PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen

Vem är Tony Leung?

Tony Leung är skådespelaren som du antagligen inte visste att du älskade. I sitt hemland Kina är han en stjärna som saknar motstycke, och det är inte utan grunder som han bär smeknamnet “Asiens Clark Gable”. Under sin karriär har han jobbat med de största regissörerna från öst, och Leung är en återkommande favorit hos både John Woo och Kinas mest intressanta regissör, Wong Kar Wai.

Tystlåten och blygsam har Tony Leung lyckats ta sig ända upp till toppen på den asiatiska stjärnhimlen. Karriären startade tidigt på nittiotalet när han axlade en av huvudrollerna i den klassiska och stilbildande actionrökaren “Hard Boiled” under regi av John Woo. Leung spelade där en samvetsplågad yrkesmördare mot Hong Konglegenden Chow Yun-Fat på den vita duken. Leung har de senaste åren tagit sig an allt mer tyngre roller som samtliga gett honom priser från internationella filmfestivaler. Än så länge har vi inte sett honom i någon engelsktalande roll, men det är antagligen endast en tidsfråga.

In the mood for love (2000)
En av världens absolut vackraste filmer, regisserad av Wong Kar Wai och fotograferad av Christofer Doyle. Leung spelar en tillbakadragen och stillsam tidningssättare på mitten av 50-talet. Han inleder ett komplicerat förhållande med sin granne (Maggie Chung) efter att de båda upptäckt att deras respektive är otrogna med varandra. Leung fick skåderspelarpriset i Cannes år 2000 för denna roll.

Infernal Affairs (2003)
Tillsammans med Andy Lau gjorde han huvudrollen i filmen som kom att stå som förlaga till Martin Scorseses hårdkokta “The Departed”. Tyvärr gör inte Leonardo DiCaprio ett alls lika intressant porträtt av polisen på fel sida lagen. Leung fick flera priser för rollen.

Chunking Express (1994)
Episodfilm bestående av två delar. Leung spelar den patrullerande polisen “663” som har det svårt att komma över en förlorad kärlek. Efter ett par år som stamkund i en livsmedelsbutik börjar en av de arbetande tjejerna intressera sig för polisen. Hon bryter sig in i hans lägenhet med jämna mellanrum för att med små hushållsingrepp gör honom lyckligare utan att han märker det. Återigen I regi av Wong Kar Wai.

Annons

Visa kommentarer / Kommentera nu
Vem är Tony Leung? - Film, Feature
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17