PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen
5

Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain

Episkt äventyr får värdig avslutning

Hideo Kojimas monumentala livsverk Metal Gear har förmodligen inte gått någon gamer förbi. Vissa har tagit till sig spelen med manisk frenesi och kommer ihåg varenda galen twist och mentalt störd karaktär. Kojimas anhängare är många och trogna.

Tillhör du den kategorin har du åtskilliga både nostalgiska och förvånade timmar framför dig, ofta med munnen vidöppen och hakan i knät. Tillhör du istället de mindre insatta – frukta ej, detta är fortfarande ett av de bästa spelen i år.

Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain avslutar en 28:årig svit och är något så ovanligt som ett krigsspel som inte på något sätt förskönar kriget eller försöker få spelaren att känna sig tuff av fel anledning. The Phantom Pain försöker visa hur krig, makt och pengar kan förstöra såväl den enskilda människan som organisationer och länder.

mgsv_hast

Ett fönster mot Kojimas mardrömmar
För att undvika konkreta spoilers håller jag mig till abstrakta formuleringar, vilket i det här fallet i princip är så konkret det går att bli. Det här är ett livsverk av en konstnär som vill berätta någonting om världen vi lever i – exakt vad är upp till betraktaren, men det är en intressant och skrämmande betraktelse.

De första nittio minuterna av The Phantom Pain är minst sagt förvirrande, på ett bra men aningen obehagligt sätt. Det är omöjligt att säga om det som pågår framför ögonen är ett hjärnspöke eller protagonistens verklighet, och den ovissheten är fantastisk.

Annons
Metal-Gear-Solid-5--The-Phantom-Pain_sikte

Att synas eller inte synas
Det finns lika många sätt att gå igenom ett uppdrag som det finns spelare och ingenting är rätt eller fel. Du kan storma in i ett läger med kulorna sprutandes ur alla dina vapen, eller du kan smyga runt och kartlägga varenda centimeter av terrängen. Du kan ta med en partner eller jobba helt själv. Friheten är förlösande och spänningen olidlig.

Metal-Gear-Solid-5--The-Phantom-Pain_eldman

En bokstavlig sandlåda
De inledande timmarna av The Phantom Pain kan sammanfattas med ett ord: Sand. Sedan börjar miljöerna att ta en mer varierande form samtidigt som din hemmabas, Mother Base, fungerar som en trygg tillflyktsort. Det är också här The Phantom Pain hittar sitt strategiska djup. Allt du hittar på dina uppdrag, även fiendesoldater, kan skickas hem till Mother Base och där användas till precis det du vill. Nya vapen, uppgraderingar, smarta prylar eller utbyggnader? Du väljer själv.

Det finns så många anledningar varför du måste spela Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain. Jag tänker inte fortsätta rabbla upp dem här. Detta är det bästa spelet i den här genren, förmodligen ett av de bästa spelen i år. Obligatorisk närvaro på Mother Base i höst.

Info
  • Genre Action
  • Format PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, PC
  • Antal spelare 1
  • Utvecklare Kojima Productions
Dagens bästa priser på Pricerunner
  • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain

Hideo Kojimas monumentala livsverk Metal Gear har förmodligen inte gått någon gamer förbi. Vissa har tagit till sig spelen med manisk frenesi och kommer ihåg varenda galen twist och mentalt störd karaktär. Kojimas anhängare är många och trogna.


5
Vi diggar
  • Hideo Kojimas vansinniga vision
  • Pulsen i slutet av varje uppdrag
Vi dissar
  • Ibland enformiga uppdragsupplägg
  • Att detta är slutet
Visa kommentarer / Kommentera nu
Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain - Episkt äventyr får värdig avslutning
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17