PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Lightning Returns: Final Fantasy 13

Den stora finalen

När Square Enix påkostade Final Fantasy 13-trilogi går mot sitt slut förväntar vi oss en storslagen final som med pompa och ståt ska ge serien upprättelse.

Nu är sagan slut. Efter att mer eller mindre tvångsmässigt ha tillbringat närmare 150 timmar tillsammans med Lightning, Snow, Serah och de andra docknyllena i Square Enix rollspelsvärld kan jag inte göra annat än ge ifrån mig en djup suck. Jaha, så det var alltså det här allting skulle leda fram till?

Jag borde å andra sidan inte vara överraskad. Om det är någonting Square Enix har varit konsekventa med under de senaste fyra åren så är det att inte infria våra förväntningar. För varje del de har försökt laga har en annan fallit sönder, och när jag nu återvänder en sista gång finns det bara skärvor kvar.

ffxiii_battle

Ödesmättat tema
Det börjar lovande. Den tystlåtna hjältinnan Lightning vaknar upp ur en 500 år lång kristallsömn för att på uppdrag av Gud rädda så många människosjälar som möjligt innan världen går under. I jämförelse med de tidigare spelen känns premissen förbluffande jordnära och det går inte att klaga på det ödesmättade temat.

Vad man däremot kan klaga på är det faktum att världen kommer att gå under. Spelet går nämligen på tid, och idén med konstant tidspress i ett rollspel blir inte mindre vansinnig för att man äntligen har övergett det linjära korridorspringandet till förmån för en stor och öppen värld. Hjärtat säger utforska. Hjärnan säger skynda på.

Annons
ffXIII_mushrooms

Tramsiga uppdrag
Lightning har ett visst antal dagar på sig att utföra en handfull huvuduppdrag, men genom att rädda människosjälar kan hon förhala apokalypsen med några ytterligare dagar. Detta gör hon naturligtvis genom att… springa ärenden åt folk!

Jo tack, när domedagen närmar sig är det hög tid att leta efter bortsprungna husdjur, hjälpa misslyckade butiksägare att få snurr på affärerna, återförena kärlekspar, plocka svamp och ge klädtips till jonglörer.

Själva idén med att utföra tidsödande sidouppdrag för att vinna mer tid för att kunna utföra fler tidsödande sidouppdrag är absurd i sig, och det blir inte roligare för att Lightning själv verkar vara fullständigt nonchalant inför sitt gudomliga uppdrag.

ffxiii_chocobo

Ett pärlband av dåliga beslut
Det inkonsekventa och motsägelsefulla präglar hela spelet, och ibland känns det nästan som om Square Enix har gjort en sport av klämma minst en rutten idé för varje bra idé:

 • Världen är stor och intressant, men du har inte tid att utforska den.
 • Undergångstemat är mörkt och allvarligt, men uppdragen är skrattretande alldagliga.
 • Lightning är en tuff och sammanbiten hjältinna, men du får extra hälsopoäng om du klär henne i bikini och lustig hatt.
 • Kära återseenden radas upp, men alla karaktärer är intetsägande skuggor av sina forna jag.
 • Det fartfyllda stridssystemet är det bästa någonsin, men när du inte längre belönas med erfarenhetspoäng känns striderna onödiga.

Därmed inte sagt att du inte kommer att ha kul tillsammans med Lightning Returns: Final Fantasy 13. Personligen har jag kommit att förknippa hela serien med skamfull njutning, och på något plan lyckas även avslutningen greppa tag i mig.

Problemet är att en liten bit av mig dör varje gång jag tänker på hur bra det borde ha varit.

Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Lightning Returns: Final Fantasy 13

När Square Enix påkostade Final Fantasy 13-trilogi går mot sitt slut förväntar vi oss en storslagen final som med pompa och ståt ska ge serien upprättelse.


3
Vi diggar
 • Spännande värld
 • Bra stridssystem
 • Högt omspelningsvärde
 • Utmanande
Vi dissar
 • Ojämn presentation
 • Konstant tidspress
 • Trista sidouppdrag
 • Flummigt berättande
Visa kommentarer / Kommentera nu
Lightning Returns: Final Fantasy 13 - Den stora finalen
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17