Vitvaror

Vitvaror

Hårda vitvaror är hushållsmaskiner som hjälper till med vanligt hushållsarbete i det privata hemmet eller inom företags- eller industrisammanhang. Det kan handla om att få hjälp med t.ex. städning eller matlagning. Som regel är vitvaror något större föremål, och drivs av antingen el eller gas. Hårda vitvaror i köket kan vara kylskåp, frys, spisar och diskmaskiner. Tvättmaskiner och torktumlare räknas också till hårdvaror och man hittar dem ofta i badrum eller grovkök.

Det finns specifika krav på elinstallation av hårda vitvaror, vilket begränsar var i ett rum man kan ställa de hårda vitvarorna. Det betyder också att vitvaror som regel är en fast del av egendomen och också följer med hemmet när det säljs.

Om du står inför ett beslut att köpa nya vitvaror så kan det vara värt att sätta sig in i de olika produkternas energiförbrukning. Eftersom de hårda vitvarorna har en lång levnadstid kan det oftast i det långa loppet vara värt att betala lite mer för produkten, och i sin tur spara på elräkningen i många år framöver. EU har infört en energimärkning där du på en skala från A till G kan se hur mycket el de olika produkterna använder. Vitvaror markerade med A har lägst elförbruk, och för kylskåp och frys finns det t.o.m. en A+ och A++-märkning.

Det finns en hel del tillverkare som producerar nästan alla typer av vitvaror. Under de senaste årtiondena har det dykt upp asiatiska vitvaruproducenter. Om du ska köpa vitvaror kan du antingen gå ner till en butik eller så kan du titta på nätbutikerna på internet. Vissa tillverkare säljer direkt från deras egen hemsida, men du kan också titta på återförsäljarnas hemsidor. De flesta märken finns att hitta hos de många förhandlarna runtom i Sverige. Det är minst tio-års-garanti på dina hårda vitvaror.