PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen

Westernromantik

Med tanke på hur bra Vilda Västerns laglösa estetik gör sig på film och tv är det konstigt att så få spel dragit nytta av dess uppenbara dragningskraft. Mörka blickar under slokande hattar, krutrök och vilsna stäpplöpare borde vara vardagsmat för en generation som dagligen reser genom svunna tider för att idka virtuella massmord.

Outlaw 1976 (Arkad, Atari 2600)

Det gamla liret Outlaw imponerar egentligen inte på något sätt, men som historiskt dokument är det en oförglömlig pärla. Outlaw är nämligen western-konceptet destillerat till sin allra renaste form – regelrätta shootouts mellan två laglösa. Arkadspelet från 1976 spelades med ljuspistol, men det är portningen till Atari 2600 vi minns bäst.

Tvåspelarlägets actionspäckade dueller satte såväl fingerfärdighet som tålamod på prov när kopojkarna Billy The Kid (brun) och Pete (rosa) stapplade omkring på den blåa sanden för att pricka varandra i ansiktet. Förmodligen slogs de om en tjej.

Gun.Smoke (NES, 1988)

Gun.Smoke (punkten är viktig av upphovsrättsskäl) släpptes ursprungligen för arkadhallarna, men det var först med den legendariska NES-konverteringen som den stora massan fick upp ögonen för denna vertikalt skrollande shooter i western-tappning.

Till vår stora förtjusning var spelet fullsmockat med allt som hör tidsepoken till i form av lömska banditer, tjocka hästar och dödliga kulregn. Vad Capcom tänkte när de slängde in en ninja som boss på fjärde banan är dock lika outgrundligt som spelets bandesign – att banorna loopas i all oändlighet tills man hittar en wanted-affisch är en tröttsam detalj som många valt att förtränga.

Annons

Visa kommentarer / Kommentera nu
Westernromantik - Spel, Feature
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17