PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen
5

Ett omtumlande litet mästerverk

Catherine

Catherine eller Katherine? Det är frågan som kastas i mitt ansikte när japanska rollspelsveteranerna Atlus målar upp spelhistoriens stilsäkraste triangeldrama.

Vincent är 32 år gammal. Han har inga pengar att tala om, kvällarna tillbringar han på den lokala puben och nu börjar hans flickvän Katherine prata om att ta deras förhållande till nästa nivå. Suck.

En kväll träffar han den barnsliga Catherine – en 22-årig blondin med stora ögon vars enda mål i livet tycks vara att fnittra förföriskt och trycka upp sina runda bröst i ansiktet på honom.

Samma natt börjar mardrömmarna.

En spelbar 30-årskris

Spelet Catherine kan brytas ner i tre olika moment.

Annons

Först har vi filmsekvenserna som driver berättelsen framåt. De är snyggt tecknade och dialogen är bra. Ibland pågår de lite för länge, men ofta rör det sig bara om några minuter.

Sedan har vi puben där jag kan gå omkring och prata med mina vänner, supa bort min ångest och spela arkadspel. Då och då får jag sms från mina två kärleksintressen och då är det upp till mig att antingen uppmuntra eller avspisa dem. Mina val påverkar naturligtvis händelseutvecklingen.

Den tredje stöttepelaren är pusselmomentet som äger rum i Vincents mardrömmar. Förenklat handlar det om att flytta omkring lådor för att forma trappor, vilket kan vara ganska knivigt när man är jagad av undertryckta rädslor i form av skrikande spädbarn och psykotiska flickvänner i brudslöja.

Ibland är det frustrerande svårt, men det är alltid kul.

Skuld, ångest och svartsjuka

På förhand var jag orolig för att Catherine skulle kännas splittrat, men när jag plötsligt tycker att lådpussel känns som en fullt logisk metafor för skuld, ångest och svartsjuka är det bara att inse att Atlus har gjort ett kanonjobb med att binda ihop helheten.

Efter nio timmar har jag sett ett av spelets åtta slut men eftersom jag inte känner mig ett dugg bekväm med Vincents öde bestämmer jag mig för att spela ett varv till.

Den här gången ska jag vara tydligare med mina känslor.

Köp på

Ett omtumlande litet mästerverk

Catherine eller Katherine? Det är frågan som kastas i mitt ansikte när japanska rollspelsveteranerna Atlus målar upp spelhistoriens stilsäkraste triangeldrama.


5
Vi diggar
  • Pusselmekaniken
  • Unik helhetsupplevelse
Vi dissar
  • Den ojämna svårighetsgraden
Visa kommentarer / Kommentera nu
Ett omtumlande litet mästerverk - Catherine
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17