PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Traditionell Fighting

Tekken 6

Den anrika spelserien Tekken har sedan den stilbildande tredje delen gått en ganska krokig väg. Efter den obalanserade fyran ryckte Namco upp sig, och när det är dags för en sjätte del har mekaniken finslipats ytterligare.

Som spelrecensent förväntas man ”vara nere” med det mesta och många läsare blir provocerade när man uttrycker någon som helst okunskap. Men seriöst, om jag hade varit blodigt intresserad av fighting hade jag inte suttit här idag. De som tar genren på allvar tenderar nämligen att avskärma sig. Min kompis Daniel till exempel. Han är medlem i en klubb som spelar fightingspel varje onsdag. De samlas i en källarlokal och räknar bildrutor som om det inte fanns någon morgondag, pluggar combos och hånskrattar åt den som spelar utan importerad arkadsticka.

Casual vs hardcore?

Om jag jämför mig själv med dem är jag ingen slagsmålsekvilibrist av rang och jag ska inte sticka under stol med att jag aldrig tilltalats av hyperpimpade 2d-fighters från det tidiga 00-talet. Jag gillar det simplistiska och lite långsamma; det man förstår sig på snabbt men som tar en livstid att bemästra.

Tekken 6 faller mig i smaken och det mesta känns igen. På samma sätt som Capcom uppvisade en hög grad av konservatism i Street Fighter 4 tar Namco det säkra före det osäkra genom att bevara det som gjorde föregångarna bra. Rent kommersiellt är det naturligtvis rätt väg att gå eftersom avancerade system tenderar att göra spelen exkluderande och plågsamt svårtillgängliga.

Trevliga nyheter

Som en extra bonus har vi fått två saker vi alltid drömt om – en svensk fighter (Lars Alexandersson!) och en enspelarkampanj. Kampanjen är långt ifrån perfekt, men att få använda blytunga combos i ett brawlerupplägg är riktigt tillfredsställande – även om den fragmentariskt kitschiga storyn rör sig inom ramarna för vad som blivit rådande praxis i genren.

Annons

Själv har jag riktigt kul med spelet, men min kompis Daniel har ännu roligare. När han har förnedrat mig tio gånger med välriktade fotsulor och brinnande knogar ber jag honom att ta sin förbannade arkadsticka och gå tillbaka till den där källaren där Tekken 6 redan blivit standard.


Traditionell Fighting

Den anrika spelserien Tekken har sedan den stilbildande tredje delen gått en ganska krokig väg. Efter den obalanserade fyran ryckte Namco upp sig, och när det är dags för en sjätte del har mekaniken finslipats ytterligare.


4
Vi diggar
  • Det är ett väl utfört Tekken
Vi dissar
  • Det är svårt för en lekman att se nyheterna
Visa kommentarer / Kommentera nu
Traditionell Fighting - Tekken 6
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17