PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen

00-talets filmhistoria – Del 3 av 4

Digital Life summerar under hösten 00-talets filmdecennium. Vilka filmer och filmpersonligheter har varit extra betydelsefulla och minnesvärda under det gångna årtiondet? I denna del kan du läsa om filmåren 2005, 2006 och 2007.

The Departed 2005

I svenskt perspektiv blir 2005 något av ett mellanår. Titlar som sticker ut från mängden är Josef Fares ”Zozo” som får bra mottagande av kritikerna och Ulf Malmros ”Tjenare kungen” som till biopublikens glädje frossar i 80-tals nostalgi.
Internationellt premiärvisas en hel del filmer av god kvalitet och som är minnesvärda långt in i nästa decennium. Där ibland Johnny Cashs livshistoria som det berättas om i ”Walk the Line”. Joaquin Phoenix gör snygg porträttering av countrylegenden och Reese Witherspoon vinner en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Tre Oscars går till det manliga relationsdramat ”Brokeback Mountain”. Ang Lees film fångar vykortsvackra miljöer och enligt många har nu Hollywood äntligen klivit ur garderoben genom att skildra homosexuell kärlek. Huvudrollsinnehavarna Jake Gyllenhall och Heath Ledger får mycket uppmärksamhet. När Ledger något år senare under tragiska omständigheter dör, så lyfts ”Brokeback Mountain” fram som en av hans främsta rollprestationer.

Ingemar Bergman fattar tycke för Ang Lee och bjuder in honom till Fårö kommande sommar. Ang Lee åker dit, träffar filmlegenden, plockar med sig en sten från stranden och åker hem jublandes lycklig.

Konkurrensen om Oscarsstatyetten för bästa manliga huvudroll är knivskarp. Den som drar det längsta strået är till slut Philip Seymour Hoffman för sin mästerliga gestaltning av författaren Truman Capote i filmen ”Capote”. Filmen är bra, men det är Seymor Hoffmans gestaltning som gör den oförglömlig. Hans kroppshållning och röstimitation är spöklikt autentisk.

I Europa skördar bröderna Dardenne kritikerframgångar med ”Barnet”, som också belönas med Guldpalmen i Cannes. 2005 är också året då Woody Allen första gången filmar med Scarlett Johansson i filmen ”Matchpoint”. Johansson får under de närmaste åren fler roller i Allens filmer, vars konstnärliga karriär återigen börjar blomma.

Annons

2006

2006 är ett av decenniets intressantaste filmår. Under året presenteras både stora publikfilmer och kvalitativa mästerverk. Den mest oväntade filmhändelsen är dock att Al Gores filmatiserade power point-presentation blir publiksuccé och även utsedd till årets bästa dokumentär. Glädjande nog värderas innehåll ibland före snabba actionklipp. För den som är ute efter fart och show är det självklara valet detta år att se del två av ”Pirates of the Caribbean”. Det gör över en miljon svenskar denna sommar. Martin Scorsese plockar upp Hong Kong-thrillern ”Infernal Affairs” och skapar remaken ”The Departed”.

Andra filmer som lockar stor publik är charmiga komedin ”Little Miss Sunshine” och den första delen av ”High School Musical” som sätter tonårshjärtan i brand. Melodramets mästare Pedro Alomodovar kommer med ”Att återvända” och Forest Whitakers gestaltning av Ugandas diktator Idi Amin i ”The Last King of Scotland” är extraordinär.

Två av årtiondets bästa filmer premiärvisas 2006 – tyska ”De Andras Liv” och Ken Loachs ”Frihetens Pris”. ”De Andras Liv” skildrar Berlin innan, under och efter murens fall ur en Stasi-agents perspektiv. Filmen ger en komplex bild av återföreningen och visar att det finns sår som tar lång tid att läka. ”Frihetens Pris” är en mycket brutal och realistisk berättelse om Irlands självständighetskamp under 20-talet. Loachs gestaltning av vardagsmänniskans kamp för överlevnad och frihet är bokstavligen på liv och död. Här ställs karaktärerna inför val som att ge upp sin karriär för frihetskampen, skjuta sin bardomsvän, svika sin bror och att lämna sin älskade i ockupanternas våld. Det är en isande kall studie av mänskligt vråldjup och påminnelse om vad människan är kapabel till i sina sämsta stunder.

Ingmar Bergman
2007

Biopubliken vallfärdar till ”Arn – Tempelriddaren” och nyfrälsta historieentusiaster semestrar i östra Götaland i riddarnas fotspår. Roy Andersson premiärvisar ”Du levande”. Han lyckas än en gång med skicklig stilistik berätta om människans alienation och villkor i 00-talets samhälle. Filmen känns som en logisk uppföljning av ”Sånger från andra våningen”, men denna gång har Andersson kryddat filmen med en större portion humor. Kritiken mot vår historielöshet och avsaknad av medmänsklighet finns dock fortfarande kvar.

Ang Lee gör ”Lust, Caution” som är både vacker, poetisk och bjuder på spänning. Tidningarnas rubriker väljer att lyfta fram filmens explicita sexscener. Årets fulaste frisyr sitter på Javier Bardem, huvudrollsinnehavaren i bröderna Coens ”No Country for Old Men”. Coens gör en modern västernthriller där Bardem är psykopatisk seriemördare, som genererar kalla kårar hos publiken. Årets epos heter ”There Will Be Blood” och är signerad Paul Thomas Anderson. Här utforskas psyket hos en amerikansk oljemagnat från det att han finner de första dropparna olja i början av århundradet och fram tills ekonomiskt överflöd har erövrats. På den animerade scenen står ”Råttatouille” för charmen och tonårsdramat ”Juno” tillhör en av årets mest uppmärksammade filmer.

Datumet den 30 juli 2007 skriver för evigt in sig i historieböckerna. Sveriges största konstnär genom tiderna – Ingmar Bergman – dör vid en ålder av 89 år.

Visa kommentarer / Kommentera nu
00-talets filmhistoria – Del 3 av 4 - Film, Feature
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17