PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen

Att vara tjej och gamer

Det här med att vara tjej och intresserad av den digitala världen är tydligen väldigt speciellt. Eller?

Jag älskar att spela och spela in musik, se på film, spela tv-spel, läsa om nya internettjänster som är på gång och tekniken och tankarna bakom lyckade projekt som Spotify. Jag är ingen stjärna på ljudteknik, blir rastlös när jag ser pretentiösa storfilmer och är väldigt kräsen när det gäller vilka tv-spel jag lägger ner min tid på. Men intresset finns alltid där och när jag väl hittar något jag gillar blir jag bra på det. Jag lär mig om det. Hittar knepen. Satsar hårt. Som med allt annat i livet man tycker är roligt.

Jag är bra på att spela Guitar Hero till exempel. Speciellt 3. Jag kan inte riktigt kalla mig expert eftersom jag inte varvat spelet eller klarat den genomsvåra ”Through the fire and flames” än, men jag är vass på solot i ”One”. Det är den nivån jag ligger på. ”Helt ok” enligt mig. ”Jättebra för att vara tjej!” säger många andra glatt. Det är såklart ganska irriterande att ta emot den här typen av komplimanger och jag orkar verkligen inte leva upp till den där bilden av en superhäftig och seriös gamertjej i pösiga byxor och förutsägbar, men klassisk, Super Mario-tröja. Måste jag det? Måste jag bete mig och klä mig som en man och skryta om hur tufft det är att jag har ett intresse vars område är dominerat av män? Måste alla förvänta sig att jag också tycker det är coolt att jag är tjej och Guitar Hero-spelare samtidigt? Var det meningen att jag skulle börja snusa, dricka folköl direkt ur burken och sätta upp planscher från GTA IV på väggen (kort sagt; ge upp min kvinnlighet) den dagen jag satte ”Cliffs of dover” första gången också?

Alltså, jag tar gärna emot komplimanger om mitt Guitar Hero-spelande. Det är inte det. Jag är ju faktiskt bättre än de flesta jag känner. Jag vann en Ipod Nano tack vare mina skills. Men vad jag verkligen kan vara utan är överdrivna komplimanger följt av ”… och det är så häftigt eftersom du är tjej!”. För så himla bra är jag inte. Och även om någon nu skulle tycka att jag är så ofantligt duktig, så är det ju bara rent förödande för spelglädjen att nämna att jag är tjej. Det tar död på alla sagda komplimanger. Så onödig fakta. Vad fyller det för syfte? Det är ungefär som när någon säger ”Vad intressant eftersom det är ett jobb för kvinnor!” till en kille som pluggar till sjuksköterska. Inte så kul för honom och helt oväsentligt. Att han sticker millimetertjocka nålar i människor och vet precis hur man gör om någons luftrör täpps igen är det ingen som bryr sig om. Precis som ingen bryr sig om att diskutera själva spelet med mig, utan bara det faktum att jag är tjej och spelar.

Samma visa är det när det kommer upp att jag spelar musik. Vi har gått in i ett nytt decennium nu. Att tjata om hur fruktansvärt speciellt det är att tjejer arbetar inom och är intresserade av den digitala världen är så 2009. Kom med något nytt.

Annons

Visa kommentarer / Kommentera nu
Att vara tjej och gamer - Spel, Feature
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17