Test: Möss - Oberoende konsumenttester - PriceRunner
Testpatrullen har testat datormöss

Kloka möss för hem och resa

Testpatrullen sätter nya datormöss på prov.
Bland nyheterna på musmarknaden hittar vi en ny teknik från Microsoft och en mus går att fälla in.

– Jag borde nog byta mus, för jag gillar verkligen Explorern. Passformen är skön, perfekt för långa arbetspass, säger Aleksandar Domazetovski.
– Min favorit är Logitech MX1100. Jag älskar det justerbara scrollhjulet, och musen sitter perfekt i handen, säger Ola Nilsson.
– Arc-musen är snygg och smart att den går att fälla in så att den tar mindre plats i väskan, säger Cia Andersson som reser mycket.
– V550 Nano har en anspråkslös design, men den har grym precision, säger Alexander Olofsson.
JONAS SAHA - Testet publicerat 4 februari 2009
info@pricerunner.com
Logitech MX1100

Logitech MX1100

Betyg 4/5
Stor och riktigt skön mus - sitter perfekt i handen. Två lägen för rullningshjulet. Lasersensorn går att justera för bättre precision eller snabbare pekarrörelse. Indikator för batteristatus. Ytterligare 3 programmeringsbara knappar. Drivs på 2 st AA-batterier. Ej laddningsbar.
Microsoft Explorer Mouse

Microsoft Explorer Mouse

Betyg 4/5
Egenutvecklad teknik somgör attmusen fungerar på de flesta ytor och klarar svåra ytor som granit eller en oputsad parkbänk väldigt bra. Designen är mer ergonomisk än snygg, och de två anpassningsbara knapparna är välplacerade. Laddningsstation ingår. Trådlös räckvidd på 9m.
Logitech V550 Nano

Logitech V550 Nano

Betyg 4/5
Portabel lasermus med traditionell, platt design. Utmärkt precision som ger riktigt bra kontroll. Intressant lösning med dockningsstation som monteras lätt på skärmens ovansida, frågan är hur många som efter frågar en sådan lösning. Passar både höger- och vänsterhänta.
Microsoft Arc Mouse

Microsoft Arc Mouse

Betyg 4/5
Portabel lasermus med intressant design: fäll inmusen när du reser och fäll ut den när du ska använda den. Ytan ger ett bra grepp och den är stabil trots rörliga delar. Passar både höger- och vänsterhänta. Sidoknappen har placerats för långt ifrån tummen. Trådlös räckvidd på 9meter.

Undvik musarm

Musarm innebär värk och stelhet i muskler så som fingrar, handled, arm, axel, nacke och rygg, som du använder i det dagliga arbetet framför datorn. Den vanligaste orsaken till musarm är långvariga och monotont belastade arbetsställningar. Den bästa kuren för att motverka musarm är att variera arbetsställning och att ta en paus ett par gånger om dagen. En paus från datorn bara i ett par minuter för att göra lite stretchövningar kan göra underverk.

Om du redan har musarm eller lätt får värk i lederna kanske den bästa lösningen är att köpa en mus som fungerar för både höger- och vänsterhänta. Dessa är mindre ergonomiskt utformade men om du regelbundet byter hand ett par gånger varje dag är denna metod mer effektiv än en ergonomiskt utformad mus. Det är ovant i början men det tar inte många timmar innan man blir bekväm med arbeta med fel arm.

Ett annat alternativ är att byta ut den traditionella musen mot en annan form av pekdon. Det finns möss som är vertikalt utformade för mer naturlig position för hand och underarm, men också så kallande trackballs och muspennor. På en trackball styr du pekaren genom att snurra på en boll med fingrarna istället för att använda hela armen. Muspennor finns också i några olika utföranden, men den gemensamma nämnaren är att fattningen är samma som på en penna.

Veckans Vinnare!

Logitech MX1100

Logitech MX1100

Betyg 4/5

Senaste testen