PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen

Valhalla Rising

Mads Mikkelsen släntrar in tillsammans med Nicolas Winding Refn i pressloungen på Göteborg Filmfestival. De danska vännerna känner varandra sedan länge och deras karriärer tog fart med den första Pusher-filmen (1996). Nu är de här för att lansera Valhalla Rising och de verkar påfallande nervösa för hur filmen ska tas emot.

I backspegeln

Mads Mikkelsen får sitt genombrott med Pusher och varvar därefter internationella storfilmer med smalare dansk film. Störst publik når Mikkelsen som skurken Le Chiffre i Bondfilmen Casino Royal.

Nicolas Winding Refn betraktas vid genombrottet med Pusher som ett ungt geni. Han har sedan dess gjort internationell film med varierat resultat. Feer X floppade rejält, medan förra årets Bronson blev en hyllad succé. Winding Refn gör ömsom inkomstbringande publikfilmer för att sedan skapa lågbudget independentrullar. Hans filmbolag har vid ett par tillfällen gått i konkurs. Filmerna är utpräglat våldsamma och som manusförfattare och regissör åtnjuter han stor respekt.

Både Mads Mikkelsen och Nicolas Winding Refn anses vara en del av det danska filmundret.

Mental science fiction

Den senaste skapelsen heter Valhalla Rising. Filmen utspelar sig i fornnordisk vikingatid och tilldrar sig i en karg och kall natur. Slaven och vikingagladiatorn One Eye (Mikkelsen) lyckas fly ur sin fångenskap och slår följe med en grupp kristna missionärer. Tillsammans påbörjar de en resa till det heliga landet men slutdestinationen blir inte vad de tänkt sig. I Valhalla Rising kommer det traditionella berättandet i andra hand och istället handlar det mer om ett visuellt flöde. Inspirationen är i hämtad från japanska samurajfilmer och spaghetti western snarare än från isländska vikingafilmer. Winding Refn väljer att beteckna filmen som mental science fiction.

Annons

Nervositet

De två intar sina platser på presskonferensen. Utan att frågan har ställts tycks de vilja föregå dålig kritik. Winding Refn säger att mottagandet i Frankrike har varit fantastiskt. Relativt snart kommer han också in på filmens tuffa ekonomiska villkor. Mikkelsen ser lite luggsliten och fundersam ut. De är nöjda med sin film men är medvetna om att Valhalla Rising knappast är en block buster.

Själen hos en smal gorilla

Nicolas, berätta om filmens bakgrund?
– Jag har haft idén sedan jag var 17 då jag hörde en historia på radion om en runsten i USA. Det var spår efter forntidens skandinaver som seglat vilse och hamnat i Amerika. Jag kände att det kunde bli en fantastisk film, men jag visste inte hur jag skulle gestalta det. Det har slutligen blivit en berättelse i olika nivåer. Det handlar om slaven som blir krigare, som blir gud, som blir en man. Det bottnar också i en myt som vikingarna hade om en främling som dödade det mesta som kom i hans väg, men de som överlevde ett möte med honom fick evigt liv.

Hur ser du på din rollfigur i Valhalla Rising, Mads?
– Utmaningen med den här rollen är att One Eye saknar ett sammanhang och han visar inga tecken på mänskliga egenskaper. I början av inspelningen överagerade jag. Det tog tid att helt nollställa sig och egentligen inte visa några uttryck. När jag försökte agera enligt den vanliga mallen blev det bara banalt. Hela grejen med One Eye är att han är helt känslolös. Vem han är, vad han representerar är upp till publiken att avgöra.

Har du använt dig av några knep för att gestalta One Eye?
– Alla roller är olika, men innehåller vanligen någon form av mänsklig psykologi.

Det har inte One Eye. Vi ville inte att One Eye skulle uttrycka några känslor, men samtidigt ska man kunna ana att det är något som pågår inom honom. Därför förställde jag mig att jag var ett djur. En gorilla. En väldigt smal gorilla. Det fångade One Eyes själ.

Epilog

Under Göteborg Filmfestival var samtliga tre föreställningar av Valhalla Rising utsålda. Göteborgs-Posten gav filmen lägsta betyg. Något premiärdatum på svenska biografer är ännu inte klart. Nicolas Winding Refn planerar härnäst att göra en studiofilm i Hollywood. Mads Mikkelsen är hemmapappa i väntan på nästa projekt.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Valhalla Rising - Film, Feature
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17