PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen

Bollywood – med fyra miljarder biobesökare

Världens största filmindustri finns i Indien. Den producerar filmer som årligen ses av närmare fyra miljarder biobesökare. Trots det har Bollywoods genomslagskraft i Europa varit tämligen marginell. Kanske kommer den åttafaldigt oscarsvinnande Slumdog millionaire ändra på det.

Namnet Bollywood syftar på Bombay, numera Mumbai, som är centrum för indisk (hindi-språkig) film-produktion. Omkring ett tusen filmer produceras varje år och cirka 90 procent av dessa är musikalfilmer som vi traditionellt kallar för Bollywoodfilm. Namnet syftar därmed på såväl en genre som produktionsursprung.

Ursprungligen var genren starkt formstyrd och det färdigskrivna receptet för en framgångsrik film var att den skulle innehålla en filmstjärna, tre danser och sex sånger. Konceptet finns inte i alla filmer, men i stora drag kvarstår formeln. Filmens största stjärna är vanligtvis den manlige huvudrollsinnehavaren. De stora dansnumren finns insprängda som pauser i berättandet. Det är färgsprakande, raffinerade kameraåkningar och stora dansensembler som deltar. I förgrunden dansar och sjunger filmens kärlekspar. Sången och musiken är en viktig del av upplevelsen och dessa avbrott i filmberättande för inte handlingen framåt utan syftar enbart till att bjuda på storslagen show. Vanligtvis är det inte skådespelarna som hörs sjunga utan sånginsatserna är dubbade av en artist. I Bollywood går det göra karriär genom att låna ut sin röst.
En Bollywoodfilm ska vara lång. Vi snackar helafton föreställning på mellan tre och fyra timmar. Att i få ord generalisera över handlingen i denna oöverskådliga flod av film är omöjlig. Men historiska kopplingar i berättelsen är inte ovanligt och en stark kärlekshistoria finns alltid i centrum. Som i många andra filmproduktioner är kärleken underkastad oket av Romeo och Julia. Det är kärlek som är omöjlig att förverkliga och måste övervinna många hinder för att de två slutligen skall finna lyckan tillsammans. För lyckligt och bombastiskt ska det sluta.

Slumdog öppnar dörrar
För åtta år sedan körde Stockholm Filmfestival ett indiskt tema och visade bland annat Lagaan: Once upon a time in India. Många förväntade sig att Bolly-wood skulle slå igenom på bred front både i Sverige och runt om i Europa, men så blev inte fallet. I länder och städer med stor invandring från Indien är dock genren högst levande och älskad. När Shahrukh Khan, en av de största indiska filmstjärnorna, för något år sedan gästade Berlin Filmfestival skapade han publikkaos som ingen annan stjärna har varit i närheten av. Framgångarna för aktuella Slumdog millionaire öppnar nu nya vägar för indisk film. Slumdog är ingen traditionell Bollywoodrulle men blandar på ett snyggt sätt vissa element från genren med den form av estetik som regissören Danny Boyle genom åren har slipat på genom filmer som exempelvis Trainspotting. Kärlekshistorien i Boyles film är som hämtad ur en traditionell Bollywoodfilm och musik har en lika framträdande och viktig funktion i Slumdog som i den indiska genren. Det tre dansnumren utelämnar Boyle under filmens ordinarie tid, men vill du se Bollywooddans så ska du sitta kvar när eftertexterna rullar. Det är ett stort indiskt dansnummer till tonerna av Oscarsvinnande musik.

Slumdog Millionarie är Bollywood-light och är en bra start för dig som är nyfiken på genren. Världs-
kulturmuséet i Göteborg kör nu en stor Bollywood-utställning som pågår fram till och med september i år för alla som vill veta mer. I övrigt är det bara bunkra upp med lämpligt käk och sällskap, slå sig ned i fåtöljen och låta sig förföras av en helaftonförställning med musik, färgprakt och underhållning.

Annons

Tre filmer att se:
Lagaan
Indiska bybor möter brittiska kolonisatörer i en cricketmatch. Det blir till en berättelse om självständighetskamp. Oscarnominerades 2002 i kategorin bästa icke engelskspråkiga film.

Veer-Zaara
Gammal kärlek rostar aldrig. Fängslad flygkapten berättar om kärleken till en pakistansk kvinna som han mött 22 år tidigare. Huvudrollen görs av storstjärnan Shahruhk Khan.

Jodhaa Akbar
Bjuder på en färgpalett utöver det vanliga och kärlekshistoria mellan en muslimsk kejsare och hinduisk prinsessa. Lägg särskilt märke till masscenerna som är gjorda helt utan datoranimation.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Bollywood – med fyra miljarder biobesökare - Film, Feature
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17