PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen
4

The Witness Recension

Pusselspelens svar på Dark Souls

För sju år sedan fick vi det genialiska indiespelet Braid. Sedan dess har spelets upphovsman Jonathan Blow arbetat på en uppföljare. Och man kan knappast anklaga honom för att ha legat på latsidan.

Att försöka upprepa och överträffa Braids unika blandning av plattformsspel och pussel hade knappast varit någon idé. Istället har indiegunstlingen Jonathan Blow valt att grotta ner sig i labyrinter, och kanske framförallt alla former av knep och knåp som någonsin kan rymmas innanför deras fyra ytterväggar.

The Witness släpper av spelaren på en färgglad och fantastisk ö omgiven av ett vidsträckt hav. Här finns en öken, träskmarker, en lummig höstskog, en borg, ett högt berg, vattenfall och märkliga byggnader. Men framförallt finns det paneler. Vart du än går kommer du förr eller senare stöta på en panel, och efter att ha löst en uppgift genom att rita ut rätt färdväg aktiveras en ny panel. Och så håller det på.

the witness island

Utmanar på alla tänkbara sätt

Vid en första anblick är det en besvikelse. Visst är miljöerna vackra, stämningen fridfull och inramningen gåtfull, men när det kommer till själva spelmomenten går tankarna snarare till någonting från smarttelefonernas appbutiker. Och var ska man egentligen börja? Vart ska man gå? Varför ska man bry sig överhuvudtaget?

Men sedan börjar bitarna falla på plats. Jonathan Blow har sagt att han inte vill dumförklara spelaren – och han skojade inte. The Witness utmanar spelaren på alla tänkbara sätt, hela tiden, om och om igen. Som ett Dark Souls för pusselfantaster.

Annons
the witness door

Tänk utanför lådan

Spelet innehåller över 500 pussel och märkligt nog känns det som om varje klurighet introducerar någonting nytt. Ibland handlar det att ringa in figurer, andra gånger handlar det om att separera färger, se mönster eller ta hjälp av omgivningarna. Efter att ha stirrat på samma labyrint i timmar kan det vara bättre att gå någon annanstans, lösa något annat pussel för att återvända med fräsch blick.

För även om det inte alltid känns så finns lösningen rakt framför dina ögon, och när du väl har accepterat den saken – då är du fast.

Info
  • Genre Pussel
  • Format PS4, PC
  • Antal spelare 1
  • Utvecklare Thekla, Inc.

The Witness Recension

För sju år sedan fick vi det genialiska indiespelet Braid. Sedan dess har spelets upphovsman Jonathan Blow arbetat på en uppföljare. Och man kan knappast anklaga honom för att ha legat på latsidan.


4
Vi diggar
  • Nytänkande pussel
  • Mycket att göra
  • Härlig värld
Vi dissar
  • Vissa pussel är roligare än andra
  • Varför ingen musik?
Visa kommentarer / Kommentera nu
The Witness Recension - Pusselspelens svar på Dark Souls
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17