1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Bästa åkgräsklippare / trädgårdstraktor: 8 modeller i test

ElinaBlom

En åkgräsklippare gör en ganska trist syssla till något av ett nöje. Vi har testat ett antal produkter i segmentet från bland andra Husqvarna och Stiga.

åkgräsklippare bäst i test

åkgräsklippare-bäst-i-test

Så gick det till när vi testade

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi har primärt tittat på tre områden i vår bedömning av åkgräsklipparna:

  • Manöverduglighet: Hur klarar åkgräsklipparen de hinder som dyker upp? Klipper den snabbt en större yta? Och hur bra fungerar den i motlut, medlut, när det dyker upp håligheter, buskar och stenar.

  • Bekvämlighet och handhavande: Är det en svår åkgräsklippare att lära sig att hantera? Sitter man bekvämt? Vad krävs när man ska utföra underhåll på den?

  • Prestandan: Fixar åkgräsklipparen att klippa högt gräs, och hur bra går det egentligen att klippa efter att det har regnat? Hur fort kan man klippa utan att få sämre resultat?

Vi har testat samtliga modeller under en hel sommar, vissa under flera säsonger och då främst de modeller som fått högt betyg. Under testperioden har vi utsatt åkgräsklipparna för mängder av olika typer av gräs och ytor. VI har även tittat både på resultatet efter en klippning och hur det ser ut efter att man använt respektive maskin under längre tid.

Utöver allt det här så har vi även kollat närmare på mängden funktioner, bullernivå, bränsleåtgång, byggkvalitet och smidighet, bland mycket annat. Mot bakgrund av all den här informationen har vi sedan tagit fram ett slutbetyg med åkgräsklipparens prisvärde i åtanke.

Urvalet består av några av de mest populära åkgräsklippare som finns på marknaden. Du hittar priserna på dem på PriceRunner.

Fler bekväma tester

1. Husqvarna Rider 214TC - BÄST I TEST ÅKGRÄSKLIPPARE

Mycket mer än bara en åkgräsklippare– samtidigt utmärkt som just en sådan

Klippning: Höjd 25-75 mm (10 nivåer), Bredd 94 cm. Motor: Briggs & Stratton 12,8 kW bensinmotor (max effekt vid 3100 varv). Tank: 12 liter. Lutning: Max 10 grader. Växellåda: Hydrostatisk. Rattvibration: 2,5 m/s2. Ljud: 83 dB. Vikt: 244 kilo.

Husqvarna R 214TC Med klippaggregat

Den som är i behov av ett multifunktionella fordon för hemmet lär glädjas åt att Husqvarnas Rider 214 TC enkelt kan användas till mängder av andra saker. Den här maskinen har nämligen mängder av tillbehör i form av till exempel ett snöblad och en mossrivare. Så det här är egentligen mycket mer än bara en åkgräsklippare.

När man väl klipper gräs så gör man det hur som helst med ett frontmonterat aggregat. Rider 214 TC styr med bakvagnen och det innebär också att en massa skrymmande delar är förpassade till bakdelen av maskinen, så att man tydligt ser vad man pysslar med över själva arbetsytan.

Det är en väldigt lättnavigerad maskin som inte har några problem med att ta sig runt kring buskage och träd. Man bör dock ha i åtanke att man har det där tämligen stora bakpartiet att hålla reda på, inte minst vid skarpa svängar eller när man backar.

Det är i det närmaste en perfekt klippbredd vi bjuds på. Möjligen skulle man kunna ha synpunkter på att det blir lite struligt att klippa runt rabatter, givet att axelbredden är större än klippaggregatets bredd. Å andra sidan tar man sig väldigt lätt förbi diverse hinder med det här upplägget.

Ett minus noteras för att det saknas stålkastare. Att klippa gräsmatten när solen börjat gå ned blir då lite svårare.

Lätt att rengöra

En av de mer trevliga upptäckterna vi gjort är att klippaggregatet är så oerhört lätt att rengöra . Har man en vattenslang så är saken biff, och det här är ett moment som normalt sett känns betydligt mer tråkigt på grund av krånglig demontering/justering av aggregatet.

Vi måste också berömma komforten, oavsett om man är stor eller liten till växten. Man sitter skönt och alla funktioner kan nås utan att man behöver sträcka på sig nämnvärt. Själva handhavandet blir också väldigt bekvämt med tanke på den hydrostatiska växellådan, som gör det smidigt när man klipper i mer kuperad terräng.

Klippningen är som alltid när det gäller Husqvarnas produkter riktigt imponerande, och trots att det här är är en förhållandevis dyr maskin så kan vi inte göra annat än att utse Husqvarnas Rider 214 TC till bäst i test.

  • Fungerar utmärkt oavsett miljön som ska klippas
  • En bekväm och lätthanterad maskin som även klipper effektivt
  • Plockar hem full pott på alla områden
Lättanvändlättrengjordsnygg klippningbekväm
saknar strålkastareLätt att glömma det otympliga bakpartiet

Prisjämförelse

Jämför alla priser

HUSQVARNA R 214TC Comfort edition Rider inkl. 94 cm klippaggregat ENDAST I BUTIK!

46 000 kr

HUSQVARNA R 214TC Comfort edition

47 900 kr

Åkgräsklippare Husqvarna Rider R 214TC Comfort edition - Just nu: Trimmer på köpet!

49 900 kr

2. Stihl RT 4097 SX - BÄSTA TRAKTORKLIPPAREN

Bekväm, mångfacetterad och ett bra pris

Klippning: Höjd 35-90 mm (8 nivåer) Bredd 95 cm Motor: Briggs & Stratton, 7,2 kW bensinmotor (max effekt vid 3100 varv) Växellåda: Hydrostatisk Ljud: 86 dB Vikt: 197 kilo. Manual: PDF

Stihl RT 4097 SX

Letar man efter en traktor som klipper riktigt snabbt och bra så är Stihl RT 4097 SX ett utmärkt val. Det är dessutom en mångsidig klippare, då den har en dragkrok (något som kan vara till stor hjälp med olika arbeten på tomten).

Den är dessutom smidig att manövrera med sin fina svängradie och tuffa driv. Vi vill också sätta ett plus i kanten för att den har strålkastare och därmed är lätt att använda även i mörkret.

Oerhört bra och snabb klippning

Redan när man sätter sig ned på den välstoppade sitsen så blir det uppenbart att komforten är hög och att man lär förskonas från vibrationer. Vidare är reglagen lättåtkomliga.

När man väl satt igång med klippningen så blir också resultatet riktigt bra. Den här maskinen klipper snabbt och maler ner gräset på ett sätt som gör att man aldrig riktigt saknar mulchingfunktionen (som dock kan köpas till mot ett par hundra kronor extra).

Precis som när det handlar om trädgårdstraktorer rent generellt så har den här klipparen ett centralt placerat aggregat. Det har sina nackdelar, eftersom det blir svårare att nå vissa ytor, och det här är med andra ord en åkgräsklippare som framför allt passar den med en mindre krånglig gräsyta i större format. Har du en brokig skogstomt med mycket träd och rabatter får du gå efter och klippa manuellt.

Några få nackdelar

Det är några småsaker som känns lite irriterande. En är att det är en aning krångligt att få aggregatet i rätt höjdnivå. När det väl sitter rätt så är det å andra sidan höjden lättavläst. Vi har även lite problem med reglaget för att klippa samtidigt som man backar. Det är lite trögt, kort och gott. Och så hade vi gärna sett att det varit en aning enklare att montera ned aggregatet.

Det finns en viktspärr som kan ställa till det för den som väger lätt. Den här spärren går inte att justera och är egentligen avsedd för att traktorn inte ska användas av barn. Inställningen ska vara 35 kilo, men testförarens vikt på 50 kilo var åtminstone på vårt exemplar också för lite.

Det här är hur som helst en prisvärd maskin och man får väldigt mycket traktor för pengarna. Framför allt den som har en mindre komplicerad trädgård att klippa lär uppskatta den här pjäsen.

Fin klippningbekvämmångfacetteradbra kapacitet
Ej mulchingfunktionkrånglande viktspärr och svårt att montera ned aggregatet

3. Husqvarna R 216T AWD - BÄSTA PREMIUMVAL

Det är svårt att hitta en mer kraftfull åkgräsklippare

Klippning: Höjd 25-77 mm (10 steg) Bredd 94 cm. Motor: Briggs & Stratton, 12,8 kW bensinmotor (max effekt vid 3100 varv). Tank: 12 liter. Hastighet: 9,5 km/h. Vikt: 244 kilo. Rattvibration: 2,5 m/s2. Växellåda: Hydrostatisk Maxlutning: 10 grader.

Husqvarna R 216T AWD Utan klippaggregat

Den som är villig att lägga ut lite mer pengar än de flesta på en åkgräsklippare kommer att få svårt att hitta en maskin som slår Husqvarnas R 216T AWD. Man får onekligen en åkgräsklippare som är väldigt komplett. Den är gediget och robust byggd, och har en stark motor. Vidare täcker den många användningsområden och klarar svår terräng.

Tack vare fyrhjulsdriften så är den utmärkt för att dra tunga saker på tomten. Vi testade den bland annat ihop med en pall fylld med kalksten, vilket den problemfritt drog runt på. Man kan nästan frestas att använda den här maskinen istället för en fyrhjuling, om man nu skulle ha båda.

Dessutom klipper den här åkgräsklipparen alldeles utmärkt. Till stora delar så påminner den om upplevelsen att klippa med lillebror 214TC. Precis som den åkgräsklipparen så har R 216T också bakvagnsstyrning, vilket gör det lätt att komma åt precis där man vill. Men det är samma visa här som med lillebror 214TC, det vill säga att man måste passa sig lite med den där ganska klumpiga bakdelen, som ibland tenderar att fara ut och stöta i saker.

Den är förstås mer lättmanövrerad på stora öppna ytor än i slingriga och trånga miljöer, där man får hålla lite mer koll. Vi kan inte anmärka på hastigheten heller. Det här är en oerhört snabb maskin som fixar även större ytor på mycket liten tid.

Fungerar året om

Det spelar ingen roll om temperaturen går ned och det blir svensk ärkevinter, för den här åkgräsklipparen tuffar och går och kan användas till lite av varje även under den kallare delen av året. På så vis är den en utmärkt arbetshäst. Den startar utan protest även när kvicksilvret letat sig långt ned på termometern.

En annan vintersäker aspekt är strålkastarna, som är av kraftfull LED-typ och som gör det mycket smidigt att använda åkgräsklipparen även efter mörkrets infall. Alla har ju inte tid att klippa gräsmatten när solen är uppe.

Den saknar choke, vilket är lite av en befrielse (åtminstone med tanke på att det inte tycks påverka möjligheten att starta den).

Vi noterar också en mycket hög komfort och uppskattar att det är sparsmakat med reglage att hålla reda på. Precis som många moderna bilar så har den justerbar ratt, och att få till en ergonomisk ställning är en enkel sak för både korta och långa.

Att ägna sig åt underhåll och rengöring är hur smidigt som helst, och när det gäller service så har Husqvarna försett R 216T AWD med en liten räknare som visar när det är dags att serva.

Det här är ingen billig maskin, det ska påpekas. Men om man letar efter en produkt i premiumsegmentet så spelar den faktiskt i en helt egen liga. Vill man dessutom ha en maskin som i någon mån kan ersätta även en fyrhjuling som arbetshäst på en gård, ja då finns all anledning att överväga den.

lättanvänd och lättstartadextremt fina terrängegenskaper och mycket starkKlipper väldigt fint
Håll koll på det där stora bakpartiet när du svänger

4. Al-KO Solo T 22-111.7 HDS-A V2

Stark och rejäl men inget för finliraren

Klippning: Höjd 30-88 mm (6 steg) Motor: Briggs & Stratton, 13 kW (max effekt vid 2900 varv) Växellåda: Hydrostatisk Vikt: 234 kilo Hastighet: 9 km/h Ljudnivå: 72,3 dB

AL-KO T 22-111.7 HDS-A V2

Ska det gå snabbt att klippa stora ytor så är det här en lämplig åkgräsklippare att ha med på den korta listan över möjliga kandidater för inköp. Men Al-KO Solo T 22-111.7 HDS-A V2 är inte bara snabb, man sitter även ganska högt och har därför god överblick. Av samma anledning lämpar den sig något sämre för finlir som exempelvis klippning runt buskar. Man ser inte riktigt vad man gör.

Med det inte sagt att den är svårmanövrerad. Vi noterar en mycket responsiv styrning, även att vrida på ratten mycket sparsamt ger tämligen omgående utslag.

Al-KO Solo T 22-111.7 HDS-A V2 är också en mycket kraftfull maskin – tack vare V2-motorn – och den klarar utan problem en äng med lite grövre växtlighet. Däcken ger ett stabilt grepp. Detta är en av de mest kraftfulla modellerna som vi har testat i den här prisklassen, en riktig best.

Trots den kraftfulla motorn slipper vi, tack vare en rejäl plåtram och ett chassi av plast, de värsta vibrationerna. Med tanke på att sätet också erbjuder mycket god komfort så blir det en behaglig åktur att klippa gräsmattan med den här maskinen.

Dragkrok hade varit önskvärt

Med tanke på att den här åkgräsklipparen är så kraftfull och robust så hade det förstås varit trevligt om den hade varit utrustad med dragkrok också. Det går förvisso att köpa till separat, men vi hade gärna sett det som standard. Utan krok är den i huvudsak en åkgräsklippare som lämpar sig väl för lite större ytor. Även bensintanken – som är ovanligt rymlig – är ett argument just för den saken. Det vi främst vill anmärka på är dock ljudnivån, som är högre än genomsnittet. Inte ens när man stänger av aggregatet så är det behagligt utan hörselkåpor.

Bra spridningskön att åka medkraftfull motor
Låter lite väl högtSaknar dragkrok

5. Husqvarna R 112C

Har sina brister men är ändå kraftfull och lättmanövrerad

Klippning: Höjd 25-70 mm (7 steg) Bredd 85 cm Motor: Briggs & Stratton, 6,4 kW (maximal effekt vid 3000 varv) Tank: 4 liter Hastighet: 7 km/h Vikt: 190 kilo Rattvibration: 1,6 m/s2 Växellåda: Hydrostatisk

Husqvarna Rider 112C Med klippaggregat

Här har vi en åkgräsklippare som skiljer sig lite från de övriga vi testat. Dels har den två pedaler istället för en - en pedal för att köra framåt och en för att backa. En smidig lösning som gör det väldigt enkelt att byta riktning.

Husqvarna R 112C driver också mycket bra och har midjestyrning, något som gör att den passar bra för noggrann klippning av lite mer komplicerade ytor. Att den dessutom klarar mot- och medlut och ojämnheter i underlaget bra är ytterligare ett plus, liksom att den klipper fint även om gräset är blött.

Men det finns några nackdelar som vi måste påpeka. Den kanske största gäller ändringen av klipphöjden. Reglaget för detta finns nämligen på framsidan, och man når det inte från sätet utan måste stanna, hoppa av och gå fram och justera klipphöjden. Högst olämpligt. Är man van att justera klipphöjden frekvent under olika delar av klippningen så är det här förstås inte alls särskilt kul. Vi har dessutom bara lyckats hitta fem av de sju utlovade höjdlägena.

Lite haltande konstruktion

Tyvärr får vi konstatera att byggkvalitén lämnar en del i övrigt att önska hos R 112C. En mindre allvarlig detalj är att sitsen är utformad så att det samlas vatten på den efter regnväder, något som man hade kunnat fixa till ganska enkelt genom att till exempel förse sätet med hål eller viss vinkling.

Desto mer allvarligt är problemet med att delar undertill går sönder om man släpper ned aggregatet i marken med för hög hastighet. Under vår testperiod lyckas maskinen förstöra både plastkåpor och remmar på undersidan som en följd av just det här. Husqvarna hade behövt genomföra en förändring av konstruktionen så att den antingen tål att man släpper ned aggregatet snabbt, eller som inte medger att man släpper ned det för snabbt.

De tillhörande plastclips som finns för att låsa saker är dessutom inte av något vidare hög kvalitet, utan de går sönder och är dyra att ersätta. Man får helt enkelt vara ganska försiktig när man använder en R 112C, men om man är duktig på det så får man trots allt en ganska lättnavigerad och smidig maskin. Husqvarna R 112C kan primärt vara något att överväga för den som har en lite mer komplicerad trädgårdsmiljö där det ställs höga krav på manöverduglighet.

Klarar mer komplicerade miljöerliten och behändig
Krångligt att justera klipphöjdbyggkvalitén är diskutabel

6. Stiga Park 220

Lättinställd och lättrengjord

Typ: Bensin (7,4 kW) m hydrostatisk växellåda Hastighet: 9 km/h framåt samt 7 km/h bakåt Tank: 4,2 liter Klippbredd: 850-950 millimeter Decibelnivå: 88 Ytrekommendation: Max 4000 m2

Stiga Park 220 Utan klippaggregat

Den här midjestyrda åkgräsklipparen har en del trevliga egenskaper. Framför allt så är den utrustad med elektronisk höjdinställning, vilket gör det väldigt smidigt att ställa in en optimal position för klippaggregatet. Den är dessutom frontmonterad, något som alltid är att föredra när miljön är lite mer komplicerad. Resultatet är att man slipper efterklippa. Men följsamheten har även ett pris i form av att klippningen lätt blir ojämn.

Vi noterar även att Stiga Park 220 är lite ”tung” när vi ska klippa där det är trångt. Man skulle kunna tänka sig att det här innebär att maskinen lämnar märken i gräsmattan efter hjulen, men så är faktiskt inte fallet. Den har ett bra däckmönster som gör att man undviker den saken effektivt. Vad gäller manöverbarheten i övrigt så är den god till följd av att maskinen har direktstyrning. Svängradien är bra.

Varför Stiga har valt en lösning med bara en halv ratt har vi svårt att förstå. Det gör den här åkgräsklipparen svårmanövrerad på ett sätt som den inte hade behövt vara. Vi vill även anmärka på att den till följd av avståndet mellan knivarna och frontens kant inte klipper allt gräs. Faktum är att den lämna osedvanligt mycket gräs oklippt. Lägg till att den även har det tufft i lutningar och att den slirar betänkligt när vi backar, och man kan inte vara helt nöjd med prestandan. Som om inte det vore nog så är hydrostaten dessutom ryckig och hjulen ganska små.

Vi vill däremot ge ett stort plus i kanten för ljudet. Dels ligger decibelnivån under medel, delger ljudet ganska behagligt. Det brummar mer än det vrålar. Några större störningar i form av vibrationer säker vi inte heller av, och eftersom man sitter bekvämt så går det inte att gnälla på ergonomin. Är man av lite större storlek kan det dock bli problematiskt att komma åt vissa reglage, då låren lätt döljer dem.

Avslutningsvis så kan vi konstatera att det är förhållandevis enkelt att rengöra den här åkgräsklipparen, även om vi gärna hade att att aggregatet kunde vinklas lite mer, så man slipper stå så böjd när man spolar av det.

Låg bränsleförbrukningmidjestyrdelektronisk höjdinställning
Klippningen är inte i toppklasstufft i lutningar

7. MTD Smart RG 145

Passar främst för stora öppna ytor

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 9,1 kW (vid 2800 rpm) Tankvolym: 3,8 l Klipphöjd: 30-95 mm (5 steg) Klippbredd: 107 cm Maxlutning: 10° Vikt: 175 kg Ljudnivå: 82 dB

MTD Smart RG 145

MTD Smart RG 145 är en lågt prissatt åkgräsklippare som vi därmed förväntar oss ska vara ganska enkel i sin utformning - inte så stark kanske, men få, enkla funktioner och ett bra klippresultat. Det vi får är dock något helt annat.

Den är exempelvis inte särskilt enkel att använda. MTD har krånglat till det med en komplicerad uppsättning spakar för att kontrollera åkgräsklipparen. Du reglerar hastigheten, back och neutral med hjälp av pedalen, men sätter maxhastighet och varvtal på två andra spakar. Ställer du exempelvis varvtal på lägsta nivå och hastighet på högsta så blir maskinen slö och motorn riskerar att dö.

Dessutom måste du trycka ned kopplingen varje gång du ska välja ett nytt hastighetsläge. Du kan alltså inte bara dra spaken steglöst. Lösningen känns onödigt tidskrävande och komplicerad.

Generös klippbredd

Att själva konstruktionen är simpel är i linje med våra förväntningar. Dock kan vi tycka att lösningen där MTD monterat fast tanken genom att använda sig av buntband kanske är i enklaste laget även på en budgetmaskin.

Samtidigt är designen på Smart RG 145 i övrigt snygg. Klipparen har en sportig ratt som är komfortabel att hålla i. Sitsen är också bekväm och du sitter ganska rakt. Dessutom har åkgräsklipparen belysning - om än ganska svag sådan. Halkskyddet för fötterna blir tyvärr halt om det blir fuktigt, så du får vara lite försiktig när du kliver på och av.

Vill du justera sitsens läge måste du plocka fram verktyg och lossa skruvar. På andra modeller räcker det att du håller in en spak och för sitsen framåt eller bakåt, så MTD:s lösning på den här punkten känns inte användarvänlig. Däremot sitter tanklock och filter lättillgängligt placerade för påfyllning respektive underhåll. Det är även enkelt att ställa in klipphöjd.

Motorn är stark sett till priset och det framstår som att det är här MTD lagt krutet. Motor orkar med ganska högt gräs och en del sly med bra resultat. Klippbredden är rejäl så klipparen blir tidseffektiv på öppna raksträckor. Den har också liten svängradie.

MTD Smart RG 145 passar dig som har stora, öppna, hinderfria ytor och begränsad budget. Du bör dock ha ganska bra koll på hur motorer fungerar för att löpande hitta rätt inställning i styrka och hastighet.

Rejäl klippbreddskön rattsportig design
Onödigt svåropereradhala halkskydd i fuktbuntbandsspänd tank

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

8. Stiga Tornado 3108 HW

Stark och smidig med brett aggregat

Klippning: Höjd 25-80 mm (7 steg) Bredd 108 cm Motor: Briggs & Stratton, 11,45 kW (max effekt vid 2800 varv) Tank: 6 liter Vikt: 180 kilo Växellåda: Hydrostatisk Maxlutning: 10 grader Övrigt: Dragkrok

Stiga Tornado 3108 HW

Tornado 3108 HW lyser upp i trädgården tack vare sin gula färg och sina smäckra linjer. Lysena framtill gör sitt till designen.

Tyvärr har åkgräsklipparen en ganska liten tank, vilket innebär att du måste fylla på bensin stup i kvarten. En märklig detalj är att tanken enligt specifikationerna ska rymma 6 liter, men vid våra tester lyckades vi inte få i ens en 5-litersdunk. För att se vilken bensinnivå man för tillfället har krävs dessutom att man öppnar huven, något som känns lite budgetmässigt med tanke på hur dyr Tornado 3108 HW faktisk är.

En annan tråkig detalj är att klippningen tenderar att bli ojämn om underlaget är ojämnt. Visst, har man en stor och platt yta som ska klippas så fungerar den utmärkt och gör jobbet förhållandevis kvickt, men det tämligen stora klippaggregatet kommer å andra sidan till korta när marken varierar i höjd. Resultatet blir en inkonsekvent klippning som är ganska uppenbar.

Stark och snabb

Det här är en mycket stark maskin som tack vare att den är utrustad med dragkrok klarar att dra tämligen tunga släp, åtminstone så länge den får jobba på platt underlag. Precis som syskonklipparen 420 P här ovanför så har den dock problem med att den slirar så fort det blir lite lutning. Den som vill slippa det får finna sig i att rengöra däcken ofta och noggrant.

Vi noterar även på minuskontot att stolen ibland låser sig i ett läge, något som beror på viktkontrollspärren, vilket kräver att man sätter sig ned med ganska mycket kraft för att få ned den i höjd.

Ur handhavandesynpunkt är det här annars en helt okej maskin. Att reglera hastigheten går smidigt, liksom att ställa in klipphöjden. Spaken på vänstersidan kan förvisso vara rätt tung, men det innebär också att det i någon mån blir mer barnsäkert. Den här åkgräsklipparen är dessutom mycket snabb att stänga av sig själv om man reser på sig, något som också känns tryggt. Vid ett tillfälle under vårt test kom vi åt gaspedalen när vi skulle kliva av, och det hade kunnat sluta illa om inte den biten hade fungerat.

Traktorns snabbhet gäller tyvärr inte alla situationer. Vi upplever bland annat att den reagerar långsamt när man backar och klipper samtidigt. Gasar man kraftigt med aggregatet nedfällt så dör motorn. Gasar man lite mer försiktigt och ökar långsamt så går det att klippa utan att trycka in knappen som behövs för att klippa i det läget.

Byggkvaliteten kändes initialt godkänd, men efter en säsong började som sagt viktkontrollen i stolen att krångla lite. Vidare fick vi glapp i batteriet och trots att åkgräsklipparen var helt avstängd blinkade lysena framtill.

Det här är primärt en åkgräsklippare som fungerar på stora och relativt platta gräsytor och som en arbetsmaskin för att dra olika saker. Ska man bara klippa gräs så går det att hitta mer prisvärda alternativ. Men på det stora hela så handlar det trots allt om en rätt lättanvänd och balanserad produkt.

Klarar stora ytor snabbt och effektivtMycket stark
Slirar gärnaklipper ojämnt och har för liten bensintankIfrågasatt byggkvalitet

Så skiljer sig de olika åkgräsklippartyperna åt

Aggregatets position är det som avgör vilken typ av åkgräsklippare det handlar om. Och vissa lämpar sig bättre för specifika uppgifter än andra.

Mittmonterad motor (trädgårdstraktor)

Ja, du hör ju på namnet vad det handlar om. Här sitter aggregatet monterat mitt under föraren. Den här typen av åkgräsklippare kallas inte sällan för en trädgårdstraktor. De här maskinerna går ofta att komplettera med till exempel snöblad, gödselspridare och mossrivare. Vanligen finns en dragkrok som kan användas med mindre släp för att köra runt på saker i trädgården.

Frontmonterad motor

De här åkgräsklipparna har antingen midjestyrning eller frontstyrning och kostar oftast lite mer än trädgårdstraktorer. Det man vinner på att lägga lite mer pengar på just de här åkgräsklipparna är att de ger bättre resultat när det handlar om kantklippning runt buskage och träd, och dessutom är de ofta mer lättmanövrerade.

Varför åkgräsklippare?

Det är både jobbigt och tidsödande att hålla en gräsmatta i fint skick. Här sparar man med andra ord in på både tid och ansträngning. Att åkgräsklipparna även kan användas för en rad andra ändamål på tomten är en ren bonus.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss