Black Friday större än Halloween

Halloween och Black Friday är två moderna företeelser i Sverige. Båda traditionerna är importerade från USA närmast. Enligt Wikipedia var det gemensamma ansträngningar från Hard Rock café och Buttericks i början av 1990-talet som hjälpte till att etablera Halloween i Sverige.

Vilka som tagit Black Friday till Sverige är inte lika uppenbart, helt klart är dock att hemelektronikbutiker bidragit. På PriceRunner har vi de senaste åren kunnat se en trafikökning på Black Friday, men innan förra året var det tydligaste tecknet på att något var på gång att det ringde journalister som ville veta mer om fenomenet.Men vad är då Black Friday?

Fredagen efter den fjärde torsdagen i november (Thanksgiving) har blivit en galen shoppingdag och indikerar starten på julhandeln. Att namnet blev just Black Friday förklarar en del med att många butiker vänder förlust mot vinst med hjälp av de höga försäljningsvolymerna på den dagen. Vad har då butikerna gjort för att kunna sälja så mycket på Black Friday? Genom att rea ut produkter.Black Friday trendar

Kollar man Google trends så var 2014 året då Black Friday för första gången hade ett större söktryck än Halloween i Sverige. Med största sannolikhet så kommer Black Friday dra ifrån ytterligare 2015 och på allvar etablera sig som en dag då många konsumenter letar efter reor på internet.

Cyber Monday i Sverige

Cyber Monday infaller måndagen efter Thanksgiving, och om Black Friday är dagen då man fyndar i fysiska butiker så är Cyber Monday dagen då man gör fynd online. I alla fall i USA. I Sverige verkar det som att fokus har hamnat på Black Friday och butikerna inte riktigt orkar ladda om till måndagen efter. Visst finns det butiker som kör rea på Cyber Monday men inte i samma utsträckning som på Black Friday.Du kanske även vill shoppa utanför Sveriges gränser? Här hittar du Black Friday erbjudanden i Danmark: Black Friday PriceRunner Danmark