PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen
4

I skuggan av ett brott

L.A. Noire

Med hjälp av 400 skådespelare, 32 ansiktskameror och en beundransvärd känsla för tidsmarkörer ska australiensiska Team Bondi ge 40-talets Los Angeles ett ansikte.

[dropcap]V[/dropcap]älkommen till en värld av klanderfritt strukna kostymer, regnvåt asfalt och korrumperade snutar. En värld i skuggan av den blomstrande filmindustrin, långt innan CSI gjorde brottsplatsundersökningen till en högteknologisk balett av DNA-strängar, ballistik och kristallklara provrör.

I rollen som den rakryggade polisen Cole Phelps ger jag mig ut i natten för att undersöka ett brott. I en mörk gränd, inramad av polistejp och nyfikna kvällsflanerare ligger mordoffret, och nu är det upp till mig att hitta mördaren.

Att lösa ett brott
L.A. Noire kan i det närmaste beskrivas som en blandning mellan Heavy Rain, Grand Theft Auto och Police Quest. Det har det narrativa drivet från David Cages melodram, den öppna staden från Rockstars kassako och den juridiska metodiken från Sierras spel. Kombinationen kan låta pretentiös, men resultatet imponerar.

Det första steget i min utredning är att leta efter ledtrådar under ledning av vibrationer i handkontrollen och orkestrala detaljer i den förträffligt stämningsfulla musiken. Jag plockar upp en cigarettfimp, detaljstuderar den och avfärdar den som skräp. Jag plockar upp en revolver, vänder på den och antecknar serienumret. De relevanta ledtrådarna samlas i en behändig anteckningsbok för att vid ett senare tillfälle fungera som bevisföring i de efterföljande förhören.

Annons

Imponerande skådespelare
Det är i förhören L.A. Noire kommer till sin rätt, mycket tack vare en teknik som fångar skådespelarnas ansiktsrörelser med en oöverträffad detaljrikedom. Jag är övertygad om att tekniken kommer att förfinas i framtiden, men det är ett steg i rätt riktning och en stor triumf för spelmediet.

Under förhören använder jag min magkänsla tillsammans med handfasta bevis för att bedöma sanningshalten i de påståenden som kastas i mitt ansikte. En flackande blick och en särdeles lömsk min får mig att betvivla den sörjande änkans intentioner, ställa henne mot väggen och lägga fram mina bevis.

Utöver det tjugotal brott som utgör huvudstoryn dyker det upp mängder av sidouppdrag under resans gång. Allt som oftast börjar de med ett larm på polisradion och slutar med skottlossningar, gisslansituationer och biljakter. I övrigt är tempot förvånansvärt lågt.

Eldstriderna, biljakterna och handgemängen lider av vissa kontrollproblem, men eftersom de är få till antalet är det ingenting som stör helhetsupplevelsen nämnvärt. Att man blir erbjuden att hoppa över en actionsekvens efter att ha misslyckats några gånger vittnar om att Team Bondi gett dem lägsta prioritet.

En levande stad
Team Bondis tolkning av Los Angeles är verkligen trovärdig. Efter att ha semestrat i staden flera gångar känner jag igen såväl gator som hus och sevärdheter. Om det inte hade varit för den skramliga spårvagnstrafiken, den subtila jazzmusiken och avsaknaden av skyskrapor hade scenerierna likväl kunnat vara hämtade ur mitt arkiv av semesterbilder.

Att det inte finns särskilt mycket att göra i staden ser jag som en fördel eftersom allt fokus läggs på storyn. Att jag inte kan dra min pistol eller meja ner civila ger spelet den konsekventa helhet som Grand Theft Auto-serien alltid har saknat.

En av de stora överraskningarna med L.A. Noire är att det är betydligt längre än andra spel i genren. De första uppdragen avklaras i en hisnande fart, men snart blir utredningarna allt mer omfattande. Historier vävs ihop, tillsynes små detaljer hamnar i nytt ljus och lojaliteter sätt på spel.

Att upprepa samma procedur med brottsplatsundersökning, förhör och upplösning blir aningen repetitivt, men tack vare de välavvägda tempoväxlingarna och den fängslande storyn blir det aldrig tråkigt.

I skuggan av ett brott

Med hjälp av 400 skådespelare, 32 ansiktskameror och en beundransvärd känsla för tidsmarkörer ska australiensiska Team Bondi ge 40-talets Los Angeles ett ansikte.


4
Vi diggar
  • Skådespelet
  • storyn och staden.
Vi dissar
  • Aningen repetitivt
  • kontrollen
Visa kommentarer / Kommentera nu
I skuggan av ett brott - L.A. Noire
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17