PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Ett välbehövt miljöombyte

Assassin’s Creed 3

Med en ny spelmotor i bakfickan är Ubisoft tillbaka för att med svällande ambitioner och vansinnigt självförtroende ge sitt historiska lönnmördarepos en värdig avslutning.

Assassin’s Creed-spelen har alltid brottats med problem i form av repetitiva uppdrag, styltig kontroll och flummig story. Men samtidigt har vi inte kunnat låta bli att förtrollas av de levande städerna och den historiska förankringen. I seriens tredje del har den nutida protagonisten Desmonds mentala släktforskning fört honom till 1700-talets Nordamerika.

Trög men ambitiös inledning
Ett tydligt exempel på Ubisofts smått bisarra ambitionsnivå är spelets långsamma inledning under vilken vi får stifta bekantskap med en ganska ointressant man i tidstypiskt trekantig hatt. Det lönnmördas lite, det åks lite fartyg och det avverkas några generiska uppdrag i den ganska ointressanta staden Boston. Det känns väl helt okej, men jag kan inte låta bli att undra när den tuffa killen som svingar tomahawkyxor på spelkonvolutet ska dyka upp.

Det tar faktiskt flera timmar innan jag får stifta bekantskap med den hämndlystna urinvånaren Connor och i samma ögonblick antar spelet en helt annan karaktär.

När jag plötsligt får möjligheten att utforska den gigantiska vildmarken, klättra i träd, gillra snaror, brottas med björnar, skjuta pilbåge och sno skinnet från småvilt inser jag att den inledande biten bara handlade om exposition. Modigt Ubisoft, men om jag inte hade varit spelrecensent hade jag kanske stängt av och vad hade ni sagt då?

Annons

Imponerande detaljrikedom
Att år passerar, snö faller och karaktärer åldras ger spelet en oerhört episk känsla och det märks att Ubisoft inte har sparat på utvecklingsbudgeten. Balansen mellan städer och landsbyggd hanteras med bravur och världen upphör aldrig att fascinera. Detaljrikedomen är svindlande och för den som är intresserad av tiden kring den amerikanska revolutionen är det en guldgruva.

Det enda negativa jag kan säga om presentationen är att bilduppdateringen inte är den bästa (vi spelade på Playstation 3) och att spelet dras med oroväckande många buggar.

Slapphänt spelmekanik
Assassin’s Creed 3 är verkligen smockfullt av potentiella sidosysslor och fantastisk atmosfär. Problemen uppstår när jag ska utföra uppdragen och följa handlingen.

Det är tydligt att man har ansträngt sig för att göra striderna mer följsamma, men det är mycket att hålla reda på och responsen är ganska dålig. När Connor med lätthet kan övermanna och slakta ett dussin soldater känns det inte helt motiverat att lura på takåsarna, och när jag ändå tvingas agera i lönndom mynnar det ofta ut i frustrerande många försök på grund av oförutsägbar AI och dålig speldesign. Att eliminera mänskliga motståndare i flerspelarläget fungerar desto bättre och så länge alla spelare är införstådda med att vi inte spelar Call of Duty är det både djupt och underhållande.

Assassin’s Creed 3 är otroligt påkostat, otroligt långt och otroligt storslaget. Om det bara hade varit otroligt kul att spela så hade det varit en fullträff.

Ett välbehövt miljöombyte

Med en ny spelmotor i bakfickan är Ubisoft tillbaka för att med svällande ambitioner och vansinnigt självförtroende ge sitt historiska lönnmördarepos en värdig avslutning.


4
Vi diggar
  • Ambitionsnivån
  • Vildmarken
  • Presentationen
  • Flerspelarläget
Vi dissar
  • Striderna
  • Smygandet
  • Ojämnt
Visa kommentarer / Kommentera nu
Ett välbehövt miljöombyte - Assassin’s Creed 3
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17