PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Killzone: Shadow Fall

Snyggt men sömnigt

Skuggorna faller, överallt och hela tiden. När holländarna på Guerilla Games får i uppdrag att visa vad Playstation 4 går för är det ljuseffekter som står högst upp på dagordningen. Det är synd, för det borde ha varit ”nytänkande”.

Killzone-spelen har aldrig varit felfria, men när den färgglada Halo-serien stod på sin topp var deras råa svärta ett kittlande alternativ. Den krigsdrabbade planeten Helghan var ett olycksbådande hopkok av ansiktslös fascistestetik och sliten betong, och när Helghast-soldaternas orange ögon brann i mörkret var stämningen oslagbar.

killzone_pistol

Tvål och rengöringsmedel
I Killzone: Shadow Fall möter vi samma soldater, men den här gången får linsöverstrålningen deras ögon att smetas ut i långa horisontella streck. När de kommer nära löper de ljusstarka strecken tvärs över skärmen – som om det hade varit något sjukt partyspel baserat på dansleken limbo och att min uppgift hade varit att med krökt rygg ta mig under ribborna.

Helghast-ögonen är inte det enda som lyser så att blickfånget förvandlas till ett plockepinn av prålig luminans. Allting ska glänsa, blända, reflektera och lysa – och det rimmar såklart illa med seriens skitiga arv. Istället för smuts och mörker får vi en glassig uppvisning av nytvättade golv och transparenta fasader. Det luktar mer tvål och rengöringsmedel än vad det luktar svett och krutrök, om man säger så.

Läs även: Halo 4 – Början på en ny era

Annons
killzone_maskingevär

En öppnare värld
Nu undrar du säkert varför jag har ägnat flera textsjok på att berätta om det visuella när jag hade kunnat berätta om spelets handling, men sanningen är att den är så jädrans dålig att jag allra hest låter bli. En pojke ser sin pappa dödas i strid och när han växer upp… nej, det går inte.

Desto roligare är det att prata om de spelmässiga nyheterna. Den mest betydelsefulla är att man har öppnat upp bandesignen och att det numera finns mer än ett håll att gå åt. När de ibland storslagna striderna visar sig från sin bästa sida känns det som ett snilledrag – men när jag, i brist på tydliga mål och vägvisare, irrar omkring i blindo känns det mindre lyckat.

killzone_omladdning

Bockar av klichéerna
En annan nyhet den svävande robotkompisen Owl som på kommando kan attackera fiender, skapa skyddande energisköldar och hacka datorer. Roboten är ett kul tillskott, men den lyckas inte maskera det faktum att Killzone: Shadow Fall i grund och botten är ett väldigt slätstruket och ointressant spel.

Som generisk förstapersonsskjutare är det godkänt, och om du vill ha ett spel som visar vad din nya konsol kan prestera rent grafiskt så är det Killzone: Shadow Fall som gäller – men mer än så är det inte.

Läs även: Battlefield 4 – Bombastiskt men förutsägbart

Dagens bästa priser på Pricerunner
  • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Killzone: Shadow Fall

Skuggorna faller, överallt och hela tiden. När holländarna på Guerilla Games får i uppdrag att visa vad Playstation 4 går för är det ljuseffekter som står högst upp på dagordningen. Det är synd, för det borde ha varit ”nytänkande”.


3
Vi diggar
  • Läcker grafik
  • Stabil mekanik
  • Omväxlande miljöer
Vi dissar
  • Bakåtsträvande
  • Frustrerande
  • Oinspirerat
Visa kommentarer / Kommentera nu
Killzone: Shadow Fall - Snyggt men sömnigt
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17