PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen
4

En saga om Tokyo

Yakuza 3

Det är mycket snack om japanska RPG nu. Yakuza är oäktingen i genren som har hållt sig under radarn i Europa och USA – trots ett enormt erkännande och stora framgångar i hemlandet.

Ibland krävs det bara helt nya kläder för att omvärlden ska betrakta dig ur ett annat perspektiv. Yakuza är per definition ett högst traditionellt japanskt RPG med random encounters, levelgrinding, städer att besöka samt en uppsjö uppdrag att följa utanför den givna berättelsen. Den stora skillnaden ligger i miljöombytet från sydeuropeisk medeltid till ett modernt Tokyo. Dessutom består huvudrollen av en tyst, kedjerökande och bordellbesökande japansk maffialedare till skillnad från genrens traditionella tonåringar med blått hår och minnesförlust. Huvudpersonen Ryu Kazuma vakar över sin lilla hörna av världen och om du inte samtycker sparkar han in tänderna på dig. Så enkelt är det.

Stilla och dramatiskt

För de flesta är säkert Yakuza en relativt ny bekantskap, trots att de båda tidigare delarna har släppts till PS2 här i Sverige. Spelets manus är skrivit av den i hemlandet mer kända novellförfattaren Masayoshi Yokoyama och skådespelarna tillhör japans toppskikt. Yakuza-serien är berättartung och det märks redan i den 40 minuter långa introfilmen som sammanfattar de tidigare delarna. Jag rekommenderar dig att se den om du ska ha en chans att hänga med i handlingen, men det är värt mödan eftersom Yakuza, tillsammans med Heavy Rain, är de bästa berättelserna på spelmarknaden just nu.

Skådespelarinsatserna är emellanåt det bästa jag sett i spelsammanhang. Tempot i spelet är varierat och långsamt. Med den inledande delen i Okinawas sandstränder till blöta torggator i ett fiktivt Tokyo håller Yakuza dig ständigt nyfiken. Alla delar är varsamt detaljerade med ett generöst antal butiker, minispel och barer. Vissa av minispelen (det finns ungefär 20), som golf, är så engagerande att de kommer att hålla fast dig i timmar.

Striderna sker i random encounters på gatorna när stadens avskum stöter in i dig och påstår något i stil med: “du är ful”, därefter kastas du in i en strid med en eller flera motståndare. Enklet beskrivet är det ganska raka slagsmål i realtid där du får erfarenhetspoäng efter varje strid. Med dessa kan du låsa upp nya förmågor och växa dig starkare med tiden.

Annons

Ett reinkarnerat Shenmue

Sammantaget vilar en osalig ande över serien som inte vill försvinna. När den första delen av Yakuza kom ut förbannade jag SEGA till Hades för att de valde att dissekera alla fantastiska delar av det numera mytomspunna Shenmue till fördel för Yakuza. De minutiöst återgivna butikerna, den otroliga mångfalden i människor på gatan, alla är de raka arv. Nu ser jag förstås att de gjorde rätt. Shenmue kommer alltid att finnas bland oss även om det lever vidare i en annan skepnad.

Det största hjärtat

Yakuza 3 släpptes för över ett år sedan i Japan, och det syns. Om sanningen ska fram ser mycket av spelet ut som ett PS2-spel med nya texturer. SEGA har dessutom inte bemödat sig med engelska rösteskådespelare vilket antagligen kommer att betyda dåliga försäljningssiffror, i alla fall i USA. Fördelen är att vi får chansen att uppleva det utan kassa amerikanska C-skådisar.

Yakuza är ett spel av den gamla skolan med ett stort hjärta och ett fantastiskt manus som ger dig en inblick i japansk vardagskultur. Jag har hört att det finns de som liknar Yakuza med GTA, de vet inte vad de pratar om.

Köp på

En saga om Tokyo

Det är mycket snack om japanska RPG nu. Yakuza är oäktingen i genren som har hållt sig under radarn i Europa och USA – trots ett enormt erkännande och stora framgångar i hemlandet.


4
Vi diggar
  • Gripande manus. Levande miljöer
Vi dissar
  • Föråldrad grafik
Visa kommentarer / Kommentera nu
En saga om Tokyo - Yakuza 3
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17