PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Trist soppa på fina råvaror

New Super Mario Bros 2

I höst får vi inte mindre än två sidskrollande spel med den akrobatiska tjockisen Mario i huvudrollen. Ska du bara spela ett av dem gör du bäst i att vänta.

När New Super Mario Bros 2 utannonserades tidigare i år fick det ett ganska ljummet bemötande. Fansen anklagade Nintendo för att vara slapphänta och oinspirerade som gjorde en regelrätt uppföljare, men för mig har suffixet ”2” aldrig varit något problem.

Tvärt om tycker jag att Marios allra största stunder har handlat om uppföljare. I det japanska masochistliret Super Mario Bros 2 och kanske framförallt i Super Mario Galaxy 2 kunde utvecklarna, utan att ödsla tid och kraft på grundarbetet, fokusera helhjärtat på att kanalisera ytterligare kreativitet och lekfullhet i jakten på perfekt speldesign.

Magin är som bortblåst

Med facit i hand kan jag konstatera att forumtrollen hade rätt. Hoppandet, springandet och flygandet är naturligtvis felfritt, men när jag efter några ynka timmar har spöat slutbossen med 43 extraliv tillgodo inser jag inte bara att spelet är på tok för lätt, utan också att den patenterade Mariomagin är som bortblåst. Var är de minnesvärda bossarna? De fantasifulla världarna? De diaboliskt precisionskrävande plattsformshoppen?

Visst kan man förlänga speltiden genom att leta upp de tre stjärnmynten som gömmer sig på varje bana och låsa upp alla bonusvärldar – men när bandesignen inte är vad den borde är det varken kul eller särskilt belönande.

Annons

Inflation i Svampriket

En betydande skillnad gentemot tidigare spel är att man lagt ett stort fokus på myntsamlande. Guldmynten finns överallt och efter att ha tagit en speciell guldblomma kan Mario trolla fram ännu fler. Målet är tydligen att samla en miljon mynt, men man får aldrig någon vettig förklaring till varför man skulle vilja lägga ner orimligt många timmar på uppgiften. Att belöningen sedan är ett regelrätt hån mot spelaren får gimmicken att framstå som direkt konstig.

Frågan man ställer sig är hur Nintendo kan svärta ner ett av sina starkaste varumärken genom att klämma ur sig ett slappt och halvhjärtat Mariospel? Med största sannolikhet ligger svaret i att de har lagt all sin energi på New Super Mario Bros U, spelet som ska sälja den kommande spelkonsolen Wii U senare i höst.

Som plåster på såren väntar vi oss ett regelrätt mästerverk.

Trist soppa på fina råvaror

I höst får vi inte mindre än två sidskrollande spel med den akrobatiska tjockisen Mario i huvudrollen. Ska du bara spela ett av dem gör du bäst i att vänta.


3
Vi diggar
  • Spelmekaniken
  • Presentationen
  • Mario!
Vi dissar
  • Oinspirerat
  • Slarvig bandesign
  • Myntsamlandet
Visa kommentarer / Kommentera nu
Trist soppa på fina råvaror - New Super Mario Bros 2
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17