PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen
5

Svansången för Nintendo

The Legend of Zelda: Skyward Sword

Skyward Sword kommer aldrig att skriva om spelhistorien. Det kommer inte att bli lika betydande som Ocarina of Time eller växa till en lika stor ikon som A Link to the Past. Men det kan mycket väl vara det bästa spelet i den legendariska spelserien.

Få spel har ett arv så ståtligt som The Legend of Zelda. Där andra serier upplever formsvackor levererar Nintendo nya klassiker i varje del av den klassiska berättelsen. Grundelementen är alltid de samma, om än varierade efter format – en pojke i gröna kläder måste mot alla odds samla ihop tre delar av en gudomlig kraft för att rädda prinsessan Zelda och besegra mörkrets furste. Så.

Högt ovan molnen finns ett fredligt folk som bor på öar i himlen. Där har de levt i flera hundra år. De tar sig fram på fåglar stora som albatrosser mellan öarna där befolkningen spridit ut sig genom generationer. De berättar om ett land under molnen, men det är myter, folksägner. Ingen tror på dem. Molntäcket är för tjockt för att ta sig igenom så ingen vet säkert om det stämmer. Här bor dagdrömmaren Link. Han tillhör den kungliga skolan för att bli flygande riddare för hovet, men han dyker nästan aldrig upp på föreläsningar eller övningar. Sedan han var barn har han varit vän med Zelda, kungens dotter. Kanske är de mer än vänner.

Vad jag förundras över är hur Nintendo lyckas förnya, förädla och förvalta serien efter varje decennium. Trots sina bekanta beståndsdelar känns Skyward Sword nytt redan de första femton minuterna. Naturligtvis är kontrollen en del av upplevelsen. Men ännu viktigare – atmosfären runt om mig känns ny. Inramningen av den lilla byn jag bor i, med alla dess färgstarka invånare, är full av liv. Det tar inte lång tid innan jag lär känna dem efter att ha sprungit några ärenden åt dem. Runt om i den pittoreska himmelsbyn lever folk sina liv. Vissa öden är tragiska, andra är komiska. Vissa är bara rent – konstiga. Men de målar upp bilden perfekt av en värld med livslust som jag knappt kan vänta till att lära känna.

När Miyamoto visade upp Skyward Sword på E3 för första gången sa han: ”Jag vill att det ska kännas som att leva i en målning av Paul Cezanne”. Nu förstår jag vad han menar. Hela världen känns som om den vore målad i gouache med de klaraste färgerna i paletten. Detaljerna ligger precis mittemellan den tecknade stilen från Wind Waker och den realistiska tappningen i det efterföljande Twilight Princess. Utvecklarna har tagit stor hänsyn till de grafiska begränsningarna i Wii och hittat en visuell stil som snarare lever på sina karaktäristiska personer och sin målande känsla. Sammantaget är Skyward Sword det allra finaste du kan hitta på Wii. Tyvärr så kan jag inte sluta undra hur detta grafiska under hade sett ut på en maskin med lite mera kraft.

Annons

Den stora nyheten är så klart de rörelsebaserade kontrollerna med Wii Motion Plus. Tyvärr är tillsatsen Motion Plus ett krav för att kunna spela och dessvärre ger dig merkostnaden på 200 spänn inte många fördelar i andra spel. Det suger. Men faktum är att 1:1-rörelser i Zelda i övrigt har förändrat min uppfattning om att rörelsekontroller till spel kan vara kul mer än en partykväll framför teven. Link rör sitt svärd exakt efter din Wiimote och hackar, slashar och hugger efter din minsta vink. Fienderna är hyggligt smarta med att förutse dina attacker beroende på hur du håller ditt svärd. Ibland lite för smarta faktiskt, många av dem är riktigt tuffa att ta sig förbi.

Att ens lufta meningar som ”det bästa Zelda någonsin” är riskabelt. Därför att folk inte kommer att vilja tro på dig, de har redan sin favorit i serien. Att därför kora Skyward Sword som toppen av dessa är svårt. Men just nu stämmer det. Jag hoppas att det alltid förblir så. Att det senaste Zelda också är det allra bästa, i resten av mitt liv.

Svansången för Nintendo

Skyward Sword kommer aldrig att skriva om spelhistorien. Det kommer inte att bli lika betydande som Ocarina of Time eller växa till en lika stor ikon som A Link to the Past. Men det kan mycket väl vara det bästa spelet i den legendariska spelserien.


5
Vi diggar
  • Ett fulländat koncept i speldesign
Vi dissar
  • Det är synd att Zelda aldrig får leva ut i full-hd
Visa kommentarer / Kommentera nu
Svansången för Nintendo - The Legend of Zelda: Skyward Sword
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17