Ultrabooks i test

Jämför fyra ultrabooks och köp den som passar dig bästAsus UX302L - Bäst i test

En ultrabook för finsmakare.

Ett lock av lila reptåligt Gorillaglas accentueras av en självlysande logga. Det är inget tvivel om att Asus menar allvar med UX320L. Asus har länge skämt bort oss med fin hårdvara och det är uppenbart att man tänker fortsätta med det. UX320L är en lättviktig 13-tummare med riktigt hög byggkvalitet.

13 tum är tillräckligt för att få in ett fullstort laptop-tangentbord och tangenterna är ovanligt sköna att skriva på för att vara så grunda som de måste vara. Självklart är det bakgrundsbelyst och ljuset går att justera i tre lägen.

En titt runt chassit visar att Asus satsat på en medelväg. Det mesta man behöver för mobilt bruk finns, inklusive tre usb-portar och en fullstor hdmi.

Skärmen är utomordentligt bra, med vida betraktningsvinklar och bra färgåtergivning. Touch-responsen är också väldigt bra och skärmen ger en känsla av att bilden suger fast i fingertoppen, som på de bästa mobilerna.

Plus: Hög byggkvalitet, bra prestanda, bra skärm, bra batterikapacitet
Minus: Inga direkta, högt pris

20:e mars 2014
Samsung 9 series - Stor och tunn

Trots ett år på nacken är det en kompetent maskin med storleken på rätt ställe.

Samsung är en av få tillverkare som har ultrabooks i 15-tumsklassen. Upplösningen på 1600 x 900 pixlar är visserligen lite snål med dagens mått mätt, men ergonomin blir ändå bättre med en större skärm.

Kvalitetsintrycket är skyhögt och finishen så gott som perfekt. Den matta metallen är skön mot huden och tangentbordet är skönt att skriva på, åtminstone så skönt som ett grunt tangentbord av den här typen kan vara. Pekplattan är i världsklass och dessutom föredömligt stor.

Tyvärr är skärmen inte mer än godkänd; färgåtergivningen är medioker och betraktningsvinklarna är snäva. Dessutom är det ingen pekskärm, vilket är lite tråkigt när man jobbar i Windows nya Metro-läge.

Samsung 9 series är en dyr maskin och skärmkvaliteten drar ner betyget. 128 GB är också lite i minsta laget, särskilt för den som jobbar med bild eller video. Men visst behövs det stora ultrabooks. Vi ser fram emot nya modeller från Samsung.

Plus: Stor skärm, tunn och lätt, ethernet-kontakt
Minus: Ingen touchdisplay, begränsad lagringskapacitet

20:e mars 2014
Lenovo Ideapad U430 Touch - Läcker jobbmaskin med medioker skärm

Blinkningar till proffsen och en snygg design.

Första intrycket är att den är för tung för att vara en ultrabook. Förklaringen ligger dels i chassit, som är byggt helt i metall. Lenovo verkar haft ambitionen att kombinera sin höga kvalitet med en lite snyggare design. Byggkvaliteten är som väntat hög med styvt chassi och tröga gångjärn till skärmen.

Det märks också att U430 är en dator tänkt att jobba på. Tangentbordet är skönt att skriva på och mycket energi har lagts på detaljer. För den som skriver mycket kan det inte bli så mycket bättre än så här i ett bärbart format.

Pekresponsen är ypperlig men tyvärr är bildkvaliteten sämre än man kan begära. Upplösningen är 1600 x 900 vilket är okej för priset. Sämre är det med det blåaktiga färgstick som gör alla bilder lite kalla. Ljusa partier fräts också ut och tappar detaljer, och betraktningsvinklarna är dåliga.

Det finns en hel del att gilla i U430. Kvaliteten är hög och smarta detaljer gör att den funkar för både jobb och fritid. Med en bättre skäm skulle den vara ett klipp.

Plus: Välbyggd, bra batterikapacitet, bra högtalare
Minus: Tyngre än konkurrenterna, dålig skärm

20:e mars 2014
Hewlett Packard Spectre 13 - Läcker minsting med skyhög upplösning

Hewlett Packards ultrabook är en läcker skapelse som väcker habegär.

Spectre 13 är riktigt tunn och lätt och tack vare att den rundats av mot kanterna är den skön att hålla i och bära. Chassit är byggt helt i metall och ger ett högt kvalitetsintryck. Det går igen även på insidan, men tangenterna ger för lite tryckmotstånd för att kännas bra att skriva på. Pekplattan är stor, men lite problematisk. Den är extremt bred och de yttersta centimetrarna är egna zoner som styr Windows menyer.

De viktigaste kontakterna finns, inklusive hdmi, men dessvärre bara två usb. En låskontakt hade också varit bra med tanke på hur dyr datorn är. Strömkontakten ser väldigt bräcklig ut och åker lätt ur. Det är konstigt att ingen verkar kunna hitta en lösning lika bra som den Apple använder.

Skärmupplösningen är nästan dubbelt så hög som full-hd och både bilder och text ser fantastiskt bra ut. Skärpan är perfekt och det märks att skärmen är av ips-typ, då färgerna ser fina ut även från nästan 45 graders vinkel.

HP har gjort en lyxig ultrabook med snyggt yttre och grym skärm.

Plus: Välbyggd, tunn och lätt, jättebra skärm
Minus: Dyr, skör strömkontakt

20:e mars 2014


Läs testen i sin helhet eller fler pryltester på Digital Life.