Bildäck

 

De tre bästa
vinterdäckenVinterdäck – ett måste för att köra säkert på vintern

Under vintern kan vägarna bli väldigt hala och därför är det lag i Sverige på att ha vinterdäck på bilen. Det är ett krav i Sverige att använda vinterdäck vid halt väglag, och speciella krav gäller 1 december – 31 mars. Orsaken till att man inte kan använda sommardäck under vintern är att dessa däck är gjorda av en gummiblandning som gör att de blir för hårda när det är kallt. Därför rekommenderar Transportstyrelsen att använda vinterdäck när temperaturen närmar sig noll eller när det är minusgrader.

De tre billigaste vinterdäcken

Två olika typer av vinterdäck beroende på väglag

Det finns två typer av vinterdäck; dubbdäck och odubbade friktionsdäck. Dessa är framtagna för vinterkörning och kallas ibland Mud and Snow-däck. Odubbade däck ger oftast ett bättre grepp på lös snö medan dubbdäck definitivt ger dig ett bättre väggrepp på isiga underlag. Billiga vinterdäck behöver inte betyda att de är av sämre kvalité. Idag är tekniken så välutvecklad att du kan hitta friktionsdäck som är minst lika bra som dubbdäck.

Dubbade vinterdäck har grövre mönster och är försedda med dubbar som ser ut som små metallpiggar. Dessa dubbar ger däcken ett bättre grepp när det är blixthalka. Det negativa med dubbdäck är att de sliter väldigt mycket på vägbeläggningen när det inte finns snö eller is på vägarna. Eftersom dubbdäck kan orsaka slitage på vägar och även skrapa upp farliga partiklar från vägarna, så finns det länder och vissa platser i Sverige där det är förbjudet att använda dubbdäck. Dubbdäck bör endast användas när väglaget är som värst.

Odubbade vinterdäck är speciellt gjorda för snöiga väglag. De bör inte användas vid vått väglag då de inte är skapade för den typ av halka som kan uppstå vid vattenplaning. Då funkar sommardäck mycket bättre. PriceRunner hjälper dig att hitta den återförsäljare som erbjuder bäst vinterdäck samt billigast vinterdäck. Hos PriceRunner kan du också se vilka däck som är de mest populära och vilka som fått bäst omdöme. Det viktigaste att tänka på är att köra med lägre hastighet när väglaget är halt.

Dubbfritt – för nordiska eller europeiska förhållanden

Det är skillnad på dubbfritt och dubbfritt. Vissa dubbfria vinterdäck är anpassade för europeiska vinterväglag medan andra är för nordiska förhållanden.

Dubbfria vinterdäck för nordiska förhållanden har överlag liknande egenskaper med dubbade vinterdäck vid vinterväglag. Undantaget är våt is där de dubbade är bättre. De europeiska odubbade däcken är sämre vid snö- och isväglag. Var därför noggrann med att kolla upp informationen på de däck du vill köpa.

För detaljerad information om skillnaderna mellan nordiska och europeiska vinterdäck se tabell från Trafikverket nedan (Trafikverket).

Tips från coachen! Dubbelkolla så att pris och produktinfo stämmer hos e-handlaren innan du slutför ditt köp.

Vet du inte vilka däck du ska köpa?
Bara lugn, skriv in ditt reg nr så hittar vi däcken åt dig.

Relaterade kategorier:

Prisintervall

Typ av fordon ?

Profil (Höjd) ?

Märke

Bredd

Diameter

Belastningsindex ?

Hastighetsindex ?

Drivmedelseffektivitet ?

Våtgrepp ?

Däckbuller ?

Rullomkrets ?

Egenskaper ?

Vit däcksida

Butik

Sidor: 1 2 3 4 5    

Totalt antal sidor: 3380