Internationella butiker
Pris inklusive frakt
Proshop
Utländsk butik. Var uppmärksam på att andra villkor och regler kan gälla.
Pris inkl. frakt2 690 kr
Pris exkl. frakt2 690 kr

En värdig uppföljare

Huawei fortsätter utmana i premiumskiktet. Mate S är lyxmobilen som ska utmana Galaxy S6, LG G4 och de andra bjässarna. Vi har testat den och blivit imponerade.

En av fjolårets mest spännande mobiler var Huaweis Mate 7. Med sina sex tum var den för stor för att vara bekväm, men finishen var i världsklass och fingeravtrycksläsaren en av marknadens bästa. Få hade väntat sig det från ett kinesiskt märke mest känt för att vara billiga.

Ersättaren heter inte Mate 8 utan Mate S och tack och lov har skärmen krymp ned till 5,5 tum, eller marginellt mindre än en Samsung Note. Chassit är fortfarande gjort helt i metall och känns suveränt välbyggt, med snyggt avfrästa kanter och en lätt rundad baksida. Trots att så mycket energi lagts på utseende och finish finns det ändå lucka för externt minneskort – nice!

Snabb på fingret

Fingeravtryckssensorn bakpå ska vara snabbare och mer exakt än tidigare. Det fungerar bra och det kanske bästa med den är att den inte kräver ett tryck på strömknappen först. Fingeravtrycksläsaren har också fått lite nya funktioner. Bland annat kan den användas som selfie-avtryckare och för att dra ned notifierings-gardinen.

Inget “wow”

Mate S har fått en liknande kamera som Huaweis mindre prestandamodell P8. Den är genomgående bra men kan inte riktigt konkurrera med Samsung Galaxy S6 eller LG G4, både vad gäller bilderna och själva kamera-appen.

Kameran filmar också “bara” i full-hd och inte 4k. Det är ingen jättegrej, men i en mobil som ska vara premium behöver prestandan sticka ut lite. Detsamma gäller skärmen, som ”bara” är full-hd. Det finns mobiler som är bättre än Mate S, men de kostar också ett par tusen kronor mer. För dig som vill ha en mobil med lyxkänsla, och kan leva med en bra-men-inte-jättebra kamera, är Mate S en toppenmobil.

Publicerad: 19 september 2015