PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen

00-talets filmhistoria

Digital Life har under hösten summerat filmdecenniet och skrivit om filmer och filmpersonligheter som har präglat 00-talet. Nu när nyårsnatten passerat är det dags för Petter Ericsson att presentera den avslutande delen och filmåren 2008, 2009.

 2008

Sedan några år tillbaka har Svenska Filminstitutet bestämt sig för att ekonomiskt stödja färre filmer, men ge mer pengar till dem man väljer att satsa på. Under 2008 börjar frukterna skördas av den nya strategin. Tomas Alfredssons vampyrrulle ”Låt den rätte komma in” som utspelar sig i en lagom trist förort under 70-talet gillas av både publik och guldbaggejury. Fram till idag har filmen tilldelats hela 56 olika priser på galor och festivaler runt om i världen.

En av Sveriges genom tiderna främste regissör, Jan Troell, färdigställer storfilmen ”Maria Larssons eviga ögonblick”. Maria Heiskanen och Mikael Persbrandt gör båda utmärkta rollprestationer i denna berättelse om en arbetarhustrus livsbetingelser i början av 1900-talet.

Ruben Östlund hade något år tidigare skapat förväntningar på något stort genom ”Gitarrmongot” och detta år får han sitt definitiva genombrott med ”De ofrivilliga”. Östlund fångar skickligt samtidens samhällsklimat i tre parallella historier som framförs med effektivt bildspråk.

2008 är ur kvalitetssynpunkt ett fantastiskt år för svensk dokumentärfilm. ”Bang och världshistorien”, ”Ljusår”, ”Maggie vaknar på balkongen”, ”Necrobusiness” och ”Trädälskaren” är alla dokumentärfilmer med angelägna historier men med helt olika berättartekniker. Svensk dokumentärfilm är slutet av decenniet ytterst vital trots ekonomiska svårigheter.

Annons

Den internationella scenen börjar dystert med Heath Ledgers bortgång den 22 januari. Han blir postumt hyllad för sin insats i ”The Dark Knight”. I Cannes vinner det franska dramat ”Mellan väggarna” som handlar om en lärare och hans elever i en fransk förortsskola. Mickey Rourke och Marisa Tomei gör succé i ”The Wrestler” vilket för dem tillbaka till rampljuset. Filmen om den åldrande wrestlingbrottaren som gör allt för få tillbaka sin forna stjärnglans är en utmärkt betraktelse över vår tids strävan efter evig ungdom och jakt på framgång.

På den animerade fronten skördar ”WALL-E” stora framgångar med sitt rika bildspråk, fåordiga konversation och miljövänliga budskap. Årets stora publiksuccé både i Sverige och i världen är utan tvekan musikalen ”Mamma Mia”.

2009

Svensk film präglas av en generation filmare som tidigare har ansetts lovande, men som nu tar steget fullt ut till etablerade och intressanta filmskapare. Till denna grupp kan räknas Fredrik Edfeldt med ”Flickan”, Jesper Ganslandts med ”Apan” och Tarik Salehs med filmen ”Metropia”.

Dokumentärfilmen fortsätter att visa framfötterna även detta år och Erik Gandinis ”Videocracy” prisas på festivalen i Venedig. Fredrik Gerttens ”Bananas!” väcker stor uppståndelse eftersom det multinationella företaget Dole hotar med stämning när filmen går upp på biograferna.

2009 tillhör i första hand filmatiseringarna av Stieg Larssons millenniumtrilogi som får publiken att vallfärda till biograferna.

Flera intressanta filmer som har haft premiär i USA under vintern når Sverige i början av året. En av dem är Danny Boyles Bollywood-doftande storfilm ”Slumdog Millionaire” som får ett fantastiskt gensvar under Oscarsgalan. Likaså går uppmärksammade ”Frost/Nixon” och Gus van Saints ”Milk” upp på de svenska biograferna under våren. Danmarks egen badboy-regissör, Lars von Trier, får ta emot mycket skit för ”Antichrist” men när stormen väl har lagts sig står ändå von Trier som segrare.

I slutet av sommaren gör Ouentin Tarantino comeback med ”Inglourious basterds” och året avslutas med James Camerons emotsedda ”Avatar” vars inspelningsbudget är mer än löjligt hög.

Visa kommentarer / Kommentera nu
00-talets filmhistoria - Film, Feature
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17