PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Until Dawn

Skräck, splatter och ofrivillig komik

Åtta vänner samlas i en ödslig stuga på ett snötäckt berg. Knappt hinner mörkret lägga sig innan vi förstår att de inte är ensamma.

Har man någon gång sett en Fredagen den 13:e-film så känner man till dramaturgin. Hur den handhållna kameran gluttar på avklädda tonåringar genom immiga fönster, hur stämningen växer med varje ljud och hur man gång på gång vill skrika åt de naiva stackarna att de ska hålla sig till gruppen – inte gå ut själva i mörkret.

untildawn_fastbundna

Döden lurar runt hörnet
På papperet är den superfåniga blandningen av Heavy Rain och valfri tonårs-slasher dömd att misslyckas, men samtidigt finns det någonting märkligt tilldragande med Supermassive Games spel. Den vansinnigt snygga presentationen gör naturligtvis sitt, men framförallt har man hittat en nivå av interaktivitet som faktiskt fungerar. Visst tangerar det gränsen till interaktiv film, men man har i alla fall förstått att delaktighet inte nödvändigtvis behöver betyda tandborstning, matlagning och andra påtvingade vardagssysslor.

Som spelare styr jag samtliga karaktärer under spelets gång och min uppgift är att hålla dem vid liv ända till soluppgången. Ibland räcker det med ett dåligt tajmat knapptryck eller ett förhastat beslut för att jag ska stryka med, medan andra dödsfall föregås av en långt gången oaktsamhet.

untildawn_skummis

Stark inledning
De första timmarna, som präglas av spjuveraktigt kompisbus och gubben-i-lådan-effekter, är snudd på mästerliga i all sin ogenerade smaklöshet. När de utslitna tarmarna och de avhuggna lemmarna gör entré blir det lite tristare – men vid det laget har man redan skapat någon slags hatkärlek till det störiga karaktärgalleriet.

Annons

Efter sju eller åtta timmar har solen gått upp och eftertexterna rullat. Är man riktigt frälst återvänder man såklart för att utforska alla möjligheter, men för de allra flesta kommer äventyret att sluta här.

Info
  • Genre Skräck
  • Format PS4
  • Antal spelare 1
  • Utvecklare Supermassive Games
Dagens bästa priser på Pricerunner
  • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Until Dawn

Åtta vänner samlas i en ödslig stuga på ett snötäckt berg. Knappt hinner mörkret lägga sig innan vi förstår att de inte är ensamma.


4
Vi diggar
  • Presentationen
  • Stämningen
  • Peter Stormare
Vi dissar
  • Ojämn berättelse
  • Få valmöjligheter
Visa kommentarer / Kommentera nu
Until Dawn - Skräck, splatter och ofrivillig komik
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17