PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen
2

Bakåtsträvande skräckkliché

Silent Hill: Downpour

En del projekt är dömda att misslyckas och när tjeckiska Vatra Games får förtroendeuppdraget att skaka liv i Konamis urvattnade skräckserie går det föga oväntat käpprätt åt helvete.

Den allmänna uppfattningen är att Silent Hill-spelen har blivit sämre för varje del sedan höjdpunkten Silent Hill 2 och jag är till viss del villig att hålla med. Samtidigt tror jag att det är tiderna som har förändrats, och att det är den styltiga och långsamma överlevnadsskräcken som tappat sin glans – någonting som blir plågsamt uppenbart när jag spelar Silent Hill: Downpour.

Brutal inledning

Den här gången heter den otursamma protagonisten Murphy Pendelton. Spelets brutala inledning, i vilken jag får tillfälle att kniva ihjäl en tjock man i en fängelsedusch, väcker nyfikenhet – men sedan går det bara utför. Under en fångtransport kör bussen av vägen varpå Murphy irrar ut i skogen och hamnar i Silent Hill.

På plats i den mytomspunna skräckstaden handlar det allra mesta om att irra omkring i ett mördande långsamt tempo, detaljstudera kartor, lösa korkade pussel och klubba ner köttiga monster. Ingenting är naturligtvis vad det verkar och snart ställs verklighetsbegreppet på högkant. Gäsp…

Frustrerande problemlösning

Det stora problemet med Silent Hill: Downpour är att Vatra Games inte har haft någon som helst fingertoppskänsla när det kommer till tempot. Problemlösningen är frustrerande och det är inte sällan jag kör fast bara för att jag inte har missat någon viktig detalj i det grötiga mörkret.

Annons

En gång i tiden var Silent Hill ett vuxet och fräscht alternativ till en Resident Evil-serie på tomgång, men idag går det inte att blunda för hur vansinnigt gammalmodig och bakåtsträvande spelserien känns.

Baksidestexten säger att det inte går att fly från rädslan och tortyren, men det går ju alldeles utmärkt. Det är bara att stänga av och spela någonting annat.

Bakåtsträvande skräckkliché

En del projekt är dömda att misslyckas och när tjeckiska Vatra Games får förtroendeuppdraget att skaka liv i Konamis urvattnade skräckserie går det föga oväntat käpprätt åt helvete.


2
Vi diggar
  • Mysig atmosfär
  • Tät stämning
Vi dissar
  • Spelet känns 10 år gammal
Visa kommentarer / Kommentera nu
Bakåtsträvande skräckkliché - Silent Hill: Downpour
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17