PriceRunner Digital Life
Välkommen till PriceRunner Digital Life – full koll på den digitala världen

00-talets filmhistoria – Del 1 av 4

vinter är 2000-talets första årtionde till ända. Digital Life kommer under hösten att skriva om filmer som varit extra betydelsefulla och minnesvärda under det gångna decenniet. Först ut i vår artikelserie är filmåren 2000 och 2001.

Bakgrund

När det nya århundradet ringdes in låg det spänning och förväntan i luften. Många blickade framåt med optimism och framtidstro. Den nya tiden skulle bäras fram med god ekonomi och med nya microtekniska landvinningar, internet började bli var mans egendom. Skillnaden mellan öst och väst hade, efter murens fall tio år tidigare, suddat ut politiska gränser och trots flertalet konflikthärvor runt om i världen bedömde flertalet tiden som fredlig. Det materiella välståndet var för många bättre än tidigare. Samtidigt var stora delar av världens befolkning oroliga inför framtiden. Miljöförstöringen tilltog i alarmerande fart, multinationella företag erövrade land efter land i avregleringens fotspår och i dess kölvatten ökade sociala orättvisor. På individnivå kämpade människan fortfarande med existentiella frågor. Författaren Hjalmar Söderbergs hundraåriga aforism – om köttets lust och själens obotliga ensamhet – var fortfarande en realitet. Social kompetens och personliga nätverk var tidens modeord, men trots det frodades ensamheten och integrationsproblematiken kvarstod.

Mycket av det vi såg vid millenniumskiftet finns kvar och har förstärkts. Samtidigt har varje tid sin egen norm och sin egen historia. Få medium kan likt filmen fånga en tidsanda och berätta om människans levnadsvillkor och livsöde. I kommande artikelserie ska vi lyfta fram det som på ett framgångsrikt och träffsäkert sätt har berättat om den tid som i historieböckerna kommer att betecknas som 00-tal.

Gladiator1
2000

Årtiondet börjar urstarkt både vad det gäller svensk och internationell film. I Sverige gör Roy Andersson efterlängtad comeback efter årtionden av frånvaro från vita duken. I ”Sånger från andra våningen” berättar Roy Andersson med karaktäristisk färgpalett om människors alienation och om hur ungdomsgenerationen offras för att bibehålla rådande maktstrukturer. Filmen prisas i Cannes och tar storslam på Guldbagge-galan.

Succédebut blir det för Josef Fares som med komedin ”Jalla Jalla” lockar många svenskar till biosalongerna detta år. Andra framgångsrika svenska komedier är ”Den bästa sommaren”, med en oförglömlig Kjell Bergqvist i huvudrollen, och Lukas Moodyssons 70-tals uppgörelse ”Tillsammans”.

Annons

På den internationella scenen är ”Gladiator” och ”Crouching Tiger, Hidden Dragon” stora publikdragare. ”Erin Brockovich” gestaltas av Julia Roberts och filmen blir senare ständigt återkommande under rubriken Söndagsfilm på diverse reklam-tv-kanaler. Paul Thomas Anderson drämmer till med mästerverket ”Magnolia” – en film som fångar 00-talets existentiella tillstånd med både skärpa och humor. Wong Kar Wai aspirerar till årtiondets bästa film med bitterljuvt vackra kärleksfilmen ”In the mood for love”.

Takeshi Tikano gör årets bästa gangsterrulle – ”Brother” – och medverkar också i ”Battle Royale”. Filmen om skolbarn som deltar i en morbid robinsson-tävling där de medverkande placeras på en ö och reglerna är enkla. Bara en kan ta sig levande därifrån och den som lyckas med det har vunnit. Allt är tillåtet och allt filmas och sänds som tv-underhållning. Denna japanska film ringar in årtiondets groteska kändishysteri och dokusåpa-trend. Det gör Battle Royale till en av decenniets bästa filmer, trots bitvis plågsamt grymma scener.

lord of the rings
2001

2001 är året då den första filmen i ”Sagan om ringen”-trilogin kommer. Peter Jacksons miljardprojekt baserat på Tolkiens romaner får biobesökare världen över att gå man ur huse. I Sverige blir det årtiondets mest sedda film. Dramafilmen ”A beautiful mind”, där Russell Crowe spelar en vetenskapsman som lider av schizofreni, vinner Oscar för bästa film och musikalfilmen ”Moulin Rouge” drar igång en trend med färgsprakande musikfilmer som håller i sig under flera år.

2001 blir också ett stort genombrottsår för animerad film. ”Shrek” och ”Monsters Inc” lyfter genren med hjälp av teknikiska landvinningar och gör publiksuccé. Beträffande det konstnärliga uttrycket så briljerar japanen Hayao Miyazaki med animerade ”Spirited Away” och kammar därmed hem en Guldbjörn under filmfestivalen i Berlin. ”Spirited Away” blandar lekfullt japansk manga med västerländsk sagotradition. Den är vacker och fantasieggande och ingår som en självklar filmfavorit hos flertalet cineaster.

I Cannes vinner det känsloladdade familjedramat ”Ett rum i våra hjärtan”, vilket gör att den italienska filmskaparen Nanni Morettis karriär peakar. Andra minnesvärda filmer från året är franska ”Amelie från Montmartre”, indiska ”Lagaan” och marockanska ”Ali Zaoua”.

En av årets mest omtalade, och tillika meningslösa, filmhändelse är Renée Zellwegers viktökning till ”Bridget Jones Dagbok”. Den übercoola regissören Wes Anderson bättrar på sin kultstatus med egensinniga ”The Royal Tenenbaums”. I Sverige gör Colin Nutley filmen ”Sprängaren” och ”Jan Troell” finstämda ”Så vit som en snö”.

Visa kommentarer / Kommentera nu
00-talets filmhistoria – Del 1 av 4 - Film, Feature
PriceRunner Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17