PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen
5

Världens bästa actionspel

Bayonetta

Bayonetta är actionspelet som sätter ribban för alla kommande tillskott i actiongenren. Det är spelet som får God of War att kännas som ett Happy Meal med äppelpaj.

Först ska sägas att Bayonetta inte kommer att falla alla i smaken. Precis som  Pulp Fiction var en film som endast filmnördar kunde uppskatta till fullo är Bayonetta ett spel för nördiga gamers som kan sin spelhistoria. Det är inte ett spel för den som eftersöker realism, mörker och brutalt våld – snarare handlar det om ett distanserat, högoktanigt tokvåld iklätt dansande combos, glitterpaljetter och Frank Sinatras ”Fly Me To the Moon”. Som ett ”No More Heroes” på speed.

En modern häxa
Huvudpersonen Bayonetta är den sista i en klan av häxor som sedan tidernas begynnelse stridit och hållit balansen mellan gott och ont i världen. Av okänd anledning blir hon fängslad i 500 år på botten av en sjö, dömd att inte minnas sin bakgrund. Nu jobbar hon som en slags prisjägare på jakt efter sina förlorade minnen.

Trots att manuset är lagom ostigt fungerar det utmärkt som bakgrund för att presentera de olika actionscenerna som följer varandra i ett andlöst tempo genom hela spelet. Jag menar det verkligen när jag säger att tempot rasar rakt igenom. Till och med laddningstiderna är aktiva då man får  tillfälle att öva sina combos likt en dojo. Och tro mig, du kommer att vilja träna på dina attacker.

Välkommen våldsbalett
Vid första anblick känns Bayonetta väldigt bekant. I grunden är uppbyggnaden densamma som i ”Devil May Cry” och ”Ninja Gaiden”, men istället för att försöka krysta fram någonting nytt förfinar Bayonetta arvet i nästan alla detaljer. Som helhet är det större, tajtare och svulstigare än sina kompisar.

Annons

Kontrollen består grundläggande av en knapp vardera för slag, sparkar och hopp. Du har även en knapp till den nya funktionen ”Witch time”, som är Platinum Games egen version av ”Bullet time”. Witch time saktar ner tiden när du undviker en fiendeattack i allra sista sekund. När tiden står stilla har du chansen att flytta dig till precis rätt läge för att ösa ur dig en massiv attack! Allt eftersom svårighetsgraden ökar blir denna rörelse helt avgörande för att ta dig vidare i spelet. Till din hjälp har du även en enorm arsenal av attacker som baseras på dina händer och fötter – alltså fyra platser att placera vapen på. Alla vapen kan uppgraderas och utökas efter eget tycke. Till skillnad från liknande spel bygger systemet i Bayonetta på att du ska hitta din egen spelstil utifrån de alternativ som bjuds.

Fullmatad design
Banorna är klassiskt uppbyggda. De är linjära och snabba och de tar dig till vackra platser som soldränkta katedraler och pittoreska sydeuropeiska byar. Ofta inleds banorna med lite småfiender som bryts av med en eller ett par bossar, men oj vilka bossar! De som i vanliga spel skulle duga fint som sista bossar avverkas inom loppet av en timme i Bayonetta. Bli dessutom inte förvånad om du måste möta fyra eller fem av dem på samma bana samtidigt som hela städer bokstavligen rasar runt dina fötter. Det är här jag börjar se storheten med Bayonetta. Trots att hela världen faller omkring mig, trots att jag undviker fyra eldklot, en boss och tretton lakejer samtidigt så har jag alltid full kontroll – inte bara kontroll, jag är skitcool.

Slutligen är Bayonetta en välkoreograferad digital utlösning. Det är ett guilty pleasure som inte alltid är helt politiskt korrekt. Bayonetta balanserar på gränslandet mellan det geniala och det pinsamma.

Världens bästa actionspel

Bayonetta är actionspelet som sätter ribban för alla kommande tillskott i actiongenren. Det är spelet som får God of War att kännas som ett Happy Meal med äppelpaj.


5
Vi diggar
  • Kontrollen är genialisk
Vi dissar
  • Svårighetsgraden är ibland lite för låg
Visa kommentarer / Kommentera nu
Världens bästa actionspel - Bayonetta
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17