1. Start
  2. Hem & Hushåll
  3. Hem
  4. Larm & Säkerhet
  5. Brandsäkerhet
  6. Brandvarnare
  7. Brandvarnare

Brandvarnare

Filtrera
  • Larm & Säkerhet
  • Brandsäkerhet
  • Brandsläckare
  • Brandvarnare
  • Gasvarnare
  • Brandfiltar
  • Brandstegar
Specifikationer
Funktioner
Trådlöst

100+ produkter

Brandvarnare Netatmo Smart Smoke Alarm
100+ bevakar

Netatmo Smart Smoke Alarm

Brandvarnare

990 kr
NetOnNet
Elon
i 15 butiker
BRANDVARNARE

Vanliga frågor

Det beror på om man har en optisk eller en joniserande brandvarnare. Båda två är tämligen vanliga i svenska hem, dock med en övervikt för de optiska. Den optiska brandvarnaren bygger på fotoceller som reagerar på pyrande rök. En joniserande brandvarnare är i regel lite dyrare, men är också mer avancerad. Den mäter det elektriska motståndet i luften och kan därför även upptäcka osynlig rök.

Såvida man inte bor i en enrumslägenhet är rekommendationen nästan alltid att man ska ha flera brandvarnare. I en lägenhet med tre sovrum bör man till exempel ha fyra eller fem brandvarnare, och har man en villa med tre sovrum så ska man ha sex eller sju brandvarnare.

Det finns dessutom brandvarnare som kan kopplas samman. Den här lösningen är överlägsen, eftersom brandvarnarna då hörs tydligt, och inte enbart i det rum där branden startat. Försäkringsbolag rekommenderar att man placerar brandvarnare på ett maximalt avstånd av 12 meter från varandra i ett hem.

En genomsnittlig brandvarnare täcker in 60 kvadratmeter, och man bör förstås se till att täckningsytorna överlappar varandra en aning. Har man flera rum så finns god anledning att placera ut flera brandvarnare också. Det är självfallet viktigt att ha en brandvarnare i eller åtminstone mycket nära sovrummet. Det är ju oftast när man sover som man riskerar att missa att det brinner.

Tre tips när du ska köpa brandvarnare

  • En joniserande brandvarnare är bäst på att varna vid bränder som flammar upp snabbt, till exempel om du har fett på spisen som börjar brinna. Den är däremot inte lika snabb på att varna för pyrande bränder. Nackdelen med en joniserande brandvarnare är att den har en radioaktiv källa, och därför kan de vara svåra att hitta idag.

  • En optisk brandvarnare upptäcker effektivt pyrande bränder, till exempel om det börjar ryka från en överhettad mobilladdare eller ett stearinljus som fattar tag i en gardin. Till skillnad från en joniserande brandvarnare innehåller den inget radioaktivt avfall, vilket gör den till ett miljövänligt val.

  • En nätansluten brandvarnare är kopplad till elnätet via en sladd. Om det blir strömavbrott har den ett batteri som kopplas in, vilket ger en extra säkerhet.

Rekommendationen är att du ska ha en brandvarnare på varje våning. Om våningen är större än 60 kvadratmeter bör du ha flera, och de bör inte sitta längre ifrån varandra än 12 meter. Om du behöver flera brandvarnare är det en bra idé att välja sådana som du kan seriekoppla. Då larmar alla om en av dem upptäcker rök någonstans. De kan vara avgörande för att du ska hinna ut i god tid.

En uppkopplad brandvarnare kan larma brandkåren även om du inte är hemma, vilket ger en extra trygghet.

Om någon i familjen har nedsatt hörsel är det en bra idé att välja en brandvarnare som inte bara tjuter, utan även blinkar. Vissa brandvarnare har också en liten vibrerande puck som till exempel kan ligga under kudden eller madrassen, så att ingen riskerar att sova genom alarmet.

Hos Brandskyddsföreningen får du mer info om hur du ska använda brandvarnaren.

Annons
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss