PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen

Dag 3 på Göteborgs filmfestival

Jag sitter på den fina biografen Roy (tidigare Royal) på Kungsportsavenyn i Göteborg och tar igen mig med en kopp kaffe. En dam kommer fram och vill fotografera min väska med motiv från Berlin Filmfestival. Aha, filmintresserad tänker jag. Men icke.

Det visar sig att hon samlar på foton med björnmotiv. Därefter försöker hon med stor möda mms:a till en själsfrände i Stockholm som, enligt utsago, också samlar på björnbilder. Damen ordnar dock senare så att jag enkelt och smidigt kan ta mig in på föreställningen av ”Hälsningar från skogen” trots trängsel och mycket folk.

”Hälsningar från skogen” är en svensk dokumentär om en liten ort i västra Sverige och några av dess invånare. Den skildrar vanlighet och excentriskhet genom en ömsint betraktelse. Filmen är producerad av Ruben Östlund som i höstas hade premiär på ”De ofrivilliga” och som nu rullas på biograferna. För regin står före detta skejtaren Mögel, Mikel Cee Karlsson. I fokus är ett gift par i 60-års åldern, där mannen jobbar på verkstad och kvinnan inom vårdsektorn. Därtill figurerar även en man som dagligen klär ut sig till kung, eller möjlighen viking, samt en man som ständigt går runt och fotograferar allt från raggarträffar till parkeringen vid Ullareds köpcentrum. Jag gillar filmen, trots att berättelsen haltar något. Det gifta paret är intressant och historien kring dem har ett driv som saknas i berättandet om de andra två. Musiken är väl vald och några av scenerna är strålande. Exempelvis när paret diskuterar framtid och huruvida mannen ska säga upp sig från sitt jobb som han vantrivs med. Likaså är skildringen av en mörk och kall morgon när mannen ensam promenerar genom verkstaden fin i all sin enkelhet. Filmen kommer att ha premiär på Folkets Bio den 27 mars och kommer med tiden även visas på SVT. ”Hälsningar från skogen” är väl värd att se och Mikel Cee Karlsson är ett namn att lägga på minnet.

Senare ser jag ”Forgetting Dad”. En amerikansk dokumentär om en far som tappar minnet efter en trafikolycka. Sonens efterforskningar ifrågasätter faderns diagnos av minnesförlust. Händelser som inträffat både innan och efter olyckan ger tvetydiga svar. Filmen presenterades av Clara Törnvall från P1:s filmprogram Kino. Törnvall berättade hela filmens handling vilket inte var särdeles lämpligt. Jag gillar Kino och Törnvalls radioinslag, men denna presentation var en katastrof.

Kvällen avslutades sent med en pressvisning av Gus van Sants ”Milk”. Sean Penn spelar huvudrollen som Harvey Milk, som var den förste öppet homosexuelle man som tillträde en betydelsefull politisk post i USA. En recension av filmen dyker upp i första numret av Digital Life när det är dags för premiär den 27 februari. Men till dess konstateras att Sean Penn är en av vår tids mest mångfasetterade och begåvade skådespelare. ”Milk” är flerfaldigt Oscarsnominerad.

Annons

Visa kommentarer / Kommentera nu
Dag 3 på Göteborgs filmfestival - Film, Nyheter
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17