeringen i allt för stora steg - det är svårt att finjustera ljudet.

Som hos alla headset finns det en förinspelad röst som meddelar hur mycket batteri du har kvar och liknande information. Den är hos detta headset pinsamt dålig. Även om detta knappast är en dealbreaker så ger det känslan av att Rog Strix Go 2.4 är ett riktigt budgetheadset - vilket det ju inte är.

Ett ganska diskret headset

Ljudkvaliteten är däremot bra. I standardutförande känns basen något klen men du kan justera den i equalizern om du installerar mjukvaran för headsetet. Mjukvaran uppdateras ganska ofta men du måste tyvärr starta om datorn varje gång innan du kan använda det igen.

Asus Rog Strix Go 2.4 har en böjbar mikrofon som är okej så länge den sitter perfekt placerade framför munnen, med mikrofonens öppning korrekt inriktad. Men du måste hela tiden finjustera den vilket blir enerverande, annars sjunker mikrofonens ljudkvalitet fort för dina medspelare.

Vi får ut drygt 20 timmar batteritid vilket är klart godkänt.

Dessa hörlurar från Asus rekommenderas till dig som är ute efter ett par diskreta och snygga hörlurar. De är bekväma även vid långa sessioner. Men tyvärr tappar Strix en del på att mikrofonen lämnar en del att önska, och volymjusteringen är så klumpig.

Bra ljuddiskret design
Klumpiga knappar & mikrofonmjukvara kräver omstart relativt ofta

21. Jabra Evolve2 30

Headset för dig som har många möten

Typ: Kontorsheadset Element: 40 mm Frekvensomfång: 20 000 Hz Impedans: 32 Ohm Anslutning: USB-A (Trådad) Mikrofon: Fast

Jabra Evolve2 30 USB-A MS Stereo

Jabra Evolve2 30 är ett par lätta hörlurar tänkta för kontorsarbete eller för dig som jobbar hemifrån och har många möten där du önskar bättre ljudkvalitet än den som datorns inbyggda mikrofon och högtalare kan erbjuda. De är så kallade öppna hörlurar, och släpper därför igenom en del miljöljud, men det medför också att du har bra koll på vad som händer runtomkring dig under samtalet.

Hörlurarna har utrustats med dedikerad mute-knapp, volymknappar samt paus-/playknapp. Knapparna som är lokaliserade på på baksidan av ena kåpan är ganska små och något svåra att hitta när man väl behöver dem. De är ganska lågt byggda och saknar textur som skulle ha gjort att det gick enklare att särskilja dem.

Ljudkvaliteten är däremot kanon - som väntat när man ser vem som tillverkat detta headset. Du får dels ett väldigt välbalanserat ljud med hyggligt mellanregister. Dels en krispig och tydlig diskant. Basen är också väldigt bra sett till att detta är öppna hörlurar ämnade för samtal. Vi hör tydligt de vi pratar med och får bra ljudkvalitet när vi lyssnar på musik mellan samtalen.Detaljer kommer igenom bra.

Svårt att väga av mikrofonens position

De vi pratar med hör också tydligt vad vi säger - även om vi ibland befinner oss i en mer stökig miljö. Dock har vi lite bekymmer med mikrofonen. Den går att vinkla upp eller ned med enkelhet, däremot går det inte att vinkla den i sidled. Mikrofonen tenderar därför att plocka upp ljudet från när vi andas. Vill du inte andas in i mikrofonen måste du lyfta upp den en bit vilket medför att man inte hörs riktigt lika bra i stökig miljö.

Jabra Evolve2 30 är trådade hörlurar. De kommer med en relativt kort USB-A-sladd vilket gör dig låst till ytan runt skrivbordet när du pratar. Vidare så sitter de inte särskilt stabilt på huvudet. Vi upplever att de under användning glider framåt mot ansiktet.

Den härliga ljudkvaliteten och den minimalistiska designen är de stora fördelarna med detta headset. Men sett till dess pris hade vi förväntat oss en mer välbyggd konstruktion med en mer funktionell design.

Bra ljudkvalitethög samtalskvalitet i lugn miljö
Sitter lite instabiltbegränsad justering av mikrofonkort sladd

22. HyperX Cloud Stinger Core

Billigt trådlöst headset med bra ljud men kass mikrofon

Typ: Trådlöst gamingheadset Element: 40 mm Frekvensomfång: 20-20000 Hz Impedans: 16 ohm Anslutning: Trådlös (Usb-C för laddning) Mikrofon: Fast Drifttid: Ca 16 tim under test

HyperX Cloud Stinger Core

Dessa hörlurar från HyperX är kompatibla med både PS4 och kommande PS5 vilket i sig är en stor bonus. Cloud Stinger Core kommer i en relativt stereotypisk design och vid första anblick ser de ut som många andra headset på marknaden. När vi klämmer på dem känns de relativt plastiga, men inte tunna och missljudande utan ändå en ganska robust byggkvalitet.

Cloud Stinger Core är initialt inte speciellt bekväma, de känns faktiskt direkt obekväma. Över tid minskar obehagskänslan, man vänjer sig även om de upplevs fortsatt trånga under hela spelsessionen. Sammantaget slår vi fast att detta inte är det mest bekväma headset vi testat.

Batteritiden är däremot riktigt bra sett till prisklassen.

Fungerar med Playstation 5

Då HyperX Cloud Stinger Core är ett headset för Ps4 och Ps5 finns ingen medföljande app för att konfigurera inställningar, men Cloud Stinger Core levererar ändå ljudmässigt och gör sig väl. Basen är godkänd.

Cloud Stringer Cores mikrofon är däremot underkänd. Den är otroligt låg och klipper mitt i meningar, förmodligen för att kunna bryta av bakgrundsljud men den bryter för tidigt så det blir en stor irritationsfaktor.

Det som vi har märkt i tidigare tester där hörlurar inriktar sig på spelkonsoler så har de samtidigt varit kompatibla med PC, vilket är en stor bonus, och så är även fallet här, Cloud Stinger Core fungerar till PC också.

Dessa hörlurar rekommenderas till den som spelar och varvar flera olika källor, både konsol och dator. De som kanske inte i första hand är intresserade av mikrofonkvalitet, utan mest är ute efter okej hörlurar. Men om du letar efter ett renodlat headset är även mikrofonen viktig och då rekommenderar vi ej dessa.

Bra ljudkompatibel med PC och PS4bra batteritid
Dålig mikrofonplastig känslarelativt obekväma

Allt om Headset

Med ett headset kan du lyssna på musik utan att störa andra, och samtidigt tala i telefon utan att behöva hålla den mot huvudet. Skillnaden på hörlurar och headset är kort och gott att headsetet även har en mikrofon.

Headset finns i alla möjliga färger och former - främst designade utifrån användningsområde.

Gamingheadset är vanligen av over ear-modell som täcker örat och delvis dämpar omvärldsbruset. Medan headset avsedda för personer på språng är av in-ear-modell. Det finns även täckande headset av den typ där kåpan ligger an mot örat, så kallade on-ear. Sådana är vanliga på exempelvis kontor. De har hög komfort samtidigt som du inte behöver ta av dig dem när du ska tala med kollegor i samma rum.

När du väljer headset bör du med andra ord utgå ifrån vad du har tänkt använda dem till. Ska du ut och springa maratonlopp i ösregn finns det exempelvis vattentäta, trådlösa in ear-headset med bygel som du fäster runt örat - de sitter bättre på plats än vanliga in ear som du bara stoppar in i örat. Ska du istället bara röra dig mellan hemmet och jobbet räcker det kanske med ett lite enklare trådbundet in ear-headset. Har du stora krav på att utesluta omvärldsbrus är ett slutet headset oftast bäst.

Vidare kan headset antingen vara trådlösa eller trådbundna. Trådlösa headset använder sig oftast av bluetooth för den trådlösa uppkopplingen, medan trådbundna har 3,5-millimeters- eller USB-kabel.

Fördelen med ett trådlöst headset är såklart att du befrias från kabeln. Nackdelen är att du måste ladda det emellanåt, glömmer du det och batteriet tar slut står du utan headset.

Trådbundet har fördelen att du slipper ladda dem, men du måste då å andra sidan stå ut med kabeln. Den är sällan längre än två meter vilket även innebär att du blir lite mer begränsad i hur långt du kan röra dig från källenheten som det är inkopplat till.

Bluetooth finns i olika standarder, men ett headset brukar ha en räckvidd på cirka tio meter.

USB-kabel är vanligt på gamingheadset i mellanprisklassen eftersom de har lite fler funktioner, exempelvis kommer vissa gamingheadset med virtuellt surroundljud för att ge en rikare spelupplevelse och LED-belysning runt kåporna. Om du köper ett sådant headset och även vill kunna använda det med mobiltelefon och surfplatta bör du vara uppmärksam på att det även måste ingå en 3,5-millimeterskabel, annars kan du inte koppla ihop dem.

Funktioner och pris

I stort sett samtliga headset har volymkontroll och mutefunktion. Det som skiljer dem åt är hur dessa är utformade och var de är placerade. Det smidigaste är att ha tillgång till både volymratt och knapp för mikrofon på/av både på kåpan och på kabeln. Är du ute på språng har du ofta kabeln innanför tröjan och då är det bra om du ändå kan exempelvis höja eller sänka ljudet. Detsamma gäller när du spelar. Då måste det gå fort att hitta reglagen och knappar.

På vissa headset tillkommer det också en rad andra funktioner. En sådan är noice cancelling som innebär att mikrofonen är konstruerad så att den ska utesluta omvärldsbrus. Det förbättrar ljudkvaliteten för den du samtalar med.

Andra exempel på funktioner som du kan hitta på headsetmarknaden är virtuellt surroundljud, LED-belysning och möjligheten till equalizer.

Vilka funktioner du får med beror på tillverkare, tänkt användningsområde och prisklass. Priserna på headset varierar ganska kraftigt. Du kan hitta billiga headset för omkring 200 kronor, men vill du ha bra ljud och många funktioner får du räkna med att spendera några hundralappar till.

De allra dyraste headseten kostar flera tusen kronor, men då handlar det vanligen om ganska avancerade, trådlösa modeller avsedda för entusiaster. I budgetklass är det vanligen trådbundna headset med 3,5-millimeterskabel, medan de trådlösa generellt ligger i det dyrare segmentet.

Numera köper du enklast headset över nätet. Du kan då prisjämföra, och utbudet blir enormt mycket större än om du skulle gå till en fysisk hemelektronikbutik. Headsetet levereras sedan hem till dörren.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss