PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen
4

En pretentiös ormgrop

Metal Gear Solid HD Collection

Intresset för högupplösta konverteringar av lågupplösta spel har verkligen eskalerat den sista tiden. Det är lätt att anklaga utgivarna för att vara slapphänta och pengahungriga, men då fansen får vad de vill ha behöver det inte vara något fel i det.

Fel blir det däremot när utvecklarna inte anstränger sig. Skräckexemplet är naturligtvis Marios jubileumsbox där man helt sonika lagt det snart 20 år gamla Super Mario Allstars på en Wii-skiva och hoppats på det bästa.

Vad det beträffar Hideo Kojimas anrika Metal Gear-serie har man behandlat källmaterialet respektfullt genom att göra spelen minst lika läckra som man gärna vill minnas att de var en gång i tiden. Solid Snakes inledande svanhopp från George Washington Bridge ger med andra ord fortfarande upphov till rysningar, men är det inte någonting som saknas?

Det bästa spelet saknas

Normalt sett tycker jag inte att man ska recensera spel för vad de inte är, men när det kommer till samlingsutgåvor kan det i allra högsta grad vara befogat. Den stora bristen i Metal Gear Solid HD Collection är nämligen att det bästa och på många sätt viktigaste spelet i serien saknas. Eftersom det är tre spel avbildade på boxen vill man gärna tro att Metal Gear Solid är med, men istället får vi Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, Metal Gear Solid 3: Snake Eater och en konvertering av PSP-spelet Metal Gear Solid: Peace Walker. Det sistnämnda är ett kul tillskott, men det går inte att skaka av sig känslan av att ha köpt ett greatest hits-album där de största singlarna saknas.

Förklaringen ligger naturligtvis i att det är betydligt svårare att konvertera Playstation-spel än Playstation 2-spel, men med tanke på att man redan hottat upp den stilbildande ettan i Gamecubespelet Metal Gear Solid: Twin Snakes borde det inte ha varit omöjligt.

Annons

En narrativ mardröm

Så, är det värt att köpa Metal Gear Solid HD Collection? Svaret är både ja och nej. Det är väldigt mycket spel för pengarna, men å andra sidan utgörs en stor del av tiden åt timmeslånga codec-samtal, flimriga diabildsvisningar och kvasifilosofiska utläggningar.

Kojimas totala avsaknad av känsla för tempo känns inte särskilt 2012, men med det sagt går det inte att blunda för seriens kvaliteter. De fantasifulla bossarna är fortfarande några av spelhistoriens mest genomarbetade, produktionsvärdena är fortfarande fenomenala och att smyga upp bakom patrullerande soldater kommer alltid att vara nervpirrande.

Är du en nytillkommen spelare bör du dock leta upp Metal Gear Solid först, för ingen kommer att göra det åt dig.

En pretentiös ormgrop

Intresset för högupplösta konverteringar av lågupplösta spel har verkligen eskalerat den sista tiden. Det är lätt att anklaga utgivarna för att vara slapphänta och pengahungriga, men då fansen får vad de vill ha behöver det inte vara något fel i det.


4
Vi diggar
  • Ett prisvärt stycke spelhistoria
Vi dissar
  • Varför saknas Metal Gear Solid?
Visa kommentarer / Kommentera nu
En pretentiös ormgrop - Metal Gear Solid HD Collection
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17