PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen
5

Smäller högre än väntat

Gears of War 3

Sagan om Marcus Fenix och hans anabolaknaprande soldatpolare är så nära slutet att man kan känna på det. Känslan av att ”det är nu det gäller” genomsyrar varje ångestvrål, varje kameraåkning och varje skottsalva. Gears of War 3 är här för att sätta punkt.

[dropcap]J[/dropcap]ag klandrar inte Epic Games för att de har tröttnat på serien och vill gå vidare. Det är ingen hemlighet att den tredje delen i grund och botten är samma sak en gång till och handen på hjärtat började spelmekaniken kännas uttjatad redan förra gången. Men Epic har ett äss i rockärmen – en fet jävla explosion.

Gears of War på steroider

Det har gått två år sedan sist och COG-gänget slappar på ett hangarfartyg i väntan på bättre tider. Men så en dag får den biffiga bandanabäraren Marcus veta att hans far lever, och att han dessutom sitter på lösningen som ska rädda världen.

Snart står den nya fienderasen Lambent som spön i backen samtidigt som Marcus skriker ”kill that bitch!” och tömmer ett magasin i ett formlöst vidunder med sprattlande tentakler. Ordningen är återställd.

Redan i spelets inledning häpnar jag över hur mycket snyggare allting har blivit. Inte nog med att ljussättningen är helt fenomenal – hela spelet utstrålar en självsäkerhet som placerar det i den absoluta toppen. När tropiska miljöer avlöses av undervattensvärldar och karga ökenlandskap är det svårt att förstå hur man kunde ha överseende med den gråbruna färgskala som definierade det första spelet.

Annons

Vad det beträffar spelmekaniken känns det allra mesta igen, sånär som några kreativa tillskott i vapenarsenalen. Det handlar fortfarande om att huka sig bakom skydd, tajma sina omladdningar och bearbeta fiendernas svaga punkter. Med andra ord bör man hoppa på den tuffare svårighetsgraden direkt om man spelat de tidigare delarna.

Uppmuntrar till omspel

Gears of War-spelens onlineläge liknar inte någonting annat och om man har fastnat för de tidigare spelen ser jag ingen anledning att inte byta upp sig. Gears of War 3 bjuder på lite mer av allt.

Horde-läget, där man i grupp (co-op för fyra spelare!) tar sig an horder av fiender är uppgraderat och slipat till perfektion medan Beast Mode vänder på steken och låter spelaren hoppa in i allehanda oknytt. Vidare finns det mängder av färdigheter, vapen och karaktärer att låsa upp.

Känner man för att göra återbesök i kampanjen kommer man att gilla Arcade-läget som tillåter spelaren att håva in poäng på bästa Bulletstorm-manér.

Med facit i hand har Epic gjort det enda rätta. De har gjort samma spel en gång till, men samtidigt sett till att göra det så spektakulärt, varierat och fartfyllt att de tidigare delarna bleknar i jämförelse. De hade inte kunnat upprepa bedriften en gång till, men Gears of War 3 är en värdig avslutning på en av 2000-talets viktigaste spelserier.

Smäller högre än väntat

Sagan om Marcus Fenix och hans anabolaknaprande soldatpolare är så nära slutet att man kan känna på det. Känslan av att ”det är nu det gäller” genomsyrar varje ångestvrål, varje kameraåkning och varje skottsalva. Gears of War 3 är här för att sätta punkt.


5
Vi diggar
  • Unikt flerspelarläge Blytung action Bländande vackert
Vi dissar
  • Tunn story Få nyheter Aningen repetitivt
Visa kommentarer / Kommentera nu
Smäller högre än väntat - Gears of War 3
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17