PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen

New Hollywood – en guldera

Perioden 1968-1975 var både konstnärligt och publikmässigt en glansperiod för amerikansk filmindustri. Och som flera gånger tidigare föregicks framgångens topp av en djup dal. Vid ingången till decenniet var Hollywood i kris. Man satt med Svarte Petter på samma sätt som dagens bilindustri som producerar stora vräkiga schabrak, när det istället efterfrågas små vardagsnära miljöbilar.

Livsnödvändig förändring
Först en kort rekapitulering. Amerikanska samhället präglades under 1950-talet av andra världskrigets efterkrigstrauma, som i slutet av årtiondet och i början av 1960-talet allt mer kom att bytas ut mot framtidsoptimism och teknikutveckling. Det resulterade i filmer som överensstämde med de ideal som rådde hos den spirande medelklassen som nyss hade skaffat station wagon och flyttat till förortsvilla. Tänk lättsamma musikalfilmer med Gene Kelly, färgglatt och storskalighet som i Lawrence of Arabia, samt en och annan manschauvinistisk western. Under 60-talet började biopubliken stanna hemma till förmån för tevesoffan. Filmbolagen försökte locka tillbaka publiken med ännu mer färgprakt och trivselfyrverkeri, vilket hade fungerat tio år tidigare. Men istället fick Hollywood se sig akterseglade av spännande och nyskapande regissörer i Europa. Ingmar Bergman, fransmannen Godard och italienaren Fellini triumferade. När 70-talet nalkades var Hollywood tvunget till att tänka i nya banor och skapa filmer som den nya unga generationen ville se. Det handlade om förändra för att överleva.

Nya regissörer stormar fram
Startskottet blev Arthur Penns Bonnie and Clyde. En historia om ett kärlekspar som åker på stöld- och våldsturné genom amerikansk landsbyggd. Här kan man se klara likheter med franska Till sista andetaget (1960) och dra paralleller till senare filmer som Kalifornia (1993) och Natural born killers (1994). Den nya generationens biobesökare hade förmåga att lekfullt förhålla sig till tidigare tabubelagda ämnen som våld, sex, droger och död. Något som möjliggjordes genom att censuren helt försvann i USA 1968 och ersattes av märkningssystemet. Bonnie and Clyde blev tvåfaldigt oscarsbelönad.

Mer frihetslängtan och ekonomisk succé blev det med Easy Rider (1969). Filmen, om två hippies som på var sin motorcykel ger sig ut på vägarna för att hitta det riktiga Amerika, kostade bara några hundratusen dollar att spela in. Den spelade raskt in 50 miljoner och trenden var satt. Fram stormar nu ett gäng nya regissörer. Däribland Stanley Kubrick, Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, Roman Polanski och William Friedkin. Den senare står för två av periodens mest framträdande filmer, den politiska thrillern The French connection (1971) och skräckrysaren Exorcisten (1973). Polanski drämmer till med Chinatown (1974) som tar med sig film noir-traditionen in i det nya Hollywood. Coppolla gör prestigefilmen Gudfadern, medan Kubrik gör våldsfuturistiska A Clockwork Orange. Scorsese ligger i startgroparna för Taxi Driver (1976). Flertalet av regissörerna är polare med varandra och intaget av droger sägs vara stort. Ett nytt gäng skådespelare får sina genombrott tack vare den nya vågen, Jack Nicholson, Gene Hackman, Al Pacino och Robert De Niro för att nämna några. Det är en period som präglas av män och som skildrar framväxten av ett samhälle som är kallt och brutalt. Oron över människors ökade känsla av alienation är påtaglig i filmerna och publiken kittlas av skräckscenarierna som målas upp som både realtidskommenterande och framtidsdystopier.

I utkanten av kretsen kring nämnda regissörer hänger George Lucas och Steven Spielberg. Några år senare lanserar dom filmerna Star Wars och Hajen. Filmer som återigen drastiskt förändrar Hollywood. Men det är en helt annan historia som vi har anledning att återkomma till…

Annons

Tre filmer att se:
Chinatown
Jack Nicholson som sliten privatdeckare. Föregångare: Utpressningen (1946) Efterföljare: L.A. Konfidentiellt (1997).

The French connection
Blytung Gene Hackman och strålande biljakt. New York-miljöer och 70-tal som doftar förföriskt. Actionthriller från den gamla goda skolan

Easy riders, raging bulls
Dokumentärfilm där periodens främsta drar frodiga anekdoter om tiden när det begav sig. Filmnördens våta dröm.

Visa kommentarer / Kommentera nu
New Hollywood – en guldera - Film, Feature
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17