PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen

Halloween: 9 filmtips

Med allt snabbare takt för kalla vindar med sig den mörka hösten som ger den inbitne filmälskaren ett perfekt skäl att krypa ner i soffan och njuta av filmer i alla dess slag. Halloween är högtiden som får folk att som aldrig förr att leta sig till skräcksektionen hos den lokale filmuthyraren.

Tyvärr så är det väldigt svårt att hitta riktigt bra skräckfilmer. För att ni inte ska sitta och kasta bort denna helg genom att se mediokra filmer erbjuder jag därför en del mina egna favoriter av skräckhistoriens klassiker som förhoppningsvis kommer att förgylla eder skräckupplevelse under denna skräckens högtid

Dr Caligaris Cabinet
Vi börjar passande nog vår tur i skräcksektionen i början av stumfilmseran med den som de flesta anser vara den första skräckfilmen, i alla fall i långfilmsformat. Året är 1920. Handlingen tar oss till ett dårhus där en av de intagna berättar om sitt möte med den onde magikern Caligari och dennes zombie Cesare. Dr Caligaris Cabinet liksom Nosferatu (1922) banade väg för framtida skräckfilmer och förtjänar därför att inleda Halloweenfirandet i varje hem.

Frankenstein
Vi fortsätter vår resa in i 30-talet, närmare bestämt till 1931. Bolaget Universal har samma år gjort succé med filmatiseringen av Dracula och börjar nu filmatisera alla de stora litterära monstrerna. Den kanske kändaste är Frankenstein. Vetenskapsmannen Viktor Frankenstein skapar en man utav olika kroppsdelar. Filmen, som gjorde Boris Karloff till en av de största skräckfilmstjärnorna någonsin, fick ett flertal uppföljare, mest nämnvärda ”The Bride of Frankenstein” och ”The son of Frankenstein” som enligt många är överlägsna originalet.

Cat People
Året är 1942 och Universal är det största skräckfilmsbolaget då de massproducerar filmer med Dracula, Frankenstein, Mumien och Varulven. Men från independentbolaget RKO kommer flera lågbudgetfilmer som faktiskt utmanar skräckgiganterna. Den kanske mest framstående av dessa filmer är ”Cat People”. Irena är en ung konstnär som anländer till Amerika där hon träffar den stilige Oliver. Kärleken håller dock inte länge då Irena börjar intala sig att hon bär på en förbannelse. ”Cat People” gav, till skillnad från Universals filmer, en mer krypande och osäker skräckkänsla vilket ger den en plats bland de stora skräckfilmerna.

Annons

The Horror of Dracula
Under 50-talet började folk mer intressera sig mer för science fiction än för renodlad skräck. Detta ändrade det brittiska bolaget Hammer då de 1958 började återuppväcka de gamla skräckikonerna. Flaggskeppet för dessa filmer var ”The Horror of Dracula” som presenterade den klassiska historien, men nu serverades det blod och urringningar och alltsammans i underbar färg. ”The Horror of Dracula” har fått sju uppföljare. Dessutom producerade man både en Frankenstein- och en Mumienfranchise parallellt med Dracula. Samtliga franchises fick flera uppföljare, men det är ”The Horror of Dracula” (1958), ”The Curse of Frankenstein” (1957) och ”The Mummy” (1959) som ni ska ta en närmare titt på.

The House of Usher
Året är 1960 och den första av Roger Cormans filmatiseringar av Edgar Allan Poes spökhistorier ser dagens ljus. Den unge Phillip anländer till slottet Usher för att hämta sin blivande fru Madeline. Problem uppstår dock när Madelines bror vägrar låta henne lämna huset levande på grund av en uråldrig förbannelse som vilar över släkten. Roger Corman skulle senare göra ytterligare fem mycket sevärda filmer baserade på Poes historier med skräckikonen Vincent Price som återkommande stjärna.

The Exorcist
Vi har tagit oss fram till 1973 och till årtiondet som man brukar kalla för den moderna skräckeran. ”The Exorcist” är kanske den otäckaste skräckfilmen genom tiderna. Den unga flickan Regan blir besatt av självaste djävulen och till hennes räddning skickas två präster. Filmen har flera berömda scener och utan att avslöja för mycket är den s.k. krucifixscenen kanske den otäckaste scenen någonsin. Filmen har även vår egen Max von Sydow i en av huvudrollerna vilket gör ”The Exorcist” ännu mer sevärd.

The Shining
Året är 1980 och slasherfilmen har börjat slå sig in i biosalongerna. Jag vill dock lyfta fram en mycket välkänd film signerad Stanley Kubrick. Familjen Torrance ska tillbringa vintern i det i övrigt övergivna Overlock hotel. Snart börjar onda andar att påverka familjen, framför allt fadern spelad av den alltid lika lysande Jack Nicholson. Det är säkert få av er som inte har sett ”The Shining” men det är en film som tål at ses om och om igen.

Braindead
Innan en viss Peter Jackson skapade en viss trilogi var han för många redan känd som skaparen bakom de mest blodiga filmerna någonsin. Året är 1992 och Braindead visas på biograferna. När filmen först visades delades det ut spypåsar till publiken på grund av dess kvantitet av blod. Så glöm för en stund ”The Lord of the Rings” och spana in ”The Lord of Gore”.

Bubba Ho-Tep
Vi är framme vid slutet på vår resa genom skräckhistorien och året är 2002. Det är få som inte känner till ”Evil Dead”-stjärnan Bruce Campbell, ni vet han med en motorsåg i stället för en hand. I ”Bubba Ho-Tep” spelar han en pensionerad och halvdöd Elvis Presley som tvingas stoppa en mumie som tar död på de gamla på ett ålderdomshem. ”Bubba Ho-Tep” är definitivt inte någon otäck film, men en Halloween utan Bruce Campbell är inte värd att fira.

Det var ett urval av mina personliga favoriter ur skräckhistorien, som ni gärna får göra till en del av ert egna Halloweenfirande. Det finns givetvis många andra toppenrullar, men dessa nio filmer ger en bra överblick hur skräckfilmen har utvecklats genom året.

Mycket nöje och glad Halloween!

Visa kommentarer / Kommentera nu
Halloween: 9 filmtips - Film, Feature
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17