PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen

Stockholm Filmfestival

Höstens största filmevenemang heter Stockholm filmfestival. Under knappa två novemberveckor visas 180 filmer, från fler än 50 länder, det bjuds på 109 nordiska premiärer och 7 världspremiärer. Festen kan börja!

När mörkret ligger kompakt över huvudstaden passar det bra att ägna dagar och kvällar på några av Stockholms mer anrikaste biografer. Även i år är Skandiabiografen festivalens mittpunkt, och det är här de största filmerna visas och stjärnorna dyker upp.

Årets prisutdelning

”Visionary Award” är ett av festivalen instiftat pris, som delas ut till någon man anser har varit särskilt nyskapande inom den moderna filmen. Inte allt för sällan ”slumpar” det sig så att pristagaren också inom kort har Sverigepremiär på sitt senaste alster. Bland tidigare pristagare finns storheter som Wes Anderson och Wong Kar Wai. I år tilldelas priset regissören, producenten, manusförfattaren och fransmannen Luc Besson. Han har givit oss filmer som ”Det stora blå”, ”Nikita” och ”Taxi”. Besson kommer personligen att ta emot priset och möta festivalpubliken i Stockholm. Det är något att se fram emot.

Festivalens andra stora pris går under namnet ”Lifetime Achievement Award” och delas ut lite mera random till en celebritet som kan tänka sig att åka till Stockholm för att hedras och få några dagars nordisk höstsemester. Här återfinns namn som David Lynch, Oliver Stone och Lasse Hallström bland tidigare års pristagare. I år går priset till skådespelerskan Susan Sarandon. Hon är en hårt jobbande Hollywoodaktris med minnesvärda insatser i ”Thelma och Louise” och Oscarsvinnare för sin roll i ”Dead Man Walking”

Bioduk av is

Festivalen kryddas i år med intressanta arrangemang som är värda att hålla utkik efter. Gratisvisningar kommer att ske runt om i centrala Stockholm och i Kungsträdgården kommer två filmer att visas på en gigantisk bioduk tillverkad av is. Det är Jukkasjärvi ishotell som fraktar ned 10 ton prima kvalitetsis enkom för detta ändamål. Därutöver blir det seminarier kring aktuella filmpolitiska frågor och fester med filmquiz. Men främst av allt är Stockholm filmfestival ett ypperligt tillfälle att spana in ny och intressant film, varav några av titlarna definitivt kommer att prägla nästa års biorepertoar. Den röda ridån kan glida åt sida med start den 18 november.

Annons

[box type=”note”]

Festivaltips

  • Boka och köp dina biljetter i tid. Till de största filmerna och visningarna under lördagar och söndagar är biljetterna ofta slut när festivalen väl har börjat.
  • Gå på minst en stor premiär som visas under vinjetten ”Red carpet”. Festligare än så blir tyvärr inte galapremiärer i filmsverige.
  • Gå på visningar där regissören eller skådespelare pratar om filmen. Det ger alltid en extra dimension till upplevelsen. Leta i programmet efter rubriken ”Face2Face”.
  • Undvik att se tre blytunga dokumentärer på raken, eller ett gäng obskyra asiatiska titlar på samma dag. Bejaka festivalens mångfald.
  • Skapa din egen festivalpuls för en dag. Boka ett snortajt schema och spring i regnvädret mellan biograferna. Snabbmat är filmnördens officiella och enda godkända käk, inte minst en hektisk festivaldag.

[/box]

Visa kommentarer / Kommentera nu
Stockholm Filmfestival - Film, Feature
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17