PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen

Inglourious Basterds: Bakom kulisserna

Bioaktuella ”Inglourious Basterds” utspelar sig under andra världskriget och har Brad Pitt och guldpalmsvinnaren Christoph Waltz i huvudrollerna. För regin står Quentin Tarantino som har en rockstjärnestatus och omhuldas av både actiontörstande publik och luttrade kritiker. Hans förmåga att koreografera våldsamma scener till poetiska kompositioner i kombination med fingertoppskänsla för val av skådespelare och ständigt närvarande referenser till filmhistorien har bidragit till hans kultstatus. Det här är historien om hur ”Inglourious Basterds” blev till.

Det är söndagen den 8 juli 2008. Lawrence Bender är polare med Tarantino och nu sitter dom hemma hos regissören och snackar om den nya filmen. De känner varandra sedan länge, Bender har varit Tarantinos producent sedan Reservoir Dogs (1992). Tarantinos purfärska manus ligger framför dom och det är bra. Bender fick manuset två dagar tidigare och har sedan dess läst och imponerats. Manuset dök upp i brevinkastet utan förvarning och Bender har strukit allt i sin kalender för att genast rikta in sig på Tarantinos nya film. Första gången han hörde Tarantino presentera sin filmidé var för tio år sedan. Bender minns att han garvade när Tarantino läste upp delar av dialogen. Han brukar göra så, Tarantino alltså. Likt en enmansteater spelar han upp scenerna som han har skrivit. Det blir små privata framträdande för producenter och skådespelare som ska förstå berättelsen och dess intentioner. De som får uppleva föreställningen blir självklart saliga av lycka och känner sig privilegierade. Bender gillade Tarantinos idé om en film som utspelar sig under andra världskriget redan för tio år sedan, men manuset behövde finslipas. Och det tog sin tid. Både Bender och Tarantino har under tiden jobbat med andra projekt och under tiden har manusets karaktärer förändrats och Tarantino har plöjt allt som är värt att veta om andra världskriget.

De diskuterar nu vilka inspelningsplatser som är lämpliga för filmen. Med tanke på budgeten nämns platser lite varstans i världen. Slutligen enas de ändå om att Berlin är det bästa.

– Och sedan vill jag att filmen ska ha premiär i Cannes till våren, hasplar Tarantino ur sig.

Det är ett närmast omöjligt uppdrag.

Annons

– I så fall måste vi starta produktionen redan i morgon måndag och merparten av jobbet måste göras innan vi har fixat någon finansiering, försöker Bender förklara.

En smärre diskussion uppkommer men dom bestämmer sig för att köra för allt vad tygeln håller.

Bender drar till Berlin redan dagen efter och gänget kring Tarantinos produktion hittar utmärkta inspelningsplatser i Berlin och bokar inspelningstid i de anrika filmateljéerna i Babelsberg. Allt medan Tarantino börjar ragga skådisar. För flertalet av rollerna har han redan bestämts sig för vilka han vill ha, frågan är bara om de är tillgängliga och intresserade. Inspelningen måste starta inom tre månader och vara färdiga inom ett halvår. Först gäller det att få med Brad Pitt på tåget. Att tidigt i processen får med en stjärnskådespelare i ensemblen underlättar för den fortsatta rekryteringen. Tarantino flyger till Paris för att träffa Pitt. De har tidigare mötts men har inte jobbat tillsammans. Han är nervös och befarar att Pitt inte har möjlighet att ställa upp med så kort varsel, men Pitt gillar rollen och saken är biff. Därefter ansluter skådespelarna en efter en. Mike Myers, som mest är känd som komiker från Waynes world och Austin Powers, får plötsligt ett telefonsamtal från Tarantino.

– Hey, vill du ha en roll i min nya film? Du får spela en engelsk general under andra världskriget.

Det är ett erbjudande som Myers inte kan säga nej till. Han har sina rötter i England och har länge drömt om att göra en roll som inte liknar hans tidigare arbeten. Nu förverkligas hans dröm mångdubbelt.

Inspelningen drar igång enligt den tajta tidsplanen och Tarantino är fascinerad över att befinna sig i Babelbergs filmateljéer. Studion grundades 1912 och här har filmpersonligheter som Fritz Lang och Marlene Dietrich varit verksamma. Varje vecka visar Tarantino någon av de klassiska filmerna som har spelats in i Babelbergs ateljéer för teamet. I den största ateljén byggs den stora biografsalongen upp som har en central roll i Inglourious basterds slutscener. Till en caféscen beordras några ur teamet att åka till Paris för att söka rätt på caféet som finns med i Claude Chabroles Judaskyssen. Teamet lyckas med sin uppgift och scenen blir Tarantinos homage till den store franske filmskaparen. De sista tagningarna görs i början av 2009 och Tarantino och producent Bender håller sitt uppgjorda schema. Filmen klipps i rekordfart och är färdig för premiärvisning till Cannes filmfestival. ”Inglourious Basterds” deltar i tävlingsklassen och Christoph Waltz vinner en guldpalm som bästa manlige skådespelare. I juli 2009, ett år efter att Bender och Tarantino drog igång projektet, är Quentin Tarantino på Sverigebesök för att förhandsvisa filmen. Det är första offentliga visningen efter Cannes.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Inglourious Basterds: Bakom kulisserna - Film, Feature
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17