PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen

The Ghost Writer

Roman Polanski har sedan 1970-talet tillhört kategorin mästerregissörer. Han har en osviklig förmåga att skapa spänning och hans filmer drar vanligen åt film noir. I april är han aktuell på bioduken med den politiska thrillern The Ghost Writer.

[dropcap]E[/dropcap]n spökskrivare (Ewan McGregor) flygs in till den före detta brittiske premiärministern Adam Lang (Pierce Brosnan) och dennes gods på den amerikanska östkusten. Hans jobb blir att färdigställa Langs memoarer då den tidigare skribenten hastigt har omkommit i en olycka.

Dagarna efter ankomsten blir Lang offentligt anklagad för att ha godkänt ett illegalt gripande av misstänkta terrorister och överlämna dem till CIA för tortyr. Kontroversen för journalister och aktivister till godset där Lang befinner sig med sin fru Ruth (Olivia Williams), sin personliga assistent och älskarinna Amelia (Kim Cattrall). Spökskrivaren finner ledtrådar som pekar mot att hans företrädare snubblat över information rörande en hemlig förbindelse mellan Lang och CIA, och att denna information finns dold i manuskriptet han har framför sig. Han blir därmed varse att historien kan vara dödlig och att historien skrivs av den som överlever länge nog att skriva ned den.

Från verklighet till film
Robert Harris står tillsammans med Polanski för manuset. Han var tidigare politisk reporter och hade stor insyn i den före detta brittiske premiärministern Tony Blairs administration. Av den anledningen har många ställt sig frågan om det är Blair som är förlagan till Lang. Harris hävdar att han fick idén till historien för länge sedan, långt innan Tony Blair blev premiärminister.

– Jag jobbade väldigt nära Tony Blair vid tidpunkten då han blev premiärminister. Jag hade tillgång till information som få journalister hade och ännu mindre författare. Jag samlade på mig material om hur människor reagerar under press, hur det är att leva inuti den säkerhetsbubbla som avskärmar dagens politiker från vanliga människor. Jag fick insyn i politikers förhållande till makten och den spänning och det adrenalin som makt genererar. Utifrån det har jag funnit det intressant att utforska vad som händer när dessa människor förlorar makten och plötsligt står utanför händelsernas centrum, förklara Harris.

Annons

The Ghost Writer är också en berättelse om en man som hamnar på fel plats vid fel tidpunkt.

– Jag är en stor beundrare av Hitchocks filmer och på det sätt han skapar en intrig. Han är thrillergenrens mästare. En vanlig kille dras plötsligt in i en underlig och farlig värld där varje steg han tar gör saken ännu mer komplicerad. Ändå är händelseutvecklingen fullkomligt logisk för publiken. Det samma gäller för The Ghost Writer. Det finns en inneboende energi i thrillergenren som är fantastisk, säger Harris. Vi bestämde oss tidigt för att Ewan skulle göra huvudrollen. Han är trovärdig som vanlig snubbe men samtidigt tillräckligt glamorös för att vara filmstjärna. Hans humor och charm bidrar med lätthet till historien.

Ewan McGregor själv blev både glad och stolt över att få medverka i en Polanski-film.
– När Polanski regisserar ger han hela tiden kommentarer och infallsvinklar på mycket små detaljer. Jag tror att det är det som gör att hans gestalter alltid känns äkta och levande. Jag har sett om många av hans filmer nu och det som slog mig var just detaljrikedomen. Hur gestalterna rör sig, miljöerna, små saker som ligger framme på ett bord, och så vidare.

Filmens producent, Robert Benmussa, framhåller att The Ghost Writer är en karaktäristisk Polanski-film.
– Det finns alltid många lager i Polanskis filmer. Men en sak är konstant och det är att filmerna skildrats från någon av filmgestalternas synvinkel. Här följer vi spökskrivaren från första till sista tagningen. Allt ses utifrån hans perspektiv och åskådaren följer med honom in i handlingen. Det är karaktäristiskt för Polanski.

Visa kommentarer / Kommentera nu
The Ghost Writer - Film, Feature
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17