PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Final Fantasy 10/10-2 HD Remaster

Har åldrats som ett fint vin

För tolv år sedan berättade Square en sanslös historia om sju tappra hjältar och deras kamp mot en flygande blåval. Tål den att berättas en gång till? Javisst!

Oinspirerade hd-uppdateringar har vi fått många av de senaste åren, och med spretiga Final Fantasy 13 färskt i minnet var jag måttligt sugen på att återupptäcka spelet som på många sätt kom att markera Squares övergång från sagomystik till skämskuddepanik.

Men jag behöver inte ta många steg i den ljumna Zanarkand-kvällen för att inse att min oro är obefogad. 2002 var det lätt att klanka ner på det usla röstskådespeleriet, på Tetsuya Nomuras kitschiga karaktärsdesign och på det spretiga manuset – tolv är senare är det renaste rollspelsguld.

ffx-2_battle

Vackrare än någonsin
Och det handlar inte bara om nostalgi. Styltiga animationer och uttryckslösa blickar skvallrar om att spelen har några år på nacken, men övergången till hd har verkligen gjort underverk med Spiras tropiska grönska. Är man dessutom van vid den slöa pal-konverteringen från 2002 är det som natt och dag.

Hjälten Tidus är fortfarande en fåntratt av guds nåde, men Final Fantasy 10 är en ensembleföreställning och att återse karaktärer som Auron, Kimahri och Lulu värmer i hjärtat. Det nonsenfilosofiska flummet finns där, men det går inte att blunda för att deras gemensamma kamp mot den stora ondskan är både storslagen och engagerande, vilket man inte direkt kan säga om seriens senare delar.

Annons
ffx_tidus

Reliker från förr
Medan många äldre rollspel kräver tålamod och dåraktig hängivelse är Final Fantasy 10 en fröjd att spela – om man orkar med slumpgenererade strider. 2002 var de oförberedda avbrotten en svårrubbad genrekonvention, men idag har vi sett bättre lösningar. Ett annat litet klagomål är att det inte går att trycka förbi mellansekvenserna, vilket är irriterande när man behöver spela om samma parti flera gånger.

Skivan innehåller även den lättsammare uppföljaren Final Fantasy 10-2. Men även om även det visar sig vara en underskattad rollspelspärla råder det inga tvivel om att huvudrätten heter Final Fantasy 10. Och rygga inte tillbaka bara för att det har några år på nacken. Likt ett fint vin det bara blivit bättre med åren.

Läs även: Lightning Returns: Final Fantasy 13 – Den stora finalen

Dagens bästa priser på Pricerunner
  • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Final Fantasy 10/10-2 HD Remaster

För tolv år sedan berättade Square en sanslös historia om sju tappra hjältar och deras kamp mot en flygande blåval. Tål den att berättas en gång till? Javisst!


4
Vi diggar
  • Underbar presentation
  • Känns modernt
  • Bra musik
  • Storslaget äventyr
Vi dissar
  • Ojämn svårighetsgrad
  • Slumpstrider
Visa kommentarer / Kommentera nu
Final Fantasy 10/10-2 HD Remaster - Har åldrats som ett fint vin
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17