PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Lekfullt!

Just Cause 2

Vad är det egentligen med oss svenskar och änterhakar? I fjol stiftade vi bekantskap med Grins bioniska variant och nu är det dags för Avalanche att visa vad de går för.

När sandlådeskjutaren Just Cause släpptes 2006 passerade det ganska obemärkt. När det vankas uppföljare är hypen allt mer påtaglig och även om jag inte är ett fan av sandlådespel i allmänhet kan jag inte låta bli att dras med.

Öriket Panau där lek möter allvar

Spelets inledande uppdrag är inte särskilt upphetsande, men så fort jag får tillträde till diktator Baby Panays örike Panau kan jag inte låta bli att tappa hakan.  Världen Avalanche målar upp är verkligen imponerande – inte minst på det tekniska planet. Spelets hjälte Rico har närmare 100 kvadratkilometer av soldränkta stränder, djupa sund och snötäckta toppar till sitt förfogande. När man inser att man kan ta sig precis vart som helst om man bara har tid och lust känns ”Draw distance” som ett förlegat uttryck.

Det första jag gör är att jag sätter mig i en fräsig motorbåt för att styra rakt ut mot en avlägsen ö – två timmar senare har jag kapat en helikopter, hoppat från en motorcykel till en bil och till motorcykel igen, sprängt en fabrik, hoppat fallskärm från en bergstopp och släpat en bikinitjej bakom min bil (samtidigt som jag själv stod på taket och kastade granater på motorcyklister). Sällan har jag haft så kul i ett spel, och då har jag inte ens börjat hänge mig åt de konventionella uppdragen. Det är med stor glädje jag inser att det slentrianmässiga ”busandet” faktiskt är en del av uppdragsstrukturen och om det bara hade funnits online co-op hade upplevelsen varit helt oslagbar!

Användbara leksaker

Förutom den sedvanliga vapenarsenalen är Rico utrustad med en änterhake och ett obegränsat lager av fallskärmar. Möjligheterna är verkligen oändliga. Genom att haka sig fast i vegetationen kan han förflytta sig snabbt och smidigt, men han kan lika gärna använda haken för att få de fientliga soldaterna att tappa fotfästet (eller skicka upp dem i luften, hängandes under en helikopter). Kontrollen fungerar för det mesta, men visst hänger svordomarna i luften när man flyger all världens väg för att man hakat fast i ”fel” sak.

Annons

Vid sidan av allt experimenterande bjuds det på lite väl många oinspirerade uppdrag (döda, eskortera, förstör), en story som lämnar mycket att önska och ett genomgående pinsamt röstskådespeleri. Men när det är såhär kul att bara springa runt och bara leka känns allt annat sekundärt.

Lekfullt!

Vad är det egentligen med oss svenskar och änterhakar? I fjol stiftade vi bekantskap med Grins bioniska variant och nu är det dags för Avalanche att visa vad de går för.


4
Vi diggar
  • Friheten! Naturen! Änterhaken!
Vi dissar
  • Karaktärerna! Uppdragen! Storyn!
Visa kommentarer / Kommentera nu
Lekfullt! - Just Cause 2
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17