Våra experter har testat Buffalo Linkstation Mini

NAS i ett minimalt format

Produktbeteckningar är inte alltid att lita på. Det gäller däremot inte Buffalo Linkstation Mini som verkligen gör skäl för sitt namn. Förbluffande liten och rymmer inte bara en utan två hårddiskar!

Får plats i handen
Linkstation Mini är en liten, söt och vitfärgad (finns också i svart) NAS som får plats i handflatan. För att uppnå det kompakta formatet handlar det om två 2,5-tumsdiskar på 250 Gigabyte vardera. Antingen kör du dem speglade (250 GB totalt), ihopsatta (500 GB totalt) eller helt separat (2 x 250 GB). 2,5-tumsdiskar hittar du vanligtvis i laptops och mer sällan i NAS-enheter. Men ska det vara kompakt, så ska det. Och på köpet får du en riktigt tyst och strömsnål drift.

Lättanvänd och funktionsrik
Linkstation Mini kunde knappast vara enklare att komma igång med. Programvaran fungerar bra och du är igång på någon minut. Administrationsgränssnittet är snyggt och genomarbetat, om än något långsamt vid sidladdningar. Det kunde förstås varit något mer anpassat för nybörjare.

Vi var lite rädda för att prestandan skulle vara i minsta laget med tanke på 2,5-tumsdiskarna och det lilla formatet, men rädslan visade sig vara obefogad. Vi mätte upp en läshastighet för stora filer på 27 MB/s och vid skrivning 19 MB/s.

Funktionaliteten imponerar och här erbjuds allt från vanlig fildelning över Windows nätverk, ftp, webaccess av dina filer, mediaströmning via dlna och Time Machine för Mac OS-användare till en integrerad bittorrent-klient. Och som om inte det vore nog kan den också agera php- och mysql-server.

De Kompakt men fullmatad
Buffalo Linkstation Mini har alla funktioner du kan tänka dig i ett otroligt kompakt utförande. Om du inte behöver mer än 250 Gigabyte speglad nätverkslagring kan det här vara ditt nästa inköp.
Henrik Djurner - Testet publicerat 15 januari 2010
infose@pricerunner.com
positivt
Kompakt, fullmatad med funktionalitet, tyst.
negativt
Inte så stort lagringsutrymme, något dyr per Gigabyte.

  •     Medföljande hårddiskar: 2 x 500 GB eller 2 x 250 GB

  •     Nätverksanslutning: RJ-45 10/100/1000 Mbps

  •     Fildelningsprotokoll: smb, ftp, sftp, webaccess

  •     Mått: 4 * 8,2 * 13,5 cm Vikt: 500 g