1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Babyskydd: 12 modeller i test

PriceRunner

Dags för tillökning i familjen? När man har barn med i bilen är säkerhet högsta prioritet. Vi har därför testat ett urval säkerhetsgodkända babyskydd från tillverkare som Britax, Maxi Cosi och Cybex. För att ett babyskydd ska kunna utses till bäst i test måste det vara enkelt att installera korrekt i bilen, ha god sittkomfort för barnet och ha funktioner som gör det smidigt att använda i vardagen med bebis.

babyskydd bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Alla tester utförs av oss själva och vi använder produkterna på det sätt som de är ämnade att användas. I det här testet ligger fokus på bekvämligheten för barnet, hur anpassningsbart babyskyddet är, om det är prisvärt sett till vad man får och under hur lång tid det går att använda. Rent säkerhetsmässigt gör vi inga egna tester, grundkravet har dock varit att alla bilbarnstolar redan är prövade och godkända enligt europeisk standard.

När vi har testat babyskydden så är det barnfamiljer med bebisar i varierande åldersgrupper som har använt stolarna i sin vardag under längre perioder för att få en uppfattning om slittåligheten. I testet anges en del mått, dessa ska inte användas som anvisningar för vilken stolek barnet bör vara, utan för att jämföra olika modeller på stolarna. När vi har gjort testet så har främst tre delar varit i fokus:

  • Installation: Hur mycket plats tar babyskyddet, är det enkelt att montera det i bilen, får man hjälp av någon färg- eller ljudanvisning för att veta att det sitter på rätt sätt?

  • Funktionalitet: Går det att justera nackstödet, finns det integrerat solskydd eller andra smarta lösningar som gör bilresan mer bekväm?

  • Användarvänlighet: Är det lätt eller bökigt att fästa babyskyddet i bilen, hur enkelt är det att bära, är selen enkel att knäppa fast?

Testbetygen slås ihop med priset på babyskyddet och ett slutbetyg tas sedan fram.

Fler tester för bilresan

1. Maxi Cosi Pebble Pro i-Size - BÄST I TEST BABYSKYDD

Lättinstallerat babyskydd med hög bekvämlighet och alla funktioner man kan önska sig

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,4 kg Vikt bas: 7,4 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 68 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 56 cm Bältesupphängning: Ja Sufflett: Ja, ett läge Sele: Trepunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet

Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size

Pebble Pro i-Size kan användas både med och utan isofixbas, och om familjen väljer det senaste finns dessutom ett antal isofixbaser från Maxi Cosi att välja mellan. Vårt test har vi utfört med basen Maxi Cosi 3WayFix, som ger en så pedagogisk guidning vid montering att det blir nästintill omöjligt att göra fel. Indikatorer med grönt och rött ljus visar vägen genom alla tre steg. När det har blivit rätt lyser alla grönt.

Pebble Pro i-Size är ett smidigt babyskydd som lyckas med konststycket att upplevas som rymligt och kompakt på samma gång. Det går utan problem att sitta bredvid babyskyddet i baksätet trots att basen är bred. Lika smidigt går det att klicka i och ur babyskyddet i basen, det är lätt att hitta det rätta läget vid isättning och för att lossa skyddet igen hittas två spärrar på respektive sida av babyskyddet. Det räcker att dra ned den ena för att kunna koppla ur Pebble Pro ur sin bas.

Smart sele och genomtänkta detaljer

Det här babyskyddet får toppbetyg när det gäller barnets komfort. Det tvådelade spädbarnsinlägget är okomplicerat att anpassa efter barnets växande kropp, och både inlägg och originalklädseln i babyskyddet upplevs som mysiga och ombonade. Det fina skicket på tyget har bibehållits trots upprepade tvättningar i maskin.

Ytterligare en detalj som uppskattas varmt med Pebble Pro i-Size är selen, med sina axelremmar som automatiskt står uppåt när selen öppnas vilket underlättar vid både isättning och uttagning av barnet. Vadderingarna sitter tryggt på plats och glider aldrig iväg så att remmarna skaver mot barnets hals, och när selen är knäppt går det inte att justera remmarnas längd, vilket ökar på säkerheten ytterligare. Också funktionen att selens båda sidor förlängs lika mycket oavsett om man drar i en eller två av axelremmarna är extra populär med den här modellen.

Ett babyskydd som har allt

Pebble Pro i-Sizes sufflett är också den tillfredsställande. Den utgörs av en skärm som fästs på babyskyddets handtag utfälld. Viktmässigt är Pebble Pro normaltung att bära, med ett bekvämt handtag. Det är svårt att hitta något att klaga på med Pebble Pro i-Size, och därför blir betyget bäst i test. Det här är helt enkelt ett babyskydd som har allt – hög komfort, högt säkerhetstänk och riktigt god kvalitet.

Lätt att montera med basenmycket smidig selemysig klädsel
Dåligt solskyddlite obekvämt att sitta bredvid

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size Babyskydd, Essential Black

2 395 kr

Maxi-Cosi babyskydd Pebble Pro i-Size Essential Black

2 395 kr

Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size bilbarnstol, Maxi-Cosi Spädbarnstol, barnstol för nyfödda, från födsel till ca. 12 månader, 45 till 75 cm

2 395 kr

2. Cybex Cloud Z i-Size - BÄSTA PREMIUMVAL

Nytänkande babyskydd med hög komfort, bra sufflett och bas som kan roteras

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,8 kg Vikt bas: 7,7 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 67x44x60,5 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunkts, höjs med reglage på ovansidan av nackstödet

Cybex Cloud Z i-Size

Cloud Z i-Size är ett babyskydd som kopplas till isofixbasen Cybex Base Z, som i sin tur senare kan användas med Cybex bakåtvända bilbarnstol Sirona Z i-Size. Basen är pedagogisk vid installation i bilen, med tydliga knappar med färgindikatorer som visar grönt när basen har hamnat rätt. På samma sätt markeras att babyskyddet sitter där det ska, något som skänker trygghet till föräldrar som inte är erfarna i området.

En funktion som Cloud Z i-Size kan stoltsera med är möjligheten att rotera babyskyddet vid insättning och uttag av bebisen ur bilen. Även om det är en smidig funktion som sparar på föräldraryggen så är det i praktiken en funktion som inte används särskilt ofta, då det är vanligare att ta ut bebisen ur bilen tillsammans med babyskyddet. Däremot när det kommer till bilbarnstolar är funktionen mycket praktisk.

Uppskattat liggläge och god sittyta

I sin storlek upplevs Cloud Z i-Size vara ett rymligt babyskydd som ger gott om plats för huvud och axlar hos det växande lilla barnet. Selremmarna är smidiga, både att dra ut och förlänga, och nackstödet höjs och sänks enkelt genom ett fäste på nackstödets ovansida. Något som inte är lika smidigt är vadderingarna på remmarna, då axelvaddarna haft en tendens att glida av och försvinna samtidigt som grenremmens vaddering gärna halkar in under bebisens rumpa.

Riktigt nöjda har vår testpanel varit med suffletten, som är knäpptyst då den ändrar läge mellan de olika positionerna och dessutom ger ett anmärkningsvärt bra solskydd. Det allra mest unika med Cybex Cloud Z i-Size är ändå möjligheten att använda ett plant liggläge. Även om det inte får användas i bilen är det en mycket uppskattad funktion vid till exempel användning mot barnvagnen, att med ett enkelt enhandsgrepp kunna skapa en plan sovyta. Att ryggstödet kan fällas ned samtidigt som barnet är i babyskyddet bidrar förstås ytterligare till smidigheten.

Modernt babyskydd med många smarta funktioner

Med tanke på alla smarta funktioner hos Cloud Z i-Size så är det här babyskyddet förvånansvärt lätt att bära. Handtagets utformning är behaglig och skyddets runda form håller tyngdpunkten bekvämt nära när man bär på det. Det kan krävas lite träning för att få till manövern att vinkla babyskyddet rätt när det ska fästas i bilen, men efter några försök går det sedan lätt.

Cybex Cloud i-Size är ett modernt babyskydd som passar den familj som tänkt komplettera med en bilbarnstol i samma serie som Base Z. Med det här babyskyddet får familjen trygga bilfärder med hög bekvämlighet, både för barnet och föräldrarna. Med alla funktioner man kan önska sig och några fler därtill är Cybex Cloud i-Size ett babyskydd som inte lämnar något att önska.

Lättmonterad basgår att vinkla till sovlägebra solskydd
Selvadderingarna lossnarlite knepigt att fästa babyskyddet i basen

3. Britax Römer Primo - BÄSTA BILLIGA BABYSKYDD

Prisvärt babyskydd som inte kompromissar med komfort eller säkerhet

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 4 kg Vikt bas: 4,9 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 63x42x54 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunkts

Britax Primo

När Britax köpte upp BRIO gick det uppskattade babyskyddet BRIO Primo i graven. Nu kommer modellen tillbaka, upprustad med en rad moderniseringar, under Britax Römers namn. Britax Römer Prio fortsätter att ge användaren mycket babyskydd för pengarna och förväntas fortsätta att vara en favorit bland barnfamiljerna.

Rymlig sittyta och god lutning

Britax Römer Prio är ett i grunden rymligt babyskydd, som kommer med en nackkudde med stödkrage samt ett spädbarnsinlägg som i praktiken är en kil som gör sittytan grundare för det minsta barnet. I takt med att barnet växer kan spädbarnsdelarna plockas ur manuellt. Eftersom Britax Römer Prio har en generös bredd får också de större bebisarna gott om utrymme, även vid axlarna. Babyskyddets lutning upplevs som god och barnets huvud faller inte framåt vid hastiga inbromsningar. Överlag har barnen som har testat Britax Römer Prio suttit bra i både sovande och vaket tillstånd. Suffletten bjuder på flera lägen att välja på men en invändning är att det knäpper högt när man justerar dessa. Fempunktsselen är enkel att dra åt men måste träs om manuellt när barnet växer. Nackstödet är fixerat och går inte att sänka eller höja.

Prisvärd modell med bekvämt bärhandtag

Med en Britax Römer Primo väljer du om du vill spänna fast babyskyddet med bältet eller använda den medföljande isofixbasen, vars fasta armar fälls fram men dessvärre inte kan justeras i längd. Av den anledningen kan installationen bli något krånglig och i vissa bilar är det svårare att komma åt. Dessutom kräver installationen viss muskelstyrka då isofixarmarna måste pressas in hela vägen in i fästena. Aningen bökigt kan tyckas, men eftersom basen i de flesta fall enbart monteras en gång, i en bil, så är det överkomligt. Du som tänkt flytta babyskyddet mellan olika bilar kanske däremot vill tänka till en extra gång innan inköp av Britax Römer Prio.

Något som däremot är riktigt enkelt, är att fästa och koppla bort babyskyddet från isofixbasen. Också bärhandtaget upplevs som bekvämt och smidigt och babyskyddet är inte överdrivet tung att bära. Detta, i kombination med att Britax Römer Primo har ett riktigt konkurrenskraftigt pris, gör att vi varmt rekommenderar detta babyskydd till familjen med mindre budget som vägrar kompromissa med vare sig komfort eller säkerhet.

Mycket prisvärdbra bärhandtagväl tilltagen sittyta
Suffletten låter när den justerasosmidig selebasens isofixarmar kan ej justeras

4. BeSafe iZi Go Modular X1

Smidigt babyskydd som kombinerar ombonad känsla med praktiska funktioner

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,5 kg Vikt bas: 6,2 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 65 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 58 cm Bältesupphängning: Ja Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Fempunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet

BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size

Den senaste uppdateringen i folkkära BeSafes Modular-system är babyskyddet iZi Go Modular X1, som används på samma bas som till den bakåtvända bilbarnstolen och därmed bäddar för en lång användningstid. Installationen är enkel, dessutom går det lätt att vid behov anpassa bilstolen efter barn i olika storlekar. Den här modellen kommer utrustad med dels BeSafes sidokrocksskydd SIP+, dels med inbyggda sidokollisionsskydd i stolens skal och dels med en ännu mer vadderad 5-punktssele än hos sin föregångare.

Pedagogisk montering som känns omöjlig att krångla till

Att montera BeSafes isofixbas i bilen är smidigt och går lätt med de tydliga färgfält i rött och grönt som markerar när basen sitter korrekt på sin plats. Också stödbenet är pedagogiskt utformat då det piper tills det har hamnat rätt. Att klicka i babyskyddet basen är också det en okomplicerad procedur som är nästintill omöjlig att krångla till. Även att lossa iZi Go Modular X1 från basen gå smidigt: det utförs genom att man pressar ned en spärr som sitter framtill, därefter är det bara att lyfta babyskyddet rakt upp i handtaget. Det går också bra att montera iZi Go Modular X1 med bilbältet direkt i bilens säte om behov skulle uppstå, till exempel att barnet ska färdas i en bil som saknar isofix.

iZi Go Modular X1 är ett babyskydd som är mysigt och ombonat i sittytan. Också selen, med sina rejäla vadderingar, bjuder på komfort och stabilitet. Generellt upplevs bebisen sitta tryggt och stabilt i det här babyskyddet, som till skillnad från sin föregångare vars nackstöd kändes aningen trångt nu har fått precis lagom med bredd. Den första tiden används den så kallade New Born Hugger, en slags kil som planar ut sittytan, för att så småningom plockas ur och därmed ge barnet mer utrymme för rygg och rumpa. Höja och sänka nackstöd och sele görs genom ett enkelt enhandsgrepp på iZi Go Modular X1:s baksida.

Flexibel sufflett och mjuk klädsel

Också selen till iZi Go Modular X1 upplevs som smidig, med sina styva och lagom breda remmar som sällan vrider sig. De praktiska magnetfästena på sidorna underlättar dessutom vid in- och uttagning av bebisen ur bilen. Den mjuka klädseln känns smutstålig men kan tas av för tvätt i maskin. Den enda invändningen vår testpanel hade var att instruktioner kring hur klädseln skulle träs på igen hade varit önskvärt.

iZi Go Modular X1:s sufflett är flexibelt och erbjuder många olika lägen såväl som ger ett fullgott skydd mot sol och intryck. Kort sammanfattat har BeSafe lyckats med konststycket att med i nya modell behålla allt som var uppskattat med föregångaren samtidigt som att en rad förbättringar har adderats. Därför blir vår bedömning att BeSafe iZi Go Modular X1 är ett babyskydd som är väl värt sitt pris eftersom det både imponerar i sin smidighet, har en hög användarvänlighet och dessutom är riktigt bekvämt för bebisen att sitta i.

Lätt att sätta i och ta loss från basenvältäckande solskyddmycket användarvänlig
Otydlig manual för rengöring av klädseln

5. Cybex Aton M i-Size

Användarvänligt babyskydd som kombinerar smarta funktioner med hög säkerhet

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,5 kg Vikt bas: 6,4 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 65x44x56 cm Bältesupphängning: Ingen Sufflett: Ja, 4 lägen Sele: Trepunkts, höjs automatiskt med nackstödet

Cybex Aton M i-Size

Det kan vara lätt att blanda ihop Cybex Aton M i-Size med den vanliga Cybex Aton M, framförallt då deras namn är förvillande lika, men med en i-Size följer att babyskyddet är testat mot den senaste säkerhetsförordningen och därmed är säkrat för att klara av en sidokollision.

Cybex Aton M i-Size har en isofixbas som senare i barnets liv kan monteras ihop med Cybex bakåtvända bilstol Sirona M2 i-Size. Installationen av basen i bilen är enkel, med tydliga färgindikationer som visar när den sitter rätt. Lika enkelt är det att hantera babyskyddet mot basen, eftersom alla fält visar grönt när skyddet sitter som det ska och därmed är säkert att använda.

Genomtänkta detaljer och lång hållbarhet

Aton M i-Size är ett smart babyskydd som passar både för den lite större bebisen och den allra minsta. Vid nackstödets lägsta läge planas nämligen sittytan automatiskt ut, för maximal komfort och säkerhet för spädbarnet. Dessutom följer med det här babyskyddet ett spädbarnsinlägg som ska användas barnets första månader, till dess att det mäter 61 cm i längd. Med ett materialval som både känns och ser lyxigt ut, är det generella intrycket av Cybex Aton M i-Size mycket gott. Handtaget har en bekväm form att bära på armen och dessutom vittnar de genomtänkta detaljerna och förstärkta sidorna om att säkerheten prioriteras högt.

Också selremmarna är okomplicerade att dra ut, med bekväma vadderingar på axelremmarna så att de inte ska skära in mot barnets axlar och hals. Något tyngre är det att dra åt selremmarna, men det är inget större irritationsmoment utan går lätt att få till. Det inbyggda nackstödet går lätt att reglera i höjd i takt med att barnet växer och på samma gång som stödet höjs, höjs också selen. Suffletten får toppbetyg den också, den är tillräckligt lång för att vid fullt utfällt läge ge barnet ett fullgott skydd mot solstrålar och externa störningsmoment.

Svalt babyskydd med hög komfort

Ytterligare en detalj som har uppskattats under tester av Cybex Aton M i-Size är att bebisen har känts svalare och mindre svettig på ryggen än i tester med andra skydd, även under sommarens varmaste dagar. Barnets allmänna komfort har varit hög och utan anmärkningar. Sammanfattningsvis är Cybex Aton M i-Size ett babyskydd av hög nivå som både är lättanvänt, snyggt och med fokus på säkerhet för det lilla barnet.

Mycket smidig att installeralätt att justerageneröst sittutrymme
Kräver övning för smidig dockning i basensvåra att justera bärhandtaget

6. Britax BABY-SAFE iSENSE

Smidigt och rymligt babyskydd som går att rotera och vinkla och erbjuder belysning

Förankringsmetod: Isofixbas Britax Flex Base iSense Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 4,8 kg Vikt bas: 9,5 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 67 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 44 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 58 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, ett läge Sele: Fempunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet

Britax Baby-Safe iSense i-size inklusive basfäste

Britax Baby-Safe iSense är babyskyddet för föräldern som uppskattar innovativa lösningar och god uppsikt över barnet i baksätet. Det här babyskyddet kommer med hela två belysningssystem: ett internt och ett på skyddets utsida.

Syftet med den inre belysningen är att ge föräldern god uppsikt över barnet under bilresan. Trots att ljuset är ganska svagt även i sitt starkaste läge fyller det en funktion, för visst får man bättre uppsikt vid körning i mörker. Däremot hade det varit önskvärt med ytterligare en funktion, nämligen möjligheten att tända och släcka belysningen från framsätet. Med dagens utformning måste detta göras direkt på babyskyddet.

Den yttre belysningen syftar dels till att underlätta vid isättning och urtagning av babyskyddet i vagn eller bas i bilens baksäte, dels till att öka synligheten om man bär babyskyddet i mörka miljöer, till exempel över en parkering. Av naturliga skäl kommer belysningen olika väl till pass beroende på vilken årstid man använder babyskyddet, på sommaren kan funktionen kännas i det närmaste överflödig medan den på vintern och under sena kvällar fyller mer av en funktion. Att ladda batterierna till babyskyddet görs med en mini-USB och den beräknade batteritiden är mellan 6 och 8 timmar.

Kan roteras och vinklas i sin bas

Även om Britax Baby-Safe iSense går att användas separat i baksätet finns det några fördelar med att använda en bas. En av dessa är att skyddet tillsammans med basen gör det möjligt att vinkla barnets lutningsgrad i stolen och därmed slippa tippa framåt med huvudet vid insomning. En annan är att Baby-Safe iSense går att rotera i stolen om den sitter monterad i en bas, något som gör isättning och upptagning av barnet ur bilen betydligt mindre komplicerat. För familjen som oftast tar med babyskyddet ut ur bilen blir vridfunktionen dock en aning överflödig.

Värt att nämnas är att Britax Baby-Safe iSense har andra fästen än de flesta andra babyskydd från märket. Detta blir framför allt aktuellt om man vill kunna fästa babyskyddet på vagnen. Då är det en Maxi-Cosi adapter som krävs för att smidigt kunna docka Britax Baby-Safe iSense på chassit.

Bekvämt babyskydd som är lätt att hantera

I en Britax Baby-Safe iSense sitter barnet bekvämt. Med sin rymliga sits passar babyskyddet för normallånga barn upp till cirka 10 månader. Därefter kan selen börja kännas trång, även om basens bredd fortfarande fungerar fint. Med i köpet följer ett spädbarnsinlägg som också det har en bekväm passform och stöttar upp kring den mindre bebisens sidor. Den medföljande sufletten som fästs vid skyddets handtag fungerar tillfredställande men inte ypperligt.

I användningen är Britax Baby-Safe iSense en både bekväm och okomplicerad upplevelse. Det är enkelt att montera skyddet i både vagn och bilens bas, även om det sistnämnda ibland kan ta lite tid innan det rätta läget hittas. Å andra sidan är skyddet väldigt smidigt att lyfta av. När det kommer till belysningarna och möjligheten att rotera skyddet i baksätet bör man som familj känna efter om det är funktioner som verkligen behövs. För den familj som färdas ofta i bil och ofta i mörker kan belysningen kännas som en både rolig och praktisk funktion som gör både bilfärder och mörkerpromenader lättare och mer lustfyllda.

Generös sittytasmidig att bärahar belysningmöjlighet att rotera och vinkla i basen
Suffletten något kortbelysning överflödig under sommartid

7. Maxi-Cosi CabrioFix

Pålitligt och smidigt babyskydd med hög komfort som är lätt att bära

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 3,45 kg Vikt bas: 8,75 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 66x44x56 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 1 läge Sele: Trepunkts

Maxi-Cosi Cabriofix

Maxi-Cosi CabrioFix må vara en tungviktare på marknaden men den är en definitiv lättviktare att bära runt på. Det är nämligen ett av marknadens lättaste babyskydd, vars nätta vikt gör att skyddet gärna används vid flertalet aktiviteter även utanför bilen. Dessutom går det här babyskyddet att montera på ett flertal barnvagnschassin, har en snygg och användarvänlig design, hög komfort för det lilla barnet med mjuk stoppning i klädseln, samt en praktisk borttagbar kudde som anpassar skyddet till bebisens C-formade rygg. Att sitta bredvid Maxi-Cosi Cabriofix i baksätet går utmärkt, då skyddet är smalt och saknar vassa kanter som sticker ut.

Bra sufflett och tålig klädsel som kan tas av för tvätt

CabrioFix har, trots sitt trepunktsbälte, samma säkerhetsklassning som babyskydd med fempunktsbälte. Axelvadderingen har en tendens att halka ned mot bältesspännet, något som dock inte tycks påverka barnets komfort nämnvärt. Klädseln, som förvisso är enkelt att torka av, är i det besvärligaste laget att sätta tillbaka efter maskintvätt och krävde att manualen plockades fram för att få det att fungera. Suffletten, som fästs med krokar i handtaget, fungerar helt utan anmärkningar då den både är nätt och skärmar av på ett bra sätt. Dessutom är tyget prasselfritt.

Hög användarvänlighet och pedagogisk installation

Maxi-Cosi CabrioFix fungerar både i bilar med och utan ISOFIX, vilket gör den behändig att flytta mellan olika bilmodeller. Manualerna till både basen och skyddet sitter i fickor och följer alltid med, dessutom har Maxi-Cosi riktigt tydliga färgindikationer för att underlätta vid installation. Lika enkelt är det tyvärr inte att lossa axelbältet, då den knappen upplevs som något trög, precis som knappen för att lossa stolen från sin bas är lite omständligt placerad. Det är lätt att stora händer slår i knogarna i stödbenets topp om man inte är riktigt fingerfärdig. Sammanfattningsvis är Maxi-Cosi CabrioFix ett riktigt bra babyskydd, och det är inte svårt att förstå varför den här nätta och samtidigt bekväma modellen är en av marknadens allra mest populära.

Prisvärdlätt att användapedagogisk installation
Knepig placering av knappen för att lossa babyskyddet

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

8. Doona+ Babyskydd

Lättinstallerat babyskydd som kan också användas som barnvagn

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 7 kg Vikt bas: 7,2 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 63,5x45x57,5 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Fempunkts

Doona Doona+ Infant Car Seat

Doona+ är något så unikt som ett babyskydd och en barnvagn – på en och samma gång. För att använda babyskyddet som barnvagn fälls hjulen från undersidan ut och bärhandtaget fälls ut till ett teleskophandtag. Det hela går mycket enkelt och smidigt.

Bekväm sittyta, stabilt solskydd och god lutning

Doona+ kan, tillsammans med det medföljande spädbarnsinlägget, användas direkt från födseln. Med en maxvikt på 13 kg och en bekväm lutning upplevs skyddet vara bekvämt för barnet, även om huvudstödet är åt det lite tightare hållet. Sitsen är däremot rymlig och fempunktsselen är enkel, både att spänna åt och koppla loss. Lutningen är god nog för att barnets huvud inte ska falla framåt alltför lätt, vilket ökar både säkerhet och bekvämlighet.

Förutom detaljen att selen måste träs om manuellt i takt med att barnet växer och därmed inte kan höjas med ett enkelt grepp, är Doona+ ett riktigt modernt babyskydd. Suffletten är med sin anknäbbsform stabil, med flera olika alternativ att välja mellan, och ger ett fullgott solskydd. Dessutom finns ett extra solskydd för den som vill köpa till ett komplement. Bärhandtaget är skönt att hålla i och har en rundad form. Upphängning för selremmarna saknas dock.

Otympligt att bära men lätt att rulla som vagn

Installationen av Doona+ sker antingen med bilbältet eller med den tillhörande isofixbasen, som till sin utformning är mycket enkel att få på plats, till och med för den oerfarne babyskyddsägaren. Att lossa skyddet från sin bas görs genom en tvåstegsknapp och under bilfärd ska handtaget till Doona+ vara nedfällt, likt en störtbåge, framför barnets ansikte.

Å ena sidan är Doona+ ett relativt tungt och otympligt babyskydd att bära runt på, men å andra sidan krävs med Doona+ mindre bärande än med andra babyskydd på marknaden eftersom den går att använda som en barnvagn. Som sådan fungerar Doona+ överraskande bra, den har både god körkänsla och hjul som klarar av trottoarkanter och ojämnheter i underlaget. Eftersom hjulen lätt blir smutsiga av att köra på gatan ingår vid köp av Doona+ också ett skydd för bilens säte.

Smidig lösning vid dubbel användning

För dig som planerar att använda Doona+ som både ett babyskydd och en barnvagn kommer du att göra en bra affär vid inköp av det här skyddet. Om du däremot tänker använda skyddet som just babyskydd och inte som barnvagn blir den inte prisvärd. De många fördelarna med att slippa väcka ett barn som somnat under bilfärd gör dock Doona+ till ett fantastiskt smart babyskydd som är väl värt en rekommendation.

Inbyggda barnvagnsfunktionlätt att installerarymmer stora barn
Ålderdomlig sellösningväger väldigt mycket

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

9. Axkid Babyfix

Stabilt babyskydd med låg vikt och fempunktssele

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 3,53 kg Vikt bas: 4,76 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 63x43x55 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 2 lägen Sele: Fempunkts, träs om manuellt för att justeras i höjd

Axkid Babyfix inklusive basfäste

Trots att Axkid är en relativt ny svensk aktör inom tillverkning av bilbarnstolar är det knappast några nybörjare som sitter bakom spakarna. Bland grundarna samlas över 30 års erfarenhet av barnsäkerhet, bland annat från tungviktarna Brio och Britax. Framförallt det sistnämnda märkets släktskap med Axkid är tydligt vid en yttre anblick av modellerna, då Axkid Babyfix ser nästintill identisk ut med Brio Primo. Axkid kan stoltsera med en låg vikt på sitt babyskydd, dessvärre är handtaget något kantigt att bära i armvecket eftersom man har sparat in på just gjutningen i handtaget.

Uppskattad keps för avskärmning men något pilliga detaljer

Att Axkids sittkudde inte är fäst i stolen gör att man behöver justera den med jämna mellanrum. Detta gäller även axelmuddarna, som har en tendens att glida omkring en del. Stödet för barnets huvud är däremot stabilt och tyget i klädseln är enkelt att torka av och går fort att ta av och sätta tillbaka när det är dags för maskintvätt. Dock krävs för det här momentet starka nypor, eftersom remmen till bältesspännet måste forceras igenom en trång springa. Solskyddet upplevs som lite omständligt med sina tröga knappar och ljudliga klick, men den fiffiga ”kepsen” för ytterligare avskärmning har uppskattats varmt av vår testpanel. Att byta höjd på fempunktbältet görs via fästbrickan på skyddets baksida och utförs genom små monteringskanaler som kan upplevas som något pilliga, men lyckligtvis är ett moment som inte behöver utföras särskilt ofta.

Budgetmodell som håller vad den lovar

Axkid Babyfix är en riktigt stabil stol som både har bältesspänning, ISOFIX och en säkerhetsbygel som vilar mot sätet. För familjen med känslig bilklädsel gäller det att vara försiktig, då ISOFIX-fästena saknar gummering och därför kan orsaka repor. Att lossa stolen från basen sker genom att man trycker in en tydligt markerad knapp, som å ena sidan saknar färgindikator men å andra sidan avger ett tydligt klick när stolen har hamnat rätt.

Inom sin priskategori trumfar Axkid många andra märken då stolen både väger lätt och har fempunktsbälte. Däremot kan det vara svårt att hitta den adapter som krävs för att fästa Axkid Babyfix på en barnvagn, vilket tyvärr drar ned helhetsbetyget en aning. Men, om möjligheten att använda babyskyddet på en vagn inte är prioriterat så är Axkid Babyfix ett toppenval.

Prisvärd och funktionelllåg viktlätt att lossa babyskydd från basen
Selen måste träs om manuellt

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

10. Axkid Modukid Infant

Lättmonterat babyskydd med låg vikt och rymlig sittyta

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 3,7 kg Vikt bas: 7 kg Yttermått (Längd) (med handtaget uppfällt): 66 cm Yttermått (Bredd) (med handtaget uppfällt): 43 cm Yttermått (Höjd) (med handtaget uppfällt): 54 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, flera lägen Sele: Trepunkts, höjdjusteras manuellt

Axkid Modukid Infant i-size

Med Modukid Infant tar familjen det första steget inom Axkids bilstolskoncept Modukid, som sträcker sig från babyskydd till den bakåtvända bilbarnstolen Modukid Seat. Både babyskyddet och bilbarnstolen monteras på samma lättinstallerade isofixbas. Basen är lättreglerad, med tydligt markerade spärrar, och visar grönt när delarna har monterats ihop korrekt. En uppskattad detalj är att isofixarmarna är reglerbara i längd, vilket får basen att passa in i de flesta modeller av bilsäten.

Smidigt babyskydd som fungerar bra i daglig användning

Modukid Infant är ett smidigt babyskydd som fungerar fint i den dagliga användningen. Både att klicka i och lossa babyskyddet från basen är okomplicerat, dock kan spärren på framsidan av basen som används vid urtagning upplevas som något trög. Under barnets första månader används det medföljande tvådelade spädbarnsinlägget. I sin helhet upplevs Axkid Modukid Infant som ett normalstort babyskydd, det går ypperligt att sitta bekvämt intill det i baksätet samtidigt som sittytan är rymlig för barnet. För att justera selens höjd vid axlarna måste man trä om selen manuellt, vilket inte är svårt men något pilligt. Därför rekommenderar vi att utföra manövern när babyskyddet inte är placerat i bilen utan vid sidan av, med lite mer yta att spela på. Utöver detta är Axkid Modukid Infant smidig, med axelskydd som sitter fast och inte halkar runt och remmar som sällan vrider sig. Passa dock grenbandet, som har en tendens att lossna och följa med barnet när du bär upp det ur stolen.

Ranglig sufflett men uppskattad klädsel

Trots det generellt goda intrycket finns hos Modukid Infant några detaljer som testpanelen upplevde som störande. En var vissa av knapparna, som upplevdes som plastiga, och en annan var suffletten, vars standard ansågs ligga under de flesta andra babyskydd. Med ett solskydd som nätt och jämnt fick godkänt och en ranglig konstruktion som låter ljudligt när det fälls in och ut fanns mer att önska av suffletten. Dessutom märks slitage på handtagets gummering efter en tids användning av babyskyddet, som å andra sidan hela tiden har varit bekvämt att bära över armen. Modukids Infants låga vikt har också varit uppskattad, liksom klädseln som både är tålig, lätt att torka av samt okomplicerad att lossa för tvätt i maskin.

Den som önskar fästa sitt babyskydd på barnvagnen kan glädja sig över att Modukid Infants fästen är likadana som Maxi Cosis babyskydd och därför är kompatibla med alla barnvagnar som har Maxi Cosi-adaptrar. Dessutom följer ett extra sidokrockskydd med i paketet för ökad säkerhet. Bortsett från detaljerna som drar ned helhetsintrycket är Axkid Modukid Infant ett babyskydd som uppfattas som både prisvärt och tryggt.

Lätt att fästa babyskyddet i basenkomfortabelt bärhandtagsmidig montering av isofixbas
Inte så slittåligttrögt att pressa in knapparmissljud från solskyddet

11. Maxi Cosi Rock

Prisvärt och bekvämt babyskydd som håller vad det lovar

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 3,9 kg Vikt bas: 8,3 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 67x44x56 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, ett läge Sele: Trepunkts, kan ej höjdregleras

Maxi-Cosi Rock

Maxi Cosi Rock är ett i-Sizebabyskydd som prismässigt ligger lågt i jämförelse med andra i-Size-godkända (R129) babyskydd. För att lyckas med den prissättningen har Maxi Cosi med den här modellen fokuserat på kraven på säkerhet samtidigt som tillvalsfunktionerna är begränsade. En ovan babyskyddanvändare kommer dock förmodligen inte notera dessa begränsningar särskilt mycket.

Låg vikt och smidig installation

Maxi Cosi Rock monteras antingen direkt i bilen med bilbälte, eller tillsammans med Maxi Cosis basenhet FamilyFix One i-Size, på bilens isofixbas. Fördelen med det sistnämnda är att när Maxi Cosi Rock har vuxits ur, går det enkelt att fortsätta med den bakåtvända bilbarnstolen Pearl i-Size, som har samma bas. Att klicka i Maxi Cosi Rock i isofixbasen är lätt, med tydliga indikationer för om installationen är rätt genomförd.

Maxi Cosi Rock är ett lätthanterat babyskydd med låg vikt som känns enkelt att bära, vilket därmed gör det lätt att ta med sig babyskyddet från bilen in i hemmet. Eftersom handtaget har en rund form blir känslan lätt att babyskyddet trycker mot kroppen när man bär det längre sträckor, vilket efter en tid gör det obekvämt att bära runt på. Suffletten till Maxi Cosi Rock är anspråkslöst och utgörs av en skärm som sätts på handtaget. Solskyddet är inte det bästa vi har testat.

Ombonad känsla med de viktigaste basfunktionerna

Maxi Cosi Rock kommer med ett spädbarnsinlägg, som gör känslan till ombonad och mysig den första tiden i bebisens liv. Inlägget, som kramar om bebisen från sidorna och ser till att huvudet håller sig på rätt plats, tas ut när barnet växer och på så sätt skapas mer sittutrymme för den större bebisen. En funktion som saknas är möjligheten att justera höjden på selens axelremmar. Även om spädbarnsinlägget drar ned remmarna en smula för att bättre passa det minsta barnets axlar, så saknas funktionen att trä om selen, åtminstone manuellt.

Trots att Maxi Cosi Rock inte är det självklara valet för familjen som letar efter det lilla extra, såsom gediget solskydd eller ställbart nackstöd, så är det samtidigt ett babyskydd med alla de viktigaste basfunktionerna och en hög bekvämlighet för det lilla barnet. Det är enkelt både att förstå sig på och bära, och det har inte kompromissat med säkerheten. Också selen är smidig vid spänning och lossning. Sammantaget är Maxi Cosi Rock ett tryggt och prisvärt babyskydd som håller vad det lovar.

Ombonad klädsellätt att bäramycket funktion för pengarna
Kantigt bärhandtagsele som ej kan ändra höjddåligt solskydd

12. Cybex Aton 5

Smidigt babyskydd med funktionell sufflett och slitstark klädsel

Förankringsmetod: Isofixbas Kan babyskyddet bältas fast?: Ja, med bilens trepunktsbälte Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 5 kg Vikt bas: 5,4 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 64x44x58 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 4 lägen Sele: Trepunkts, höjs automatiskt med nackstödet

Cybex Aton 5

Cybex, som kategoriserar sina bilstolar i skalan silver, guld och platinum, kommer med babyskyddet Aton 5 med ett nytillskott i kategorin guld. Mycket hos Aton 5 kommer att vara välbekant för dig som har bekantat dig med föregångaren Aton 4, men den senaste modellen har flera uppdateringar, framförallt inom hur skyddets skal är konstruerat.

Smal passform för ökad säkerhet

Den smidiga suffletten till Aton 5 går att vinkla i fyra olika lägen, ger god täckning över barnets huvud och är dessutom nästintill ljudlös när den fälls upp och ned. Bakom nackstödet hittas en ögla som justerar höjden på den interna selen. Den smalt skålade formen på isofixbasen gör att babyskyddet blir kompakt och det går också bra att få plats med flera stolar i bredd. Däremot kan bälteshållaren skava i sidan på den passagerare som sitter bredvid babyskyddet.

På grund av dess kompakta storlek och smala bredd upptill, är Cybex Aton 5 ett babyskydd som ett större barn riskerar att växa ur tidigt. Samtidigt finns i den smala passformen en säkerhetsaspekt: ju mindre luft mellan barnet och skyddet, desto säkrare är det. Sittställningen på Aton 5 är förhållandevis upprätt, vilket de nyfikna bebisarna uppskattar. Däremot finns en risk att barnets huvud tippar fram när det somnar. Hur vinklingen i slutändan blir beror förstås på bilens säte, så vi rekommenderar att alltid prova babyskyddet i bilen innan det inhandlas.

Mångsidigt babyskydd med bekvämt bärhandtag

Att fästa basen i bilen och babyskyddet i basen är lätt och går smidigt, mycket tack vare de tydliga instruktionerna. Också bärhandtaget får ett högt betyg då det är bekvämt att bära, även om Aton 5 upplevs som åt det tyngre hållet på viktskalan. Klädseln känns slitstark och smutstålig och Aton 5 går att koppla till alla barnvagnar som har adaptrar från Maxi Cosi och BeSafe. Sammanfattningsvis är Cybex Atom 5 ett mångsidigt babyskydd med de viktigaste funktionerna som är lätt att både tycka om och använda.

Vältäckande solskyddbekväm att sitta bredvidenkelt att justera selen efter barnet
Trångt om utrymme i ryggstödet

Allt om babyskydd

Under barnets första tid i livet ska det sitta i ett babyskydd under bilresorna. Babyskydd finns det flera olika varianter av, med mer eller mindre avancerade funktioner och i varierande prisklasser. En del babyskydd bältas fast direkt i bilen med bilbältet, men smidigast är oftast att använda en bas. Det finns både baser som bältas fast och sådana som fästs i bilen med isofix, ett fästsystem som består av två metallfästen som är förankrade i bilens chassi.

Vad är fördelen med en bas?

Fördelen med en bas är att den gör det betydligt enklare att ta i och ur hela babyskyddet, exempelvis om man vill bära barnet i det eller fästa babyskyddet på sin barnvagn. Det är också svårare att montera en bas inkorrekt, vilket gör kombinationen babyskydd + bas till det säkraste alternativet.

Vilka funktioner har ett babyskydd?

Ett babyskydd kan komma med en mängd olika funktioner. Gemensamt för de flesta är att det finns ett bärhandtag, men det kan även finns sufflett, urtagbar dyna, ställbar sele, förlängningsbart ryggstöd med mera. Babyskydd kan finnas med både 3- och 5-punktssele. Ett babyskydd gör att barnet sitter i en mer liggande position än i de efterföljande stolarna, för att inte belasta barnets rygg allt för mycket.

Lyssna på vår intervju med Tommy Pettersson - laboratoriechef på krockbanan vid VTI och Sveriges ledande expert på babyskydd

Lär dig allt om babyskydd i detta avsnitt av Entusiasterna - en podd vi gjort i samarbete med våra vänner på PriceRunner. Intervjun är 17 minuter lång.

Tommy Petersson har en lång yrkeskarriär på VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) och har bland annat varit med och utvecklat Plustestet, ett krocktest som mäter de krafter som barnets nacke utsätts för vid en frontalkrock. För transparensens skull vill vi framhålla att Tommy inte varit involverad i vårt test av babyskydd - det är gjort i egen regi av Bäst-i-test.se.

Därför ska man ha bas till babyskyddet

Den största faran vid en olycka är att barnstolen inte är korrekt monterad. Enligt NTF sitter hela 67 % av barnen i felmonterade bälteskuddar. Även om procentsiffran är bättre för babyskydd är det besvärande att många föräldrar inte tar krocksäkerheten på större allvar.

Hur monteras ett babyskydd utan bas?

Ett babyskydd utan bas monteras med bilens trepunktsbälte. Många tycker att detta är en ganska komplicerad process som dessutom upprepas varje gång man ska sätta in babyskyddet i bilen. Vid en stressad situation finns det risk att man gör fel. Alla monteringsfel med en barnstol kan leda till livsfara.

Det går åt mycket bilbälte för att spänna fast ett babyskydd utan bas. Vid längre användning kan det fullt utdragna bältet ge utmattningsskador åt bältesfjädern. I värsta fall blir den förstörd och hela bältesmekanismen måste bytas. Vissa bilar har för korta trepunktsbälten för att kunna spänna fast babyskyddet utan bas. Exempel på detta är SAAB 9-5, Opel Astra samt Volvo från 90-talet.

Hur monterar man fast basen i bilen?

En bas monteras enkelt, antingen med isofix som ger en mekanisk montering eller med bilens trepunktbälte. Basen blir en mer permanent installation i bilen. Vid bilfärd dockar man helt enkelt babyskyddet i basen. Den enkla monteringen gör också att man kan lyfta ur ett sovande barn ur bilen utan att väcka det.

Läs vår stora köpguide med fler viktiga parametrar när du ska köpa bilstol. Länk till köpguide och alla våra tester av bilstolar

Vanliga frågor om babyskydd

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om babyskydd - hur de fungerar och hur man väljer rätt modell. Det är viktigt att inte enbart utgå ifrån vilket babyskydd som får bäst betyg eller utses till bäst i test, även om det borgar för en viss nivå på kvalitet och funktioner. Det är viktigt att babyskyddet är utvalt för att passa bra med den bild som ska användas och att ens barn kan sitta bekvämt och säkert i babyskyddet.

Hur fäster man ett babyskydd i bilen?

De flesta babyskydd kan antingen bältas fast i bilen eller sättas fast i en ditmonterad bas. Nackdelen med att bälta babyskyddet är att det är vanligt att babyskyddet monteras fel och det är också mer omständligt att sätta i och ta ur babyskyddet ur bilen.

Hur vet funkar det att använda bas till babyskyddet?

Vill man inte bälta fast skyddet direkt i bilen så måste man köpa till en bas. En bas kan antingen fästas med isofix eller med bälte. Vissa baser kan fästas på båda sätt, men oftast är det antingen eller. Att en bas fästs med isofix är mycket vanligare än att den fästs med bälte

Vad är fördelen med att använda babyskydd ihop med en bas?

Risken för felmontering minskar avsevärt om man använder en bas, och ännu mer så om basen fästs i bilen med isofix. Oavsett hur basen är monterad så klickar man sedan bara i babyskyddet i basen. Det gör det till exempel enklare att lyfta ur babyskyddet utan att bebisen vaknar.

Kan jag fästa babyskyddet med bälte i taxin eller i andras bil om jag använder den med bas i min egen bil?

De flesta, men inte alla, babyskydd kan bältas fast direkt i bilen. För enstaka bilresor kan det vara att föredra framför att ta loss basen ur sin egen bil och sätta in den i någon annans. Basen är dessutom ofta tung och mer otymplig att ha med sig på resor.

Hur vet man att man satt fast babyskyddet ordentligt om man använder bältet?

Det viktiga att se till är att bältet är helt åtdraget och att det inte finns något slack kvar. Babyskyddet ska sitta stabilt om du ruckar på det med händerna, men viss rörelse är okej.

Måste jag köpa nytt babyskydd eller basplatta om jag byter bil?

Generellt inte. Om man har en bil med isofixfästen nu och köper en ny bil som också är utrustad med isofix så kan man använda samma isofixbas.

Om man har isofix i sin bil - måste man köpa basplatta då?

Nej, det måste man inte. Men dels är det enklare och snabbare att fästa babyskyddet med bas, dels är det säkrare då risken för felmontering på grund av mänskliga faktorn är minimal om man använder bas. Rekommendationen är att använda bas om man kommer åka bil regelbundet med bebisen.

Hur vet man om det babyskydd man har går att fästa på den barnvagn man valt?

Man får börja i ena eller andra ändan. Antingen köper man vagn först, kollar vilka adaptrar som passar på det chassit och väljer sedan ett babyskydd som är kompatibelt med en passande adapter. Eller så gör man tvärtom och börjar med babyskyddet och ser till att välja en vagn som är kompatibel med den modellen.

Finns det någon särskild modell av babyskydd man ska köpa om man vill använda skyddet på barnvagnen?

Köper man en av de vanligaste modellerna av babyskydd från något av de största märken, Maxi Cosi och BeSafe samt Cybex, så har nästan alla barnvagnsmodeller från de största märkena en passande adapter.

Kan man använda babyskyddets bas till en framtida bilbarnstol eller måste man köpa allt på nytt när babyskyddet är urväxt?

De flesta bilbarnstol fästs direkt i bilen med bälte eller med isofix. Det blir dock allt vanligare med lösningar då ett bilstolsmärke säljer ett kombinationspaket där en bas används först till babyskyddet och sedan till en bakåtvänd bilbarnstol. Sådana lösningar finns från alla de största bilstolstillverkarna.

Vad är fördelen med att köpa ett paket där babyskydd och bilbarnstol kan användas på samma bas?

Det är smidigt. Ofta behöver man dock ändå komplettera med en bältad bilbarnstol att byta till när den bakåtvända stolen som fästs i basen är urvuxen. Detta då bilstolar som fästs med isofix har en lägre maxvikt och kortare användningstid än bilbarnstolar som bältas fast.

Vilken är den säkraste modellen av babyskydd eller bilbarnstol som finns?

Vilken bilstol som är säkrast beror på hur man har tänkt krocka. Samma svar gäller även angående vilken placering i bilen som är säkrast att montera babyskyddet på. Eftersom att ingen vet i förväg hur man kommer krocka så finns det inget rätt eller säkert svar på dessa frågor.

Är alla babyskydd lika säkra?

Givetvis finns det kvalitetsskillnader på olika babyskydd. De absolut billigaste modellerna bör man undvika. Men köper man sitt babyskydd från en av de stora, väletablerade bilstolstillverkarna så är det en mycket bra början.

Hur vet man när babyskyddet är urvuxet?

Man ska sluta använda babyskyddet om barnets huvud sticker upp över kanten eller om barnets vikt överskrider babyskyddets maxvikt. iSizebabyskydd har även en angiven maxlängd. Man ska inte heller använda ett babyskydd där barnet är för stort för att internselen ska sitta korrekt.

När ska man byta från babyskydd till en bakåtvänd bilbarnstol?

Man kan byta till bilbarnstolen när barnet kan sitta själv eller när barnet är stort nog att sitta korrekt i bilbarnstolen. Viktigt är att selens axelremmar kan placeras i höjd med barnets axlar, de får inte sitta för högt. Någon exakt ålder för när man ska byta finns inte.

Är babyskyddet mindre säkert än bilbarnstolen?

Babyskydd är lika säkra som bilbarnstolar, men det är viktigt att byta stol i tid. Enligt Tommy Pettersson, laboratoriechef för krocksäkerhet på VTI, ska bytet ske när barnet kan stabilisera sitt eget huvud eller sitta av sig själv på rumpan. Överkanten på barnets hjässa får inte gå över kanten på babyskyddet.

Är fempunktsbälte i babyskyddet bättre än trepunktsele?

Fempunktsselen i bilstolen minskar risken för att större barn kan krångla sig ur selen och kan därför generellt anses vara snäppet säkrare. Men en trepunktssele i babyskyddet är lika säkert som en fempunktssele. En fördel med trepunktsselen är att man med små bebisar slipper trä in deras armar genom selen.

Hur ska babyskyddets handtag vara positionerat under bilresan?

Läs nog i instruktionsboken för att se vad som rekommenderas för just ditt babyskydd. Det vanligaste är att handtaget ska vara upprätt under bilfärden. Detta för att kunna fungera som en extra stötbåge om man skulle råka ut för en kollision.

Hur vet man att babyskyddet inte är för gammalt?

Babyskydd har en livslängd på 5-7 år. Efter det bedömer tillverkaren att plasten åldrats av tid och användning och därför inte kan ge samma skydd. På undersidan av babyskyddet finns ibland klistermärken eller instämplade klockor som visar skyddets tillverkningsdatum.

Hur åldersbestämmer man et babyskydd som saknar märkning?

En del babyskydd har ingen märkning alls. Finns det då kvitto på när babyskyddet är inköpt så utgår man ifrån det datumet när man räknar ut stolens ålder och kan på så sätt avgöra hur lång kvarstående användningstid är.

Hur ska barnet vara klätt i babyskyddet?

Vid bakåtvänd åkning är det viktigt att selen ligger nära halsen och inte ute på axeln, och att man drar åt selen så hårt det går. Att barnet har tjocka kläder på sig har dock mindre betydelse, även om motsatsen ofta påstås online.

Hur kan man hålla sitt barn varmt i bilen under vintern?

Klä barnet i en tunnare fleece- eller vinteroverall, ha en filt över babyskyddet eller använd en särskild för babyskydd avsedd åkpåse, där selen dras innanför åkpåsen så att den ändå sitter tight runt barnet.

Vad är det för skillnad på babyskydd i olika prisklasser?

Dyra babyskydd har generellt bättre stoppning. Sittdynan är tunn men ändå mjuk att sitta på utan att ge träsmak vid längre bilfärder. Även klädseln är bättre med allmänt högre kvalitet på tyg och sömmar samt en mer slimmad passform mot stolen. Hål i klädseln för bältena och spännet är bättre skyddade för att hindra kräks och mat från att rinna ner i stolen.

Likaså är solskydden av bättre kvalitet, de är tystare och stadigare. Det är oftast också enklare att ändra höjden på axelremmarna i takt med att barnet växer. I stället för att tråckla ur axelband och bälte finns det på dyrare stolar ofta ett reglage där man med ett enkelt handgrepp kan justera höjden.

Dyra babyskydd har generellt bättre och fler förvaringsfack för instruktionsböcker. Det är viktigt att inte dessa slarvas bort ifall stolen ska lånas ut till mor- eller farföräldrar. Just felmontering är den största risken vid en krock. Även om det är helt irrelevant ur säkerhetssynpunkt brukar de flesta även tycka att dyra babyskydd är snyggare än billiga.

De allra billigaste babyskydden bör undvikas, då komponenterna i dessa modeller precis klarar godkännandetestet men inte så mycket mer.

Kan man hyra babyskydd?

En del BB och MVC har babyskydd för uthyrning, likaså erbjuder en del försäkringsbolag möjligheten att leasa bilstol. Att hyra babyskydd är sällan något som tillverkarna rekommenderar då det inte finns några garantier för stolarnas funktion. Ofta saknas relevant kompetens och kontrollerna av babyskydden kan därmed vara bristfällig. Vid vårt besök på VTI i Linköping såg vi med egna ögon att skillnaderna mellan en ny och en krockad stol knappt är märkbara. Stolens förmåga att absorbera krockkrafter kan ändå vara avsevärt försämrad.

Kan man köpa babyskydd begagnat?

Säkerhetsaspekten är främsta anledningen att man inte ska köpa begagnade babyskydd. Även om stolen ser hel ut kan den inre konstruktionen vara förstörd. Köp bara babyskydd av personer du känner väl och som kan garantera att stolen inte har varit med om en olycka. Många tycker att nya babyskydd kostar mycket pengar men om man ställer denna kostnad i relation till hur mycket bilen kostar blir den försumbar i sammanhanget. Ditt barn är värt högsta möjliga säkerhet.

Krocksäkerhet

Vi har inte testat stolarnas säkerhet, däremot är alla babyskydden i testet certifierade i enlighet med E-godkännandet eller enligt den nyare i-Sizeförordningen. Skillnaden mot ett E-godkännande är att i-Sizetesterna utförs med mer avancerade testdockor och även testar bilstolen vid sidokollisioner samt att vissa krav ställs på stolens storlek och hur den monteras i bilen.

Ett babyskydd kan vara godkänt antingen enligt ECE R44/04 eller enligt UN R129 (i-Size), och det måste ha något av dessa godkännande för att få användas i de länder som har antagit dessa reglementen. Att i-Size införts betyder inte att ECE R44/04 inte längre gäller. I och med att babyskyddens krocksäkerhet redan är godkänd är vårt test ett komplement för de parametrar som inte provas av Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, eller dess motsvarigheter i Europa.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss