PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Super Mario Maker

Kreativiteten flödar i svampriket

I år var det 30 år sedan Super Mario Bros släpptes i Japan. Nintendo firar genom att släppa verktygen fria och låta spelarna hålla i taktpinnen.

Gång på gång har spelhistorien visat att bandesign är en konstform som få bemästrar. En halv miljon hemsnickrade banor i Super Mario Maker gör ingenting för att motbevisa påståendet. Vill du ha perfekt bandesign har du inte mycket att hämta. Vill du ha knas, klurigheter och kaos har du kommit helt rätt.

WiiU_MarioMaker

Lättanvänd baneditor
Baneditorn är genomtänkt och lättanvänd. Att använda den för att bygga någonting vettigt är en annan femma. Jag kan inte bränna av solon som Steve Vai bara för att jag lånar hans gitarr och jag kan sannerligen inte bygga banor som Shigeru Miyamoto bara för att jag kan välja block och mynt ur en intuitiv meny.

Men det är kul att försöka. När Marios rörelsemönster sitter i ryggmärgen är det löjligt tillfredsställande att pussla ihop den ena diaboliska prövningen efter den andra – och att sedan se på när en intet ont anande vän tar de första stapplande stegen är oförskämt kul.

WiiU_MarioMakerU

Galna experiment
När jag är nöjd med en bana laddar jag upp den för allmän beskådan. Om den blir stjärnmarkerad tillräckligt många gånger hamnar den på topplistan – men den chansen är beklämmande liten. På topplistan ligger de allra märkligaste och mest experimentella banorna. Gemensamt för dem alla är att deras upphovsmakare verkar ha betydligt mer fritid än jag själv.

Annons

Som tur är behöver man inte investera särskilt mycket tid för att kul tillsammans med Super Mario Maker. Charmen finns där liksom den sprudlande upptäckarlusten och den härliga nostalgin. Däremot kan man ställa sig frågande till varför man har lämnat ute så mycket. Var är tvåspelarläget? Varför går det inte att placera ut checkpoints? Varför kan jag inte länka ihop flera banor till en värld?

Den enda rimliga förklaringen är att Nintendo vill spara någonting till uppföljaren.

Info
  • Genre Platform
  • Format Wii U
  • Antal spelare 1
  • Utvecklare Nintendo EAD Group No. 4
Dagens bästa priser på Pricerunner
  • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Super Mario Maker

I år var det 30 år sedan Super Mario Bros släpptes i Japan. Nintendo firar genom att släppa verktygen fria och låta spelarna hålla i taktpinnen.


4
Vi diggar
  • Över en halv miljon banor
  • Felfri spelmekanik
  • Lättanvänt gränssnitt
Vi dissar
  • Ojämn kvalitet
  • Outnyttjad potential
Visa kommentarer / Kommentera nu
Super Mario Maker - Kreativiteten flödar i svampriket
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17