PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen

Göteborg International Film Festival

På fredag går ridån upp för Sveriges i särklast största filmfest. Göteborg International Film Festival (Giff) pågår under 11 dagar och är livselixir för såväl landets filmintresserade som för svensk filmindustri.

Här visas berättande film från hela värden för en publik som tycker att film gör sig bäst på bio och dessutom kan sitta still i två timmar utan att äta popcorn. Under festivaldagarna fylls Järntorget av cineaster och i varje gathörn, i varje korvkö och på varje spårvagn snackas det film.

I år står Afrika i centrum och en av festivalens sektioner visar ett tvärsnitt av nyproducerad film från denna unga filmkontinent. Giff gästas också av flertalet intressanta filmpersonligheter. Filmfotografen Vittorio Storaro (”Sista Tangon i Paris”, ”Apocalypse Now”, ”Den sista Kejsaren”) kommer att hålla en föreläsning. Den legendariske journalisten Günter Wallraff visar sin senaste film ”Günter Wallraff: Black on White” och han medverkar också i en master class om grävande journalistik och om att gå undercover.

Festivalen är ett myller av happenings och vid sidan av de vanliga visningarna bjuds det också på fester, framträdande av musiker och skådespelare. Orvar Säfström håller varje dag i en livetalkshow i Festivaltältet som riggas upp jämte biograf Draken. Festivaltältet är det givna hänget efter en dag fylld med film.

Digital Lifes bloggfavorit inleder
Festivalen inleds med Mikel Cee Karlsson och Fredrik Egerstrands film om José Gonzáles. Karlsson långfilmsdebuterade med ”Hälsningar från skogen” under förra årets festival och Digital Lifes Filmhörnan bloggade entusiastiskt efter visningen att Mikel Cee Karlsson är en framtidsman och ett namn att lägga på minnet. I år inviger han festivalen och deltar samtidigt i tävlingen om festivalens finaste pris.

Annons

Giff visar också förtjänstfullt samtliga svenska filmer som producerades under föregående år. Det innebär bland annat att man under årets festival kan ägna en heldag åt att kolla på Millenniumtrilogin eller se kritikerhyllade Flickan samtidigt som dess regissör och manusförfattare levererar live-kommentarer.

Andra höjdpunkter att hålla utkik efter i festivalutbudet är Werner Hertzogs ”Bad Lieutenant”, Fatih Akins ”Soul Kitchen” och Emmet Malloys ”White Stripes”-dokumentär.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Göteborg International Film Festival - Film, Feature
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17