PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen

En magisk farbror

Hayao Miyazaki kan vara den sista stora animationsregissören av sin tid. I sitt hemland Japan är han en av de mest framgångsrika filmskaparna genom historien och sedan Disney köpte upp rättigheterna att distribuera hans filmer utanför Asien har även vi svenskar fått nöjet att bekanta oss med hans filmer på bio.

Kanske är det barnet i mig som relaterar till den naiva godhet som Miyazakis filmer utstrålar. Kanske är det djupet i historierna, de som alltid balanserar mellan det onda och det goda, tanken att alla mänskliga katastrofer börjar med goda avsikter. Om du hittills levt ditt cineastiska liv under en sten kan jag varmt rekommendera följande tips på filmer av Japans mysigaste farbror.
Princess Mononoke (1997)
En medeltida saga om skogsandar som efter århundraden av plågor från människorna reser sig från skogen. Miyazakis mörkaste och mest politiska film om att jorden en dag kommer att utkräva sin hämnd på oss och att alla handlingar har sitt pris.

Kiki’s delivery service (1989)
Kiki är en trettonårig flicka som gör en resa för att bli häxa enligt traditionen från sin by. Tillsammans med sin talande katt (som bara hon kan höra) flyttar hon in i en hamnstad någonstans i ett fiktivt Sydeuropa. Sött så det består.

My neighbor Totoro (1988)
Detta är historien om en familj som tar sin tillflykt till landet efter att modern insjuknat svårt. Barnen lär känna Totoro som är en stor björnliknande varelse som bor i skogen. Han är kompis med en katt som är en buss(!) och andra små gnagare.

Snart sjuttio år gammal har Hayao Miyazaki hunnit med att skapa tjugotalet filmer med den numera legendariska studion Studio Ghibli. Återkommande i nästan samtliga filmer är det magiska och vidunderliga, det fantastiska i att drömma sig bort där inga gränser hindrar.
Studio Ghibli är konsekventa motståndare till att jobba med datoranimationer, trots att Hayao själv är nära vän med John Lassiter, regissör på Pixar. Hayao menar att den handritade konsten håller på att nå sitt slut, precis som målarkonsten. Att världen förändras, men att han är för gammal att göra något annat med samma skicklighet som han besitter nu.
Den smått förbisedda Moving castle från 2005 skulle vara hans sista film, men redan 2008 gick hans senaste film Ponyo on the cliff upp på bio i hemlandet och som senare i år kommer till oss i Sverige. Hayao Miyazaki har ett unikt arv och kommer att gå till historien som en av de allra största filmskaparna i världen.

Annons

Visa kommentarer / Kommentera nu
En magisk farbror - Film, Feature
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17