PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Dead Space 2

Jag går genom en ödslig korridor. Den heta ångan pressas genom trasiga ventiler, ljuset flimrar och någonstans, snett bakom mig faller en stålbalk mot marken, en oväntad kakofoni som får mig att snurra ett halvt varv och höja min Plasma Cutter. Ingenting där. Tryckande tystnad.

[dropcap]T[/dropcap]rots att jag i nästa ögonblick får en svallvåg av haltande Necromorpher över mig och att korridoren sömlöst förvandlas till en grotesk uppvisning i söndertrasat kött är det tystnaden jag bär med mig. Det är så jag vill minnas Dead Space – en av 2008 års stora överraskningar.

När den tystlåtne rymdingenjören Isaac vaknar upp tre år senare för att i nästa stund fly hals över huvud från blodtörstiga bestar inser jag att den minnesvärda tystnaden är på väg att ersättas av hysteriska skrik, bombastiska explosioner och ostig dialog.

Stämningsfull design
Trots att den subtila skräcken började kännas slentrian redan för tre år sedan är Dead Space 2 en förbättring i alla avseenden. Berättelsen har blivit mer personlig, det lågmälda tempot har skruvats upp och de påkostade filmsekvenserna avlöser varandra i bästa Uncharted-anda. Ur ett tekniskt perspektiv är det snudd på fulländat med sina dynamiska ljuseffekter och sin oöverträffade ljudbild. Man behöver inte ha en särskilt utmärkande rymdfetisch för att njuta av den läckra designen när rymdstationen The Sprawl uppvisar en imponerande bredd av skolgårdar, kyrkor och shoppingcenter, vackert sammanlänkade i en dunkel labyrint av kallt stål.

Välbekant mekanik
Målande beskrivningar till trots handlar Dead Space 2 mer än något annat om att slakta intergalaktiskt avskum och den som gillade ettan kan dra en lättnadens suck. Actionmekaniken är så gott som oförändrad och när jag återigen går lös med min högteknologiska verktygslåda står de avhuggna lemmarna som spön i backen. Ammunition är en ständig bristvara, och att kapa benen på en Necromorph för att i nästa ögonblick stampa sönder dess krälande överkropp blir snart en standardlösning för den som vill överleva. Det är kul men känns ganska tradigt efter tio timmar.

Annons

Det lagbaserade flerspelarläget, vars främsta inspirationskälla stavas Left 4 Dead, känns mest påklistrat och även om det är kittlande att få axla rollen som köttigt monster faller det ganska platt. Nog om det.

Om Dead Space var en fasansfull överraskning i paritet med ett mjältbrandsimpregnerat brev på posten är Dead Space 2 ett efterlängtat lönekuvert. Jag vet på ett ungefär vad jag kommer att få, och jag gillar det.

Dead Space 2

Jag går genom en ödslig korridor. Den heta ångan pressas genom trasiga ventiler, ljuset flimrar och någonstans, snett bakom mig faller en stålbalk mot marken, en oväntad kakofoni som får mig att snurra ett halvt varv och höja min Plasma Cutter. Ingenting där. Tryckande tystnad.


4
Vi diggar
  • Förstklassig ljuddesign Stämningsfulla miljöer Kul stridssytem
Vi dissar
  • Inte särskilt varierat Få bossar Oengagerade story
Visa kommentarer / Kommentera nu
Dead Space 2 -
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17